Óriási erdőtüzek pusztítanak az USA nyugati és Kanada délnyugati államaiban, több tízezer embert kellett már evakuálni eddig.

Óriási erdőtüzek pusztítanak az Egyesült Államok délnyugati partvidékén és Kanadában, miközben Coloradóban és Nevadában sikerült megfékezni a bozóttüzeket, Kaliforniában újabb területek állnak lángokban.

Kaliforniában a negyedik napja pusztító tüzek már több mint tizenegyezer hektárt tettek tönkre, s több mint tízezer embert kellett kimenekíteni.

Hétfőig az erdőtüzeknek csupán 15 százalékát sikerült eloltani. A kaliforniai kormányzói hivatalhoz tartozó tűzvédelmi hatóság jelentése szerint a nagy hőség és a szélsőségesen száraz talaj miatt még várhatón négy-öt napig nem sikerül úrrá lenni a helyzeten.

Kaliforniában sok helyütt 43-45 Celsius fokot mérnek, s bár a tavaszi nagy esőzések után Jerry Brown kormányzó áprilisban bejelentette, hogy az öt évig tartó száraz időszaknak hivatalosan vége, a vízkorlátozásra vonatkozó intézkedéseket nem vonta vissza.

Az Egyesült Államok északi határának másik oldalán, Kanadában, elsősorban Brit-Kolumbiában, aggasztó a helyzet.

 

Egyidejűleg 230 helyen égnek az erdők és a házak, s több mint tízezer embert kellett evakuálni. A kanadai hatóságok – a hőség és a szárazság miatt – szintén nem számítanak arra, hogy hamar sikerül úrrá lenni a katasztrofális helyzeten.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.