Jogilag létezik a kormány, de a valóságban nincs, mivel a miniszterelnökön kívül csak egy miniszter van a testületben egy szakértő szerint.

De jure (jogilag) létezik, ám de facto (ténylegesen) nincs kormánya Romániának, hiszen a miniszterelnökön kívül csak egy minisztere maradt a kabinetnek – mondta az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő

Éppen a kormányt alkotó pártok, a szociáldemokraták és a liberálisok nyújtottak be bizalmatlansági indítványt saját kormányuk, a Sorin Grindeanu szociáldemokrata miniszterelnök által vezetett kabinet ellen; erről szerdán szavaz a román törvényhozás – idézte fel a szakértő.

A koalíciót alkotó pártok azt vetik a kormányfő szemére, hogy késlekedik a kormányprogram megvalósításával, lassan halad a büntetőjogi reformmal, és óvakodik megvalósítani a populista költségvetési ígéreteket. Emiatt mondott le egy kivételével valamennyi miniszter – fűzte hozzá.

Ha nem megy át a házon a bizalmatlansági indítvány, akkor Grindeanunak új kabinetet kell elfogadtatnia a parlamenttel, de ha átmegy akkor is hosszú kormányválsággal kell számolni.

Egyrészt a Grindeanu-kormány mindenképpen hivatalban marad még 3-4 hónapig, másrészt – mindkét verzió esetén – az alkotmány szerint Klaus Johannis államfő is javasolhat új kormányfőt a parlamenti frakciókkal és a képviselőkkel folytatott konzultáció után – mondta Pászkán Zsolt.

(MTI)

(Címlapi kép: Bukarest, parlamenti palota – pixabay.com)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Legalabb egy kalap penzt megsporolnak az adofizetoknek, es meg igy sincs akkora kaosz naluk, mint nalunk...:o))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél