Elege lett az Európai Parlamentnek abból, hogy egyes termékek tervezett elavulással egy idő után elromlanak, a javíttatásuk pedig drága.

A tervezett elavulás ellen lépett fel az Európai Parlament, legutóbbi állásfoglalásukban arról írtak, az egész unióban tenni kell azért, hogy tartós, javítható és fejleszthető termékeket lehessen kapni. 

(Tervezett elavulás: mikor a gyártó előre beépíti, hogy egy termék egy idő után "automatikusan" elromoljon/elavuljon.)

A hvg.hu cikke szerint az Eurobarometer egy 2014-es felmérésén kiderült, a fogyasztók 77 százaléka szeretné, ha javíthatóak lennének a termékek, nem kellene azok gyárilag betervezett elavulása után újat venniük. 

Az uniós képviselők egy irányelvet is megfogalmaztak, az Európai Bizottságot arra kérték, hogy vegye fontolóra egy tartósságot, javíthatóságot és fejleszthetőséget is honoráló európai önkéntes címke bevezetését, melyen a gyártók jelezhetnék ezeket az adatokat. Ezek alapján pedig a vásárló el tudná dönteni, hogy érdemes-e épp azt a készüléket megvenni, vagy esetleg egy könnyebben javítható modellt válasszon.

Több javaslatuk is van a képviselőknek a cikk szerint:

- Több masszív, könnyen javítható, minőségi termékre van szükség a képviselők szerint, termékkategóriánként kell a minimális tartóssági kritériumokat  meghatározni.

- Ha a javítás egy hónapnál több ideig tart, akkor a garanciát ennyivel meg kell hosszabbítani.

- A tagállamoknak ösztönözni kellene a tartós és javítható termékek gyártását, ami a javítási és használtcikk-kereskedelmen keresztül képes új munkahelyeket teremteni és csökkenteni a hulladékot.

- Az olyan lényegi alkatrészeket, mint az elemeket és LED-eket nem szabad fixen beépíteni a termékbe - kivéve, ha biztonsági okból indokolt.

- Az alkatrészek ára legyen összhangban a termék árával és életciklusával.

- Legyen a beépített elavulás fogalmának uniós definíciója, és szülessen egy rendszer, ami kiszűri ezt.

Egyelőre csupán egy nemhivatalos oldal foglalkozik a mindenféle termékek szerelhetőségével, az iFixit.com szakemberei szétszednek mindent, ami a kezük ügyébe kerül, majd pontozzák, hogy mennyire egyszerű, vagy éppen bonyolult az adott terméket javítani. Adatbázisukban rengeteg termékhez található használati utasítás angol nyelven.

(Címlapi kép: pixabay.com)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A tervezett elavulás ellen érvek vannak pro és kontra. Ha a vásárló nem fogyaszt, a gyár nem termel, akkor nem kell a munkaerő se, azaz nem lesz pénz amiből fogyasztani lehet. De minden zseniális megoldást megelőzött egy baromi nagy pofáraesés ... ez meg azért lesz a korábbiaknál is nagyobb bukta, mert az alap "axiomákat" érinti, persze pár százezer/millió hulla után az üzlet szokásos mederben folytatódik.
Csizmás Kond
...így megy ez...a valamikori javítható gyértmányok kicserélődése is sokba került, most a visszaállítás is sokba fog kerülni...persze ha a zunió játssza meg akkor ez nem csalás... csak ámítás.
Zeta
Ahogy annak idején nem lehetett a görbe uborkát sem üvegbe tenni. Étkezésre alkalmatlan volt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.