Poszttraumás stressztől szenvednek a frontot megjárt ukrán katonák, akik közül a konfliktus kezdete óta mintegy félezren vetettek véget életüknek.

A kijevi belügyminisztérium adatai szerint a több mint három éve tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktusban szolgált ukrán katonák közül mintegy ötszázan öngyilkosok lettek – hozta nyilvánosságra Arszen Avakov, a tárca vezetője csütörtökön a Facebookon.

A miniszter rámutatott arra, hogy nemzetközileg elismert felmérések szerint a harci cselekményekben részt vevő katonák 90-95 százaléka küzd a leszerelés után idegrendszeri vagy szociális, azaz beilleszkedési problémákkal. Körülbelül egyharmaduknál alakul ki úgynevezett poszttraumás szindróma, ami gyakran vezet öngyilkossághoz.

Egy nemzetközi jogvédő szervezet ukrajnai irodájának adatát is ismertette Avakov, amely szerint 2015-ben a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetből hazatért katonák családtagjai közül az előző évhez képest nyolcszor többen fordultak a szervezethez segítségért családon belüli erőszak miatt.

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter előző nap jelentette be, hogy befejeződött a tartalékos tisztek behívása. Szavai szerint összesen ezret hívtak be, de közülük csak azokat küldik a hadműveleti övezetbe, akik erre leszerződnek a fegyveres erőkkel.

A tárcavezető elmondta, hogy jelenleg mintegy 96 ezer tartalékos tisztje van Ukrajnának.

A Kijev által terrorellenesnek nevezett művelet (ATO) övezetében jelenleg az ukrán fegyveres erők kötelékében 34 ezren teljesítenek szolgálatot.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 3.0/VO Svoboda)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.