Az olasz hatóságok elsőként üdvözölték vasárnap azt a vatikáni bejelentést, miszerint az egyház egy tervezeten dolgozik a korrupciót elkövetők, valamint a szervezett bűnözés tagjainak kiközösítésére.

„A korrupció kiirtandó daganat” – Sokszor hangoztatta Ferenc pápa megválasztása óta, hogy a bűnt ugyan meg lehet bocsátani, de a korrupciót nem. Peter Turkson bíborosnak június közepén megjelent, olaszul Corrosione (Korrózió) című könyvének előszavában a katolikus egyházfő „Istenkáromláshoz” hasonlította a szerinte a legsúlyosabb társadalmi csapásnak számító, a világot „elrohasztó” korrupciót, amellyel szemben hívőknek és nem hívőknek közösen kell harcolniuk.

Ferenc pápa szerint a bűnös él a bocsánatkérés lehetőségével, miközben a korrupt soha nem él ezzel, mivel „úgy érzi, nincsen rá szüksége”. A katolikus egyházfő számára nincsen különbség korrupció és maffia között, mivel mindkettő kizsákmányolja embertársait a közös jó keresése helyett.

Ferenc pápa kiközösítené a maffiózókat és a korruptakat az egyházból

(Fotó: Vincenzo PINTO/AFP)

A maffia kártékony tevékenységére pedig már Ferenc pápa elődjei is felhívták a figyelmet: korábban II. János Pál 1993-ban a szicíliai Agrigentóban szólította fel megtérésre a maffia tagjait, XVI. Benedek pedig 2010-ben szintén a szicíliai Palermóban a halál útjának nevezte a maffiát. Három éve Ferenc pápa az egyházi kiközösítéssel fenyegette meg a maffiózókat.

Az MTI tudósítása szerint a korrupció és maffiatevékenység miatti egyházi kiközösítés kérdésében a vatikáni hivatal nemzetközi egyeztetést indít és kánonjogi tervezeten dolgozik. Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának elnöke hangsúlyozta, a kiközösítésről (latinul excommunicatio) a mindenkori egyházfő rendelkezhet: ez a szentségektől való eltiltástól az egyházi közösségből való teljes kirekesztésig terjedhet.

A korruptak és maffiózók kiközösítéséről tervezett pápai rendelkezés Michele di Bari a calabriai Reggio Calabria maffiaellenes ügyésze szerint fordulatnak ígérkezik Dél-Olaszország lakossága és egyháza számára is. A szervezett bűnözés uralta kistelepüléseken élők, közöttük a plébánosok is félnek a „maffiózó szomszédtól”, akit senki nem mer kizárni a helyi közösségből, így a templomból sem, az egyházi kiközösítés viszont „minden alibitől megfosztaná a bűnözőket” – idézte Clalabria-t a magyar állami hírügynökség.

Pietro Grasso volt ügyész az olasz szenátus elnöke rendkívüli lépésnek nevezte a korruptak kiközösítését, amellyel „senki soha többé nem igazolhatná a korrupciót” – írja beszámolójában az MTI. Raffaele Cantone az olasz korrupció ellenes hatóság (Anac) elnöke szerint a kiközösítésnek nemcsak egyházi és jogi, hanem nemzetközi politikai üzenete is lenne.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Draga Ferenc Pa'pa, akkor nem is marad hived az olasz egyhazban...:o))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
A mi státusz keresztényeinket ez nem igazán fogja zavarni. Eddig sem sok közük volt az igazi kereszténységhez. Majd legfeljebb jön a plakát: Állitsuk meg a Vatikánt! A Pápa ne szóljon bele a magyar qvasi keresztények ügyeibe!
karma1
Draga Ferenc Pa'pa, akkor nem is marad hived az olasz egyhazban...:o))))
1magyar
Pont azok nem foglalkoznak vele egy cseppet sem, hogy mit tesz.
justhpeter
@Nessy: Akkor megszűnnek a hazai nagy egyházak ? Egy-kettőnek mondjuk már, ideje.
Hofipisti
@justhpeter: Nem csak Erdős, de a kormánypártok - keresztény kormányostul is - mennek a levesbe, avagy - mint VIII. Henrik - megalakítják a Magyar Nemzeti Viktoriánus egyházat.
justhpeter
@Hofipisti: A birkák kötelező tagságával.
Ördögvadász
Volt pofája a minden egyházak fejének (nem mond ez valamit???, a katolikus pápa, egyben minden vallások atyja!), ennek az álhatatos, hazug, gazember alaknak egy hatalmas Ignatius von Loyola festmény alatt, egy hatalmas fordított kereszttel a fefe fölött, George W. Bush társaságában fotóztatni magát?
Hát...ami a gonoszságot illeti, fölötte már csak Lucifer van.
A pápa nem a mi pápánk. A pápa Luciferi!!!
teuton
@Ördögvadász: Elfogyott a gyogyszered, vagy a koccintos bor helyett fagyallot ittal?
teuton
@durbincs: Ennyit tudsz a temahoz szolni? A cikket olvastad egyaltalan, vagy csak mocskolodni jarsz ide???
teuton
@durbincs: Mifele forditoprogrammot hasznalsz te birka? Mert ez a forditas birkarol magyarra valahogy nagyon nem magyar...
teuton
@durbincs: Olvasgatom a baromsagaid, megprobalom megerteni is, de az sajnos nem megy. Ami viszont feltünt: Naponta több, mint 20-30 idiota böffentesed van, 1000 feletti helyesirasi hibaval. Ebböl csak 2 következtetest lehet levonni: 1. Teljesitmenyben fizet valaki a baromsagaidert. 2. Valoban ilyen hülye vagy, csak mostmar megszüntettek a zart osztalyon valo tartasod. Ezt a sok elpazarolt idöt inkabb a magyar nyelv tanulmanyozasara kellene forditsad! Valamint neha a temahoz is szolni, nem csak masokat mocskolni! Ja, erre mar nem futja nalad...
teuton
@durbincs: Messze a nivom alatt vagy es a stilusomtol is idegen, de leforditom szamodra erthetö birkanyelvre forditoprogrammal: Nem tudsz mar vegre eldugulni attol a sok szartol ami a pofadon kifolyik??? Bocs, a helyesirasi hibakat,amiket te vetesz, az en okos forditoprogrammom nem tudja produkalni...
Borsodi
Tehát meg szűnik az egyház.Ez bevezethetnék az országházban is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.