Feljelenti az RMDSZ Traian Basescu volt román elnököt és négy román tévécsatornát, mert magyarellenes kijelentéseket tettek.

A román diszkriminációellenes és audiovizuális tanácsnál tett feljelentést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Traian Basescu volt román elnök és négy román hírtelevízió ellen magyarellenes megnyilvánulásaik miatt – közölte kedden Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy a szövetség iktatta a feljelentéseket az illetékes hatóságoknál, közölte hírlevelében az RMDSZ.

Porcsalmi emlékeztetett, hogy az elmúlt 24 órában "a romániai magyar közösséget diszkrimináló nacionalista" kijelentések hangzottak el a román médiában, illetve Basescu támadta a magyarság ünnepét, március 15-ét.

Basescu egyebek mellett kijelentette, a romániai magyarokat "senki nem akadályozza meg, hogy Budapesten ünnepeljenek, ahol ingyen kapnak enni és inni". Rámutatott: Románia nem ismerhet el hivatalosan olyan ünnepet, amely egyebek mellett Erdély Magyarországhoz való csatolását jelenti.

Kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is elfogadhatatlannak nevezte Basescu kijelentéseit.

Az RMDSZ a Realitatea TV, a Nasul TV, a B1TV és Digi24 hírtelevíziók műsorait kifogásolta. Porcsalmi szerint a manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját művelte a média, ami a magyar közösséget mélyen sérti, ezért kérnek jogorvoslatot.

"Megengedhetetlen, hogy egy volt államelnök arra kéri a Romániában élő magyarokat, március 15-ét külföldön ünnepeljék, amikor szülőföldünkön jogunk van hozzá" – mondta az ügyvezető elnök. Hozzátette: Basescu valószínű tudathasadásos, hiszen elnöki mandátuma alatt számos támogató üzenetet fogalmazott meg a magyarok felé ezen az ünnepen, illetve a tatár és a roma nemzeti közösségek ünnepnapját ő maga ellenjegyezte államfőként 2006-ban. Felidézte, hogy Basescu kétszer is kérte a magyarok szavazatait, most pedig minősíthetetlenül megbántotta őket, vélte Porcsalmi Bálint, aki szerint ebből okulni kell.

Az RMDSZ hétfőn tárgyalásokat folytatott a szociálliberális koalícióval arról, hogy miként viszonyul a Sorin Grindeanu miniszterelnök leváltására irányuló bizalmatlansági indítványhoz. A tárgyalásokon több törvénytervezet elfogadása merült fel, egyebek mellett a romániai nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogának bővítése, valamint a március 15-ének a romániai magyarok hivatalos ünnepévé nyilvánítása. Hétfőn úgy tűnt, egyezség születhet a felek között, kedden azonban elakadtak a tárgyalások, majd az RMDSZ bejelentette, hogy nem szavazza meg a Grindeanu-kormány leváltását.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.