Mintegy 700 lakásból kezdték el kiköltöztetni a lakókat Nagy-Britanniában a múlt heti toronyháztűz miatt, amelyben eddig 79-en haltak meg. A szigetországban négyezer hasonló toronyház épült évtizedekkel ezelőtt.

Pénteken öt toronyház mintegy 700 lakásából kezdték el kiköltöztetni a lakosokat Észak-Londonban a múlt heti toronyháztűz után, amelyben eddig 79-en vesztették életüket. 

A BBC cikke szerint a hatóságok azért költöztetik ki a lakókat a toronyházakból, hogy felmérjék, tűzvédelmi szempontból mennyire biztonságosak (a múlt heti tüzet egy zárlatos hűtő okozta, de a rossz minőségű szigetelés miatt égett ki az egész toronyház). 

A lakosoknak addig a városrészi tanács hotelekben biztosított ideiglenes szállást, illetve mintegy 100 fő egy sportközpontban helyezkedett el. 

A Camden városnegyed Swiss Cottage körzetében épült toronyházakat – Chalcots Estate – ugyanaz a cég szigetelte, mint amely a Grenfell-toronyház szigetelését is végezte, ezért is lett sürgős a felülvizsgálat. 

Az egyik épületbe – Blashford – már szombat reggel visszaengedték a lakosokat, mivel az az épület kisebb és máshogy épült, mint társai. 

A kiürítést meglehetősen gyorsan határozták és hajtották végre, a BBC cikke szerint több lakos a tévéből értesült az egészről, és csak akkor fogták fel, hogy ki kell költözniük egy időre a lakásokból, mikor már kopogtattak náluk.

A felújítás idejéről a lakosok úgy tudják, 4-6 hétbe is beletelhet, mire visszaköltözhetnek. Többek szerint a camdeni tanács kissé túlreagálta az esetet.

Nick Hurd, a rendőrség és tűzoltóság munkáját felügyelő államtitkár az összes hasonló toronyház tűzvizsgálatát elrendelte, amelyekből az 1960-as és 70-es években mintegy négyezer darab épülhetett szerte Nagy-Britanniában, többségük most is lakott.

(BBC, MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 4.0/Twitter/Natalie Oxford)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Teljesen megalapozott nálunk - erre való tekintettel - a magas panelházak lebontására tett javaslat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.