Németországban a szövetségi parlament csütörtökön az alaptörvény módosításával megvonta az állami támogatást a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párttól (NPD). 

A kormányoldal – a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) – frakcióinak kezdeményezésére 86 százalékos többséggel elfogadott módosítás szerint ki kell zárni az állami pártfinanszírozásból mindazon politikai szervezeteket, amelyekről az alkotmánybíróság megállapítja, hogy tevékenységük a demokratikus berendezkedés gyengítésére vagy felszámolására irányul.

A módosítás révén a pénzügyi gondokkal küszködő NPD elesik fő bevételi forrásától, a nagyjából évi 1,4 millió eurós (430 millió forint) állami támogatástól.

Az alkotmánybíróság az év elején az NPD betiltására tett indítványt elutasító határozatában megállapította, hogy a párt a demokratikus berendezkedés felszámolására tör, ideológiája pedig rokon a nemzetiszocializmus eszméivel, de nem szükséges betiltani, mert nincsenek arra utaló jelek, hogy törekvései sikerrel járhatnak. A testület azonban azt is jelezte, hogy a törvényhozás találhat eszközöket az alkotmányellenes célokat követő pártok szankcionálására.

A Bundestag a finanszírozás oldaláról közelítette meg az ügyet. Az alkotmánymódosítás indoklásában kiemelte, hogy az állam nem támogathat olyan pártokat, amelyek felszámolására törnek.

A NPD-t 1964-ben alapították, betiltásáról szinte fennállása óta tart a közvita. Először – 2003-ban – a Bundestag és a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat közösen kérte az alkotmánybíróságtól a párt betiltását. A testület az indítványt formai okokra hivatkozva elutasította. Másodszor egyedül a Bundesrat próbálkozott, ez volt az az indítvány, amelyet az alkotmánybíróság az idén januárban az NPD csekély társadalmi befolyásával indokolva elutasított.

Az NPD a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson a szavazatok 1,3 százalékát szerezte meg, messze elmaradt az 5 százalékos bejutási küszöbtől és gyengült még a négy évvel korábbi 1,5 százalékhoz képest is. A pártnak főleg Németország keleti részén, a volt NDK területén van kimutatható támogatottsága, de már ott sem rendelkezik képviselettel a tartományi parlamentekben. Az Európai Parlamentben egy mandátuma van.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.