Szijjártó Pétertől kért segítséget végső elkeseredésében az a nő, aki testvérének gyermekeit próbálja hazahozatni Egyiptomból. Nyílt levele itt olvasható.

Kozák Zita testvére, Krisztina az afrikai országban halt meg két hónapja, négy gyermeket hagyva hátra. Mivel férje egy évvel korábban elhunyt, a helyi hatóságok a gyerekek Egyiptomban élő nagybátyját nevezték meg gyámnak, miközben a család mindent megtesz, hogy Magyarországra hozassa őket.

Egyiptomban rekedtek a magyar árvák, a nagynénjük Szijjártóhoz fordult segítségért

Kozák Zitát hiába nevezték meg itthon gyámnak, az egyiptomi hatóságok nem fogadták el a papírt, így a 4,9 és 12 éves lányok, valamint a 11 éves fiú nem térhetnek haza. A nő szerint emellett saját költségre boncoltatták, hozatták haza és temették el a nővérét, és bárhova fordul segítségért, zárt ajtók fogadták.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a 24.hu megkeresésére közölte, a nő fájdalmát megértik, vádjait azonban visszautasítják. Az üggyel a KKM Konzuli és Állampolgársági Főosztálya és a Kairói Magyar Nagykövetség már több mint két hónapja kiemelten foglalkozik:

A Konzuli Szolgálat folyamatosan kapcsolatban van, és közvetít az illetékes magyar hatóságok, segélyszervezetek és egyiptomi hatóságok között, hatáskörét is meghaladóan egyeztetett egyiptomi hivatalokkal és kormányzati szervekkel, és folyamatos kapcsolatban van a levelet jegyző magyarországi hozzátartozóval. Emellett a Konzuli Szolgálat érdemi segítséget nyújtott az elhunyt hazahozatalában és a kórházi számlák intézésében is, biztosította a közvetlen kapcsolat létrejöttét a magyar hozzátartozó és az egyiptomi ügyvéd között

– tették hozzá.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.