A Scotland Yard kora reggel ismertetett végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolcan megsérültek, amikor egy furgon a gyalogosok közé hajtott hétfő hajnalban London északi részén, egy mecset közelében.  Theresa May brit miniszterelnök potenciális terrortámadásnak nevezte az incidenst.

A Brit Muszlim Tanács közölte, a furgon szándékosan ütötte el a helyi mecset közösségének tagjait, akik a Ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak, írja a BBC.

Az eset a Finsbury Park közelében működő mecset muszlim kulturális központja mellett történt a Seven Sisters Roadon.

A Scotland Yard szerint egy ember a helyszínen életét vesztette, és a mentők nyolc sérültet vittek kórházba.

A helyszínre vonuló rendőri egységek őrizetbe vették a furgon vezetőjét, egy 48 éves férfit, akit a járókelők a támadás után feltartóztattak.


Egyelőre nem tudnak társakról

A rendőrségi közlemény szerint az őrizetbe vett embert is kórházba vitték, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát.

A Scotland Yard beszámolója szerint a korábbi médiaértesülésekkel ellentétben nincs hír arról, hogy bárki késelésből eredő sérüléseket szenvedett volna. A rendőrség nem tud arról sem, hogy az elkövetőnek lettek volna társai, bár ezt még vizsgálják.

Brit sajtóértesülések szerint a furgon vezetője a gázolás után kiszállt a járműből és megkéselt egy embert. A bűnügyi vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.

Theresa May brit miniszterelnök rettenetes incidensnek nevezte hétfői nyilatkozatában a történteket. A kormányfő hozzátette: a történteket a brit kormány potenciális terrortámadásként kezeli.

A terroristák Angliát vették célba

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek. A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhárom merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Újabb merénylet történt Londonban

Káosz van Londonban

Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. A merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyújtó retorikájáról hírhedt hitszónok, Abu Hamza el-Maszri, akit azonban saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban.

Címlapi kép: Chloe Jihyeon Lee/AFP

BBC

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szep napot
Csak egy szinvak terrorista. Rugjak ki a muszlim HR-ost aki alkalmazta.
A sakkjatszma elkezdodott; a kezdeti angol passzivitas utan feher huszar uti fekete parasztot.. Sajnos a jatszma vegeredmenyet mindenki tudja...
Peller Anikó
@Nessy: igencsak megutálhatta az imádkozó sáskákat, annyit kap érte mint a rendes emberekért. Fogat fogért, szemet szemétért.
1magyar
Ez talán angol volt, mert valahol olvastam, azt kiabálta,hogy minden muszlimot kinyír. Lehet, hogy egy terrortámadásban meghalt a szeretett hozzátartozója és úgy látja, kezébe kell venni az irányítást, mert az eu-s vezetők csak simogatják őket.
Ez előbb-utóbb így lesz mindenhol. Én is ezt tenném ha a gyerekemet ölték volna meg.
Hellcat
@1magyar: Ja mondjuk a lánya a koncerten és ez a válaszlépés...kisebb háború lesz így Angliában...
teuton
@1magyar: Tudod, ha majd megtanulsz olvasni, vedd kezedbe a törvenykönyvet. Mert te nem vagy sem biro, sem rendör, hanem egy agyatlan analfabeta. Egyebkent a feltetelezesed honnan szarmazik? Latnok is vagy? Akkor miert nem lottozol inkabb?
teuton
@durbincs: Olyan vagy, mint a Köver , a Hofi szavaival szolva... Ja, te nem tudsz olvasni... Kerdeztelek? A temahoz tudsz szolni, vagy neked is csak a szar folyik ki a pofadbol? Tudnal talan szolni a BTK nehany cikkelyeröl, vagy az angol törvenyekröl,amik öntörvenykezest megengednek? Netan a ven magyar nacinak, akitöl el akartak venni a fegyvereit, erre lelött egy rendört?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.