Először az ukrán szervereken indult be, mostanra viszont már a világ több pontján is érzékelték a vírus jelenlétét.

Először ukrán szervereken fedezték fel a Petya néven is ismert zsarolóvírust kedden, a rosszindulatú számítógépes program elődjéhez, a Wannacry-hoz hasonlóan lezárja a számítógépet és csak 300 dollárnak megfelelő bitcoin átutalásával adja vissza az uralmat a gép fölött a felhasználóknak. 

Ukrajnában több pénzintézetet, köztük a magyar OTP ottani leányvállalatát támadták meg, de egy nemzetközi reptér honlapja is elérhetetlenné vált – írtuk korábbi cikkünkben

A Magyar Nemzet cikke szerint mostanra viszont már számos más országból is jelentették a vírus feltűnését. 

A vírus a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty hálózatait és honlapjait blokkolta, bár az olajkitermelés állítólag nem állt le a támadás hatására. Több nemzetközi cég orosz honlapján is feltűnt a vírus a cikk szerint.

A 444 cikke szerint Közép-Európában is tarolt a vírus, ők szlovák és magyar cégekről tudnak, ahol leállásokat eredményezett a támadás. Ukrajnában még egyes politikusok is áldozativá váltak a zsarolóvírusnak, Rozenko Pavlo miniszterelnök-helyettes a Twitterre egy nem épp szívderítő hibaüzenetet posztolt. 

Rozenko Pavlo on Twitter

Та-дам! Секретаріат КМУ по ходу теж "обвалили". Мережа лежить.

 A Petya nem csak az ukrán pénzintézeteknél és a Boriszpil nemzetközi reptér rendszerében pusztított, a cikk szerint a kijevi metró elektromos fizetőrendszere összeomlott, de az Antonov repülőgépgyárban is észleltek támadást, valamint az ukrán energetikai szektorban is voltak zavarok.

A vírus Kelet- és Közép-európán kívül Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Indiában, Hollandiában tűnt fel, az Index cikke szerint a dán Maersk hajógyár is az áldozatok közt van, mint ahogy a német posta is, de a világ legnagyobb gyógyszerkészítő gyára, a Merck & Co. is jelezte a támadásokat.

(Címlapi kép: pixabay.com)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.