Antológiát jelentettek meg Izraelben a palesztin területek megszállásának ötvenedik évfordulójára. A bevételekből egy megszállás ellen küzdő civil szervezetet támogatnak – jelentette az Al-Monitor című közel-keleti internetes magazin.

Az Olajfák és hamu királysága címmel angolul, franciául, arabul, héberül, spanyolul és olaszul kiadott antológiába több mint két tucat díjnyertes író munkáit gyűjtötték össze, köztük három Pulitzer- és egy Nobel-díjas szerzőét, akik többnyire az utóbbi két évben Izraelben és a palesztin területeken szerzett élményeiket írták meg.

A kötet egyik szerkesztője, a 2001-ben Pulitzer-díjjal elismert Michael Chabon kifejtette, hogy a gyűjtemény célja a fél évszázada tartó megszállás izraeliekre és palesztinokra gyakorolt hatásának a bemutatása volt.

A könyvből származó bevételek a Sovrim stika nevű, a megszállt palesztin területeken az izraeli erők elkövetette állítólagos visszaéléseket dokumentáló civil szervezetet gazdagítják majd, amely katonák tanúságtételeit közli, sok bosszúságot okozva ezzel az izraeli hatóságoknak.

Tavaly az előző védelmi miniszter árulással vádolta őket, a kormány megpróbálja akadályozni tevékenységüket, elsősorban kiszorítani őket az iskolákból, hogy ne tarthassanak előadásokat középiskolásoknak.

Izrael 1967-ben foglalta el Jordániától Ciszjordániát, Egyiptomtól pedig a Gázai-övezetet, amelyek a nemzetközi jog szerint azóta is megszállt területnek minősülnek.

Ciszjordániában több mint két és félmillió palesztin él, részben a Palesztin Hatóság felügyelete alatt, a Gázai övezetben pedig több mint másfél millióan élnek a Hamász tíz évvel ezelőtti hatalomátvétele óta egyiptomi és izraeli blokád alatt tartott földsávon.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.