Sárosy Zoltán, a Kanadában élő magyar sakknagymester 110 éves korában elhunyt, adta hírül a chessbase.com.

Sárosy 1906. augusztus 23-án született Budapesten, 10 éves korában kezdett el sakkozni a parkokban.

Egyik nap édesanyámmal lent voltunk a parkban, láttam, hogy egy fiú sakkozik. Kérdeztem: mi ez? Másnap visszatértem, a fiú anyja nem engedte, hogy a fiával játsszak, így kerestem másokat

– mondta erről.

Hamarosan nagymester lett belőle, 1943-ban megnyerte a magyar bajnokságot, majd a második világháború alatt egy ideig tolmácsként dolgozott.

A háborút követően előbb Ausztriába, majd Párizsba ment, hogy megszerezze a szükséges papírokat, hogy aztán Kanadába emigráljon. Négyszer volt kanadai levelezési sakkbajnok, 1988-ban pedig nemzetközi bajnoki címet nyert.

2006-ban a Kanadai Sakk Hall of Fame-be is beválasztották.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Tiszteletre méltó kor és életpálya!
Nyugodjék békében!
verőce21
Tiszteletre méltó kor és életpálya!
Nyugodjék békében!
teuton
@Csizmás Kond: Nem beszel magyarul? Ezt te csak tudod... Mint nehany elv-tarsad itt (lasd durbincs, meg a kanadai roman nörsz), de azert osztjatok az eszt a magatok primitiv modjan rendesen. Mert szerinted csak az magyar, aki magyarul tud? TE akarod eldönteni`Mi alapjan es milyen jogon??? Hat bizony nemelyik kinai jobban beszel nehany ev utan magyarul, mint sok szezezer papiron magyarra tett külföldi "magyar", csak hogy a fideszre valasszon. Egyebkent a "legnagyobb magyar" csak nemetül es angolul tudott. Majd ha megtanultal olvasni, nezz utana!
Csizmás Kond
@teuton: kiskorcs...a videon nem beszél magyarul...
és igen aki nem tud magyarul az nem magyar...
és a legnagyobb magyar...íme : " Széchenyi István gyermekkorát Nagycenken és Bécsben töltötte. Nevelését atyja irányelvei szerint Lunkányi János magántanító vállalta magára, egyes tantárgyak oktatását azonban külön szaktanárok végezték. Ezek között volt például Révai Miklós, a magyar nyelvészet egyetemi tanára, aki kiemelkedő rajzkészséggel is rendelkezett, az építészetre tanította – a Franciaországból menekült – Antoine Poupar házi káplán pedig olasz és francia nyelvből adott neki órákat.
A család körében a magyar nyelv volt az uralkodó és a gyermekek nevelése is magyar szellemben történt.[7] A kis Széchenyi István gyermekkorában összességében többet találkozott a német nyelvvel, kevesebbet a magyarral,[8] ennek megfelelően németül anyanyelvi szinten, magyarul gyengébben beszélt,[9] majd osztrák katonatiszti iskolába kerülve magyar tudása lassan elhalványodott.[10] Naplóját egész életében németül írta, ritkásan magyar bejegyzésekkel. Az 1820-as évektől, Wesselényi hatására kezdett „anyám nyelvén” levelezni, majd beszélni, hogy végül óriási erőfeszítéssel magyar szónokká és íróvá váljon, bár stílusán mindvégig érezhető maradt a németül gondolkodás."
...a butaság sosem erény ...és főleg nagyon szégyen kérkedni vele.
teuton
@Csizmás Kond: Latom, csak mocskolodni tudsz, de magyarul nem. Tehat te sem vagy magyar - a sajat szalyaid szerint! Legfeljeb egy primitiv melymagyar. Ugyanis a magyar es es nyelvekben is, a mondatok NAGYBETÜVEL kezdödnek! Nalad ez ismeretlen... Nem volt a cedulan?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.