1941. június végén a magyar honvédség is csatlakozott a náci Németország Szovjetunió ellen indított hadjáratához, melynek egyik legsötétebb, részleteiben máig feltáratlan, időnként nagy vitát generáló fejezete, hogy az Ukrajnát megszálló magyar csapatok háborús bűnöket követtek el. Fóris Ákos történészt ezzel kapcsolatos kutatásairól kérdeztük. Bár Krausz Tamás és Varga Éva Mária 2013-as dokumentumkötete körül már kialakult egy történészi vita, a szélesebb közvélemény számára még mindig nem egyértelmű, hogy a megszálló magyar csapatok is részt vettek Ukrajnában tömeggyilkosságokban a szovjet-német háború idején. Szembe tudunk-e már nézni ezzel, 76 évvel a történetek után? Fóris Ákos: Az eddigi narratívák szerint csak hősök vagy áldozatok lehettek azok a katonák. Van azonban egy harmadik nézőpont, ami az elkövetők (bűn)tetteit veszi szemügyre. Márpedig az én kutatásaim is arról tanúskodnak, hogy a Magyar Királyi Honvédség olyan bűnöket követett el, amelyeket a németeknek...

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: Manhattan
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Egy fiatal történész kutatásai megerősítik a magyar katonák dicstelen szerepét a németek oldalán vívott "megsemmisítő" háborúban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
www.degob.hu/photos/5-3.jpg
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Kingdom_of_Hungary_1944_44_Varmegye.png/1024px-Kingdom_of_Hungary_1944_44_Varmegye.png
1941 nyarán a magyar hatóságok, ezen belül a Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság néhány hét alatt mintegy 16-18 ezer zsidót szállítottak át a határon a németek által megszállt keleti területekre. A deportáltak közül kevesebb, mint kétezer ember tért vissza. A
többieket Kamenyec-Podolszkij térségében SS alakulatok lőtték tömegsírokba.
Csizmás Kond
@F_Viktor: ...és ezt a magyar vagy a román történelem írja ?
Manhattan
@durbincs: Nem történt meg jogilag hazánk megszállása 1944-ben!
Mert a német nácik baráti látogatása hazánkban az akkori Horthy által kinevezett magyar kormány, és Horthy engedélyével, kollaborálásával történt! Mindig van egy másik lehetőség, és Horthy ezzel élt ! Amiről nagyon keveset írnak és beszélnek hazánkban!
Azért azt illene tudnia Schmidt Máriának is, hogy 1944-ben nem történt meg jogilag a német megszállás, mert a magyar kormányzó, a magyar kormány engedélyével vonultak be hazánkba a fegyverbarátság nevében, állítólag hazánk védelmében a német csapatok.
Az egész magyar vezetés a végsőkig kollaborált a nácikkal ez ügyben is...
Eladott Ország
hvg.hu/itthon/20130306_A_magyar_katonak_nepirtast_hajtottak_veg
1944-ig magyar katonák összesen közel 100 000 civil és 24 000 hadifogoly kivégzésében vettek részt, Sipos szerint a helyi lakosok ma is emlékeznek „a magyarok cselekedeteire”, amelyeket gyakran meg is említenek arra járó kutatóknak. Ennek ellenére a témát eddig sem orosz, sem magyar kutatók nem dolgozták fel, pedig hasonló források a magyar Hadtörténeti Levéltárban és az Országos Levéltárban is megtalálhatók. Azonban a szocializmus alatt különösen érzékenynek számított ez a téma: ha feltárták volna a magyar megszálló katonák kegyetlenkedéseit, felmerült volna az igény a Magyarországot megszálló szovjet katonák tetteinek feltárására is. Szerencsésebbnek tűnt tehát hallgatni a témáról.
magyarbakancs
Tegnap a Duna Word - ön volt egy műsor Horthy korszak fényezése az oktatás, és a Ludovika tisztekről volt szó benne.
Elmondták a volt Huszárok, ma regnáló ezredesek, őrnagyok, hogy milyen nagyszerű volt a Ludovika tisztek képzése felkészültsége.
Kicsi kérdés akkor miért vesztetünk csatát a Don- Kanyarban meg úgy a második világháborúban a háborút?
Pálinkás Pál
Azért egy kérdésem lenne ...itt mindenki baromi okos ,a történtek után közel 80 évvel...kíváncsi lettem volna ,ők mit tesznek ha parancsba kapják a kivégzéseket..és ha nem teljesítik,ott helyszínen őt lövik agyon.?Mert akkor nem volt amnesty international,meg egyébb marhaságok,ha nem teljesítetted a parancsot,álhattál a kivégzendők közé!!!azt hogy ki követett el bűnt,mindig a győztes állapítja meg...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.