Gyalogosok közé hajtott egy furgon hétfő hajnalban London északi részén, egy mecset közelében. A Scotland Yard kora reggel ismertetett végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolcan megsérültek – a hatóság terrortámadásnak nevezte az incidenst.

19:30

Több brit forrás is azt írja, az elkövető Darren Osborne, egy 47 éves, négygyerekes családapa.

A cardiffi férfi azt üvöltötte:

„Minden muszlimot meg akarok ölni!”

11:17

Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, aki a hatóság országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását irányítja arról beszélt, hogy a  nyomozóhatóságok egyelőre nyitott kérdésnek tekintik a gázolásos támadás elkövetőjének indítékait, ettől függetlenül azonban terrortámadásnak tartják a történteket, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

Londoni merénylet: a támadó azt kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni

(Fotó: Tolga AKMEN/AFP)

Muszlimokat akart ölni

A helyi közösség tagjai fogták el a furgonban ülő egyik férfit, még mielőtt a rendőrök a helyszínre értek volna.

Londoni merénylet: a támadó azt kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni 

(Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS/AFP)

Szemtanúk szerint azt kiabálta, hogy muszlimokat akart megölni. Két másik férfit is említettek, akik a szemtanúk szerint elmenekültek a helyszínről, a hatóságok szerint azonban tettestárs nem volt. 

Az angol jognyelvben „polgári letartóztatást” végrehajtók átadták az elfogott és 48 évesnek mondott férfit a rendőrségnek. A Scotland Yard vezetése köszönetet mondott a segítségükért, és azért, hogy „önmegtartóztató” módon léptek fel.

Miután a férfit kiugrott az autóból és menekülni próbált, a túlélők leteperték a földre és ütni kezdték. A közeli mecset imámja avatkozott közbe: felszólította a tömeget, hogy ne bántsák az elkövetőt, csak tartsák vissza, amíg kiérkeznek a rendőrök.

A járőrkocsik és a helikopterek nyolc perccel a támadás után értek a helyszínre. Addig az imám a támadó mellett ülve várt, a többiek pedig a földre szorították.

A támadás után az Arsenal futballklub stadionjához közeli környéket ellepték a nézelődők, köztük sok muszlim fiatal, akik dühösen ismételték, hogy terrortámadás történt, de a hatóságok és média sem fogja ezt elismerni, mert ezúttal muszlimok voltak az áldozatok.

Londoni merénylet: a támadó azt kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni

(Fotó: Tolga AKMEN/AFP)

Egy szemtanú, aki segített lefogni az állítólagos támadót, azt mondta, hogy a férfi sem zavarodott, sem részeg nem volt.

Egy másik muszlim férfi vitába keveredett a többiekkel, mert azt mondta, nem szabad túlreagálni, és hogy

„mindannyian britek vagyunk”.

Theresa May miniszterelnök együttérzését fejezte ki az áldozatoknak és családjaiknak és megerősítette, hogy összehívta a brit kormány vészhelyzetek idején ülésező bizottságát, a COBRA-t.

Sadiq Khan londoni polgármester azt mondta: további rendőröket küldenek az utcára, hogy megnyugtassák a közösségeket, különösen a ramadánt betartó hívőket. A helyszínen azonban

érezhető volt a feszültség a muszlim fiatalok és a rendőrök között.

A Finsbury Parknál történt támadás két héttel követi a London Bridge-nél elkövetett merényletet, amelynek során a támadók furgonnal hajtottak járókelők közé, majd többeket megkéseltek, nyolc ember halálát okozva.

Londoni merénylet: a támadó azt kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni

(Fotó: Tolga AKMEN/AFP)

(Telegraph, MTI, InfoRádió)

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Tessék! Itt az ellencsapás! Tudom, hogy , az elmúlt 12 hónap terrorista merényletei közül egyet sem migránsok követtek el, hanem Nagy-Britanniában, vagy Franciaországban született és nevelkedett férfiak. Az uszításra viszont nagyon alkalmasnak bizonyultak a migránsok...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Horizont: Ezért mondom hogy senkiházi libsi emberkék vagytok,mint fentebb írtam,aki emberek közé hajt furgonnal,helyszinen agyonlőném...csak ti ezt kiemeltétek a hozzászólásomból,elfelejtettétek hozzárakni hová is írtam...de nem baj,vigadjatok tovább a Kékosztriga bárban,oda valók vagytok...vagy a migránsok közé!
F_Viktor
@Pálinkás Pál: Irod:
"miután tegnap lenáciztak mert nem akarok arab-néger Európát..."

Meging rabactal, mert Europa befogadja oket!
Viszont Europa nem ker az integralodni keptelen hazug ge@ikbol.
Ilyenkor mi van, mit gondolsz kinek kell szednie a satorfajat?
Pálinkás Pál
@F_Viktor: Nem Európa fogadja be őket,hanem pár hányadék.../Merkel,...stb/
Pálinkás Pál
@F_Viktor: "A terrorista azt kiálltotta, hogy Allah akbar! - jelentette az AFP." ez a legfrissebb Brüsszeli...de Európa kér,és befogadja őket,igaz nyomorult???Ti libsik legalább annyira kártékonyak vagytok a kontinensre mint ezek!!
eszegfu
@Horizont: tegnap 18:02 Mondtam én, hogy "bajok" vannak nála...nem emeltem ki semmit sem a szövegkörnyezetből, én csak pontosan megirtam a cikk cimét + a dátumot, órát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.