Németországban a szövetségi parlament (Bundestag) pénteken megszavazta a melegházasság bevezetését.

A polgári törvénykönyv házasságról szóló, 1535. paragrafusának módosítását 393 igen szavazattal, 226 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadták el.

A módosítással a paragrafusban a "házasságot egy életre kötik" szakasz helyére az kerül, hogy "a házasságot két különböző vagy azonos nemű ember köti egy életre".

A szavazást a végéhez közeledő ciklus utolsó parlamenti ülésnapján tartották. Az ügyet az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezésére vették napirendre. A CDU/CSU ellenezte, hogy tárgyaljanak és szavazzanak a kérdésről, ezzel arra kényszerítette a szociáldemokratákat, hogy a koalíciós hűséggel szakítva fogjanak össze az ellenzéki pártokkal.

Az SPD azzal érvelt, hogy Angela Merkel a napokban felmentette a frakciófegyelem alól a CDU/CSU képviselőit a melegházasság ügyében, és arra kérte őket, hogy döntsenek lelkiismeretükre hallgatva. A szociáldemokraták szerint azzal, hogy az ellenzéki Zöldekkel és a Baloldallal (Die Linke) összefogva megváltoztatták a Bundestag napirendjét, csak lehetőséget teremtettek a lelkiismereti kérdés azonnali eldöntésére, megakadályozva, hogy az ügy további késedelmet szenvedjen és a szeptemberi Bundestag-választás után felálló következő parlamentre maradjon.

A német parlament igent mondott a melegházasságra

Tobias SCHWARZ / AFP

Az előterjesztést végül az SPD, a Zöldek és a Baloldal teljes frakciója mellett 75 CDU/CSU-s képviselő – a 309 fős frakció csaknem 25 százaléka – is megszavazta.

Angela Merkel nemmel szavazott. A voksolás után tett nyilatkozatában kiemelte: szerinte a házasság a német alkotmány rendelkezései alapján egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti. Hozzátette, hogy a szavazás nem az azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetésének megszüntetéséről szólt, mert már felszámolták a diszkriminációt. Az azonos nemű párok egyenjogúsításának utolsó lépése az örökbefogadási jog kiterjesztése lett volna, amit korábbi álláspontját felülbírálva támogatott volna – fejtette ki Merkel.

Hasonlóan érveltek a szavazás előtti vitában is mindazok, akik az előterjesztés elutasítására bíztatták képviselőtársaikat. Például Volker Kauder, a CDU/CSU képviselőcsoportjának vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének megteremtésével megszűnt az azonos nemű párok diszkriminációja, a házasság intézményét pedig a hagyományoknak megfelelően férfi és nő kapcsolataként kell megőrizni.

Az előterjesztést pártoló CDU/CSU-s képviselők azzal érveltek, hogy a házasság intézményének megnyitása mélyen konzervatív értékek, az életre szóló hűség, az egymás iránti felelősségvállalás értékének terjesztését jelenti.

A szociáldemokrata és ellenzéki szónokok hangsúlyozták, hogy törekvésük történelmi jelentőségű lépéshez, az azonos nemű párok egyenjogúsításának kiteljesedéséhez vezet.

Az ügy azután került a politikai viták középpontjába, hogy a melegházasságot hivatalosan – kongresszusi határozattal – elutasító CDU/CSU valamennyi lehetséges koalíciós partnere – az SPD, a Zöldek és a Bundestagon kívüli, ám a parlamenti képviselet visszaszerzésére komoly eséllyel rendelkező liberális FDP – világossá tette, hogy csak akkor vállal kormányzati felelősséget a következő ciklusban, ha a kormányprogramban szerepel a melegházasság bevezetése.

Angela Merkel hétfőn Berlinben egy nyilvános fórumon jelezte, hogy szerinte nem párthatározatok alapján kellene dönteni a kérdésről, hanem mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy saját belátása szerint, lelkiismerete alapján járjon el. Sajtóértesülések szerint a kancellár "elszólta magát", azt tervezte, hogy az új irányvonalat majd csak a jövő héten, a ciklus utolsó parlamenti ülésszakának zárása után ismerteti. Ezzel azt akarta elérni, hogy a melegházasság ügye kikerüljön a választási kampány témái közül és ne akadályozza a következő kormány megalakítását, és a döntés a következő Bundestagra maradjon.

Azonban az SPD kihasználta a párt frakcióvezetője, Thomas Oppermann szavai szerint a kancellár "talán kissé elhamarkodott" megnyilvánulásából adódó lehetőséget, és kikényszerítette a szavazást. Ugyanakkor az egyelőre nem egyértelmű, hogy a melegházasság bevezetéséhez szükséges-e módosítani az alaptörvényt. Az viszont az első kommentárok szerint biztosra vehető, hogy a CDU/CSU részéről lesznek olyan politikusok, akik az alkotmánybíróság elé viszik az ügyet.

Németországban az azonos nemű párok 2001 óta bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek. Nagyjából 35 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, például rendelkezett arról, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény.

Egy csütörtökön ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek 74,7 százaléka támogatja a melegházasság bevezetését.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez a fideszes és KDNP-s hangos tiltakozás és ellenkezés, a tapasztalatok szerint, általában nagyon komoly látens homoszexualitást takar.
Minél nagyobb a füst, annál nagyobb lehet a lángja is. A KDNP-s testvérek pedig végképp jobb, ha kussolnak, hiszen eszmei irányultságuk (bár ezek pont annyira keresztények, mint demokraták) papjai között jellemző leginkább a homo illetve a pedofil hozzáállás. Bár, az kiabál a legjobban, akinek a háza ég--ugye???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kokopelli
Ők szavaztak,ergo kinek mi köze hozzá?
namihami
Ez a fideszes és KDNP-s hangos tiltakozás és ellenkezés, a tapasztalatok szerint, általában nagyon komoly látens homoszexualitást takar.
Minél nagyobb a füst, annál nagyobb lehet a lángja is. A KDNP-s testvérek pedig végképp jobb, ha kussolnak, hiszen eszmei irányultságuk (bár ezek pont annyira keresztények, mint demokraták) papjai között jellemző leginkább a homo illetve a pedofil hozzáállás. Bár, az kiabál a legjobban, akinek a háza ég--ugye???
sokanvagyunk
A német parlamenti tagoknál ez lelkiismereti kérdés... :D
36
Hoppá! Merkel most épp-véletlenül- korán szólta el magát. A migrikkel kapcsolatban pedig a tartalommal volt a baj.
Az az én meglátásom, hogy Merkel a kecskét is megb...ná, csak hogy hatalmon maradjon.
Aki Én
@namihami: Most gondolj bele. Megszavaznák, aztán pont ők nem élhetnének vele, mert hazugok ebben is. Tele vannak buzikkal, de irigyek a felvállalós melegekre. Ezért harcolnak ellenük. Felőlem aztán házasodjanak ha akarnak. Nem mindegy, így is kormolják egymást.
iluminati
@36: @namihami: Hidd el hogy, a nagyvezír is...
namihami
@Aki Én: Szerény véleményem szerint egy tartós, korrekt melegházasságban élő pár sokkal tisztességesebb és becsületesebb életet él, mint az a (titkolt vagy bevallott), de ún. nyitott házasságban élő pár, akik napról-napra és fűvel-fával kefélnek félre. Igaz, ők a világ felé ""becsületes és egészséges"" kapcsolatban élnek. És egy házassággal rengeteg olyan gondtól (örökösödés, kórházi és egészségügyi felvilágosítás, lakás- és egyéb ügyek) mentesülnének, amik jelenleg megnehezítik az életüket.
Pálinkás Pál
@namihami: Na el ne sírd magad miattuk...szegények...baromira nem érdekel ha otthon csinálják...de még parádéznak is...A többséget ez irritálja...!
namihami
@Pálinkás Pál: Akkor a Blaha Lujza téren, a 7-es busz megállójában 13 órakor egymást tapogató és csókolózó pár nem parádézik. Ha az vadhajtás (mert az), akkor ez nem? Nekik nem kéne szólni, hogy a lakásban csinálják?
Számomra teljesen mindegy, hogy milyen az összetétel, mert ha nem akarom látni, akkor nem nézek oda illetve nem kötelező a felvonulásukra odamenni.
Egyébként: nem többség, mert azt nem is érdekli, csak egy réteg, akinek már a hír is irritáló. Nem kell, hogy lássa, elég ha eszébe juttatják egy hírrel.
Pálinkás Pál
@namihami: De csak azért taperolják egymást az utcán mert a libsik megengedik nekik...a békebeli időkben ez eszükbe sem jutott,mert nem akartak megsérülni!!!
libellle
@Pálinkás Pál: Bennünket nem. Neked pedig nem kell az itteni paraden részt venni. Vagy titokban mégis itt vagy?
libellle
@Pálinkás Pál: Homosexualitás azota létezik amiota az ember létezik. Az isten igy termtette meg , ugyanis neki igy tetszik, hogy sokszinüek vagyunk.
kokopelli
Az állatok (vadonélő) nagy részét is ki kellene lőni ilyen alapon!Sok fajtája hajlamos
a homo-és a biszekszuális kapcsolatra! Majd a "Semmilyenzsóti" elmondja nektek,
hogy az egyházon belül hogy mennek a dolgok! Az egynejűségtől a pedofíliáig stb!
Csak halkan,mert a papok nagy része az ijedtségtől kiejti az öléböl a kis ministráns-
fiúcskát!
Ámen kedveskéim!.. :=)
kokopelli
és még valami:
"NÉMETORSZÁG ERŐS ÉS BÜSZKE ORSZÁG!"...ergó egy középeurópai
gazdasági és politikai "nagyhatalom" (Magyarország) ne szóljon bele! Még a
parlament szélkakasa sem,aki már minden volt,vörös,narancsszínű,sárga (libsi)..!
Addig amig M.o az EU-tól milliárdokat zsebel be,engedje meg a "donor" orszá-
goknak,hogy szabadon döntsenek saját ügyeikben!...Uff!
Pálinkás Pál
@libellle: ne keverd bele a vallást,vagy olvasol valahol a bibliában buzikról???
1magyar
Jó, hát nem baj ez, ez is a túlnépesedést csökkenti.
libellle
@Pálinkás Pál: nem olvasok bibliát. Egyébként én nem irtam "vallásról" itt te keversz valamit nagyön össze.
Pálinkás Pál
@libellle: "Az isten igy termtette meg , ugyanis neki igy tetszik, hogy sokszinüek vagyunk. "...tehát ezen gondolatmeneted mentén a gyilkosság sem bűn,hiszen isten gyilkosnak teremtette,igaz???
libellle
@Pálinkás Pál: Hmm... érthetetlen amit irtál. A homosexualisok gyilkosok. Na...!!
Pálinkás Pál
@libellle: Látom még ahhoz is gyenge vagy hogy egy választ értelmezz!!! Fogadjunk hogy fiatal vagy,és nem az eszedért szeretnek!!
verőce21
Merkel ezzel szavazók ezreit vesztette el megint a vallásos, konzervatív polgári rétegből.
verőce21
A (Németországi) történet pedig megegyezik a magyarországi "civil szervezetek” és a Momentum nézeteivel is, miszerint a konzervatív családmodell férfi és nő között elavult. :)
libellle
@verőce21: Boldogok vagyunk, hogy te, tudod mi a jó nekünk. Sajnos arról nincs fogalmad, hogy mi lenne nektek, ellenben egy más, homlokegyenes más társadalom értékrendjéröl gondolod tudsz mindent. Hahahahahahaha...
kokopelli
@libellle: ..:=)
Qrvára örülök,hogy egy szegény (EU-s tagállamok között a legszegényebb)) ország
polgárai annyira sajnálják a németeket! Mi is lenne velük az ilyen vígasztaló együtt-
érzés nélkül! Nemsokára eljön az idő,hogy még Orbánisztántól kell segélyt kérniök,
vagy felkínálják az autógyáraikat megvételre,és hazaküldik a nyugatra menekült fia-
talokat,hogy nehogy éhenhaljanak odakint! Lehet hogy az angolokat kivárják a ger-
mánok?...jól jön az amikor az egér vígasztalja ill. figyelmezteti a macskát,vagy talán
az oroszlánt! Hótra röhögöm magam! :=)
Szerencse,hogy vannak olyan kommentelők,akik tudják,hogy hova vezet a német
út,de azt csalhatatlan biztonsággal! Bravo csórikáim,fityisznyalókák!!!
Miért is volt az "Országvajda" most odaát? Beszélni a H. Kohl-lal? Nem mondta neki
senki,hogy a H.Kohl iratott egy könyvet a házi írójával,amiben a Zorbán is benne le-
het? Herbert Schwan írt egy Kohl által diktált könyvet,ahol Európa összes vezető po-
litikusáról lehúzta a leplet! Mivel olyan hangnemben és kritikával iratta,hogy megtil-
tatta a kiadását is,de a Schwan már szellőztetett egy-két dolgot. Megy a bírósági harc
az özvegy és Schwan között! Foschnak is a politikusok,mint a lakodalmas kutyák!
Az Orbán is benne lehet !!??...Lehet fogadni narancsos elvtikék! :=)
Bort,búzát,békességet. :=)
verőce21
@libellle: (11:38) Nem tudom melyik hozzászólásomra reagáltál, ezért úgy feltételezem arra, hogy: "Merkel ezzel szavazók ezreit vesztette el megint a vallásos, konzervatív polgári rétegből."
A válaszom, hogy ezzel a törvényjavaslattal Schulz, az SPD elnöke és kancellárjelöltje kikényszerítette a szavazást, tudva, hogy ezzel gyengíti A. Merkel pozícióit.

24.hu/kulfold/2017/06/30/nemetorszagban-legalis-lett-a-meleghazassag/

Ennek ellenére én mindig azt írtam, hogy Frau Merkel nyeri az őszi Bundestag választást, de már nem akkora fölénnyel! És mindenképpen szüksége lesz az SPD kormányzati támogatására. Ezért kényszerítette ki Schulz a szavazást.
Neked mi a véleményed erről?
libellle
@verőce21: Csupán annyit, hogy szintén ezreket veszitett Merkel, ugyanis a törvény ellen szavazott. Nem Schulz kényszeritette ki a szavazást hanem a pártok. Ez igy is van jól, ezt a törvényt már regen meg kellett volna szavazni. Szinte minden Nyugati ország már törvényesitette ezeket a kapcsolatokat. Lehet, hogy Merkel nyeri a válsztást,de Schulz és pártja jóval Sozialisabb, ugyanis ök mindig is a középosztály és munkás retegre konzrentáltak. A konservativoknak mindig is inkább a felsöbb reteg volt fontosabb. Majd elválik hogy mi történik.
kokopelli
@libellle: Ne szólj neki vissza,"weil er keine Ahnung hat!"
Azok akik nincsenek tisztában a német "normál család", és két single általi
adóformáról,az csak ugatja ezt a témát! Az örökbe fogadott gyerekek ilyen
családban ugyanazt a kedvezményeket kell hogy kapják mint a heterók,mi-
vel ugyanannyiba "kerülnek"!
Fingjuk sincs róla de beleugatnak!Okosak maradtak volna,ha a pofát befog-
ták volna!
verőce21
@libellle: Szóval akkor személyedben egy szavazót veszített Frau Merkel, mert Te is a homoszexuálisok támogatóit erősíted. Megdöbbentő ez az iránymutatás a németek részéről, hogy közel 75%-uk támogatja a "melegeket" és a magamutogatásukat.
Ez lenne az új európai norma? Nagyon kétlem, hogy ezt kellene követnünk. Ilyen fertő az ókori Rómában az összeomlásuk előtt volt.

A liberális idiotizmus újabb lépcsőfokot lépett!
libellle
@verőce21: ki mondta, hogy ezt kell követni?En már irtam többször, hogy mindenki ugy éljen ahogy szeretne. Ja természetesen támogatom azt, hogy a homosexualis paarok ténylegesen törvényesen házasságot köthessenek.Felneveleik a heterosexualis lények " eldobott" gyermekeit. Ez igy van jól. Ez nem betegség amit gyógyszerrel lehet gyógyitani, senki nem állt ezert sorban. Homosexualität már azota van amiota az emberi nem a bolygón. Hol a problem? Ja igen mindenkor liberalizmus als diktatorische államforma. Természetesen, amennyiben te az utobbiban szeretnéd leélni az életed, nos akkor a legjobb országban élsz. Ezenkivül a két társadalom között nincs összehasonlitási lehetöség nekünk teljesen más az értékrendünk. Ja és ez nem az uj Europa ez a régi Europa csupán legalizálva van ami már több évszázadok alatt büntetendö volt.
1magyar
Támogatni kell a homoszexuálisokat mert ők a bolygó megmentői. Csak az a baj, hogy a muszlimok kinyírják őket.
verőce21
@libellle: (21:40) Persze, a homoszexuális párok majd felnevelik a muszlim gyerekeket! És agyerekek majd felnőnek és elvágják a nevelőszülők torkát. Öröklés miatt. Vagy vallási okokból.
(Vagy csak egyszerűen azért, hogy résztvehessenek az árvák díszvacsoráján.)
Majd nézd meg mi lesz belőle.

Nem a homokosokkal van a baj, ez egy betegség. De amikor növekedik a számuk és a lakosság 75%-a már úgy érzi egy országban, hogy ez egy üdvözítő állapot és hirdetni is kell, ott van a baj! Sőt ezzel lehet választást is nyerni, vagy veszíteni!
1magyar
@verőce21: A természet megoldja mindig a túlszaporodást ne félj. Ha a homoszexuálisok felnevelik a muszlim gyerekeket azok meg elvágják a torkukat helyreáll az egyensúly a muszlimok javára.
libellle
@verőce21: Egy kis valós mese. 27 évvel ezelött egy ismerös házaspár örökbe fogadott egy 3 éves moslem kisfiut. A kisgyermekkel rövid kis életében szörnyü dolgok történtek. Napokig egyedül hagyták ( muslimoknál ez szinte soha nem történik meg ugyanis a gyermek a kincs) nem kapott élelmet és kielégitöen folyadékot. A házaspár kivándorolt Australiába, ott a kisfiu is már egy felnött férfi és orvos lett bellöle, söt egy nagyon jó spezialista. A szülei még mindig élnek nem vágta le a fejüket. Egyébként amikor valakinek ilyen nézetei vannak mint neked akkor erre tényleg csupán azt lehet kérdezni, te hol élsz a hold mögött mert csak ennyire informálatlan embereknek lehet ilyen álla´spontja. Ja egyébként ha az álla´spontodoat, hogy "Nem a homokosokkal van a baj, ez egy betegség." elmondod egy orvosnak halalra neveti magát ennyire naiv már nem lehet senki büntetlenül. Hol olvasol vagy hallasz ilyen hajállitó bolondságokat?Ujra megnyugtatlak nállunk minden rendben van, amennyire Magyarországon csupán 1 % folynának a dolgok ugy mint itt akkor mindannyian boldognak mondhatnátok magatokat. Amennyiben Merkel nyer ugy is jó és amennyiben Schulz nyer ugy is jó. Merkel abszolut soziálisabb lett és az SPD egy kicsit konservativabb.Nekünk jó !!!
verőce21
@libellle: Tudom, hogy politikailag nem mindegy mit írsz, mit írhatsz le Ilona!
Most mondják a németek akik minden héten nálunk kávéznak... hogy Németországban már tilos rossz szót szólni a migránsokra, mert büntetés lesz a vége és rendőrségi ügy...
Németországban már nincs sajtószabadság...ide jutottak a németek.

És még csak megszólalniuk sem szabad már - mondják - mert azonnal jön a bírság.
Nincs sajtószabadság már náluk.
Utálják Merkelt… egyfolytában szidják...
Azt mondják, Orbán Viktor jól csinálja, hogy nem enged be migránsokat.
ezek a németek teljesen ki vannak akadva a muszlim ingyenélők miatt.

Azt mondják Magyarország sokkal jobb hely.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.