Harmadfokú – vörös – hőségriasztást adott ki pénteken a román meteorológiai intézet az ország déli és keleti megyéinek többségére és a fővárosra, ahol szombaton 38 és 41 fok közötti csúcshőmérséklet várható, de helyenként akár a 42-44 fokot is elérheti.

Másodfokú – narancssárga – riasztás lesz érvényben szombaton a Fekete-tenger partján lévő Dobrudzsában, valamint a Keleti- és Déli-Kárpátok térségében, Kovászna és Brassó megyét is beleértve: itt 36-38 fokos csúcshőmérsékletre lehet számítani. A Székelyföld többi térségére és Bukovinára sárga hőségriadót adtak ki a várható 33-36 fokos hőmérsékleti maximumok miatt.

Bukarestben légkondicionáló berendezéssel, hűtött ivóvíztartályokkal, gyógyszerekkel, vérnyomásmérőkkel felszerelt elsősegélysátrakat állítottak fel, ahol a hőségtől szenvedő járókelők segítséget kérhetnek az ott szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzettől.

A román fővárosban, ahol az utóbbi három napon sárga, majd narancssárga hőségriasztás volt érvényben, csütörtökön 72, a meleg miatt elájult járókelőhöz riasztották a mentősöket.

A vonatok biztonsági okok miatt csökkentett sebességgel közlekednek Romániában azokon a szakaszokon, ahol a sínek hőmérséklete meghaladja az 50 fokot. A román állami vasúttársaság 1200 személykocsijának egyharmadában nincs klíma-berendezés.

Az ország déli és keleti megyéit sújtó pénteki és szombati hőhullámot szombat estétől kezdődően nyugat felől heves zivatarok váltják fel. Szombaton a nyugati országrészben nem lesz 22-27 foknál melegebb – közölte a román meteorológiai intézet igazgatója.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.