De még a munkakedvet is meghozza, a segéllyel ellentétben. Kétezren vesznek részt jelenleg a finn állam kísérletében, amelyben a feltétel nélkül járó alapjövedelem hatásait vizsgálják. A pénzt öt hónapja kapják, és mostanra már mérhető néhány eredmény – olvasható az Independent tudósításában. A résztvevőknek 560 eurót utalnak havonta, a program két évig tart. A kedvezményezetteknek nem kell cserébe bizonyítaniuk, hogy munkát keresnek, sem a hatóságoknál igazolni, hogy szükségük van a segítségre, tehát a szokásos munkanélküli segélyek kötöttségei nélkül kapják meg a pénzt. Az is rájuk van bízva, hogy mire költik. Szintén fontos különbség a segélyhez képest, hogy ha valaki álláshoz jut, attól még ugyanúgy kapja tovább az 560 eurót. A hagyományos segélyezés elleni egyik gyakori érv, hogy mivel abban a pillanatban megszűnik, hogy a segélyezett munkába áll, így sokszor kifejezetten akadálya az elhelyezkedésnek. Az Independentnek nyilatkozó egyik kedvezményezett arról...

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: human
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Mivel egyre több munkát sikerül automatizálni és a robotok elveszik az ember munkáját, ezért valamit ki kell találni a növekvő munkanélküliségre.
1magyar
Legalább van aki bizonyít és lép. Ez a jövő. A munkaerőhiány-t mint fogalmat elfelejthetjük.
Hazugság. Legfeljebb rabszolgák nem akarnak lenni az emberek.
1magyar
Na meg a stresszcsökkentés egyértelmű, létbiztonságot jelent. Ha meg nem szűnik meg arra ösztönzi őket, hogy nyugalommal vállaljon munkát, ne félve a nihiltől.
human
@1magyar: A hatalom egyik fegyvere a kiszolgáltatottság. Ezzel szemben aki anyagi biztonságban él az szabadon tud dönteni, gondolkodni. Ez utóbbi nem kedvez a hatalomnak.
Aki kiszolgáltatott az irányítható, mert élni akar. Ezért akitől függ annak engedelmeskedik. Ez például választáskor jól szokott jönni az adott politikai erőnek.
Na ezért ódzkodik ennek bevezetésétől a fidesz és az mszp is.
1magyar
@human: Azért a kiszolgáltatottság kétélű fegyver. Akinek nincs mit veszíteni az könnyebben lázad.
human
@durbincs: Az alapjövedelmet mindenki feltétel nélkül megkapja. Tehát az is kapja aki mellette dolgozik. Tehát az ösztönző erő a munkakeresésre megmarad.
human
@1magyar: Elvileg. Gyakorlatilag Orbánék több mindenre rájöttek még 2010 előtt. Hogy Orbánt idézzem a magyar hátán fát is lehet vágni és hogy nincs jelentős társadalmi felháborodás a korrupciók láttán. Rájöttek, hogy a kiszolgáltatottak sem mernek majd rohanni a jogvédőkhöz ha mondjuk közmunka alatt a helyi kiskirály magánbirtokán kell dolgozniuk vagy ha ellenzéki politikus ellen vezénylik ki őket tüntetni.
1magyar
@human: Ebben igazad van, nagyon kiszolgáltatottá tették az embereket, de az előzőek megágyaztak nekik.
CsipkeRózsa
Jó megoldásnak tartanám nálunk is az alapjövedelem bevezetését. Nem volna olyan sok szegény ember, nyugodtabbak lennének az emberek. A jómódúak is jobban éreznék magukat, nem lenne lelkiismeretfurdalásuk a szegénység láttán.
human
@durbincs: Én a jóléti állam híve vagyok ahol nincsenek hatalmas szakadékok az osztályok között. Csak a jólét fogalma mindenki számára más. Például szerintem ami nyugaton van az nem az a szint ami normális. A túlfogyasztás a környezetet is jobban terheli. De ez már egy másik történet.
human
@CsipkeRózsa: A társadalmi feszültségek szerintem is csökkennének. Csak ez azzal járna, hogy a NAV valóban az adóelkerülők után kajtatna és nem csak a fidesz ellenfeleit vagy a számukra kiszemelt cégeket csesztetnék. A lakosság pedig leszokna a számla nélkül, okosban fusikról és a hálapénzről (szép nevet adtak a korrupció ezen fajtájának). A gazdagoknak meg el kellene fogadni, hogy bizony nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a közöshöz, mint eddig. Ez utóbbi rohadt nehéz lesz, mert érdekes mód hiába milliárdos valaki, ha pár százmillióról le kell mondania az olyan neki, mintha a fogát húznák. Tisztelet a kivételnek persze.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.