Törökország nem hajlandó alább adni a teljes európai uniós tagságnál, ezt nyilatkozta a török EU-ügyi miniszter Brüsszelben.

Törökország célja a teljes jogú európai uniós tagság, és nem hajlandó elfogadni egy alacsonyabb szintű partnerségi viszonyt – jelentette ki Ömer Celik török EU-ügyi miniszter kedden Brüsszelben.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság rendezvényén a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a vámunió tervezett kiterjesztése szükséges az Európai Unióval, de nem semmiképp nem jelenti a tagság alternatíváját.

Kijelentette: a felek közötti feszültségek ellenére mihamarabb tovább kell lépni Törökország uniós csatlakozási tárgyalásaiban, különös tekintettel arra, hogy szerinte Ankara már teljesítette az előfeltételeit az újabb csatlakozási fejezetek megnyitásának.

Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács tavaly decemberben úgy döntött, hogy az EU a jelenlegi körülmények között nem nyit újabb csatlakozási fejezeteket Törökországgal.

Az 1999 óta EU-tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, de a 35 megvitatandó fejezet közül azóta is csak 16-ot fejezetet sikerült megnyitni, s ezek közül mindössze egyet tudtak lezárni – a tudományos és kutatási fejezetet.

A tavaly nyári törökországi puccskísérletet követően bevezetett elnyomó intézkedések miatt az Európai Parlament is éles bírálatokat fogalmazott meg, a képviselők már két állásfoglalásban is a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését követelték.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
jól is teszi, ne engedjen: menjen a picsába.
DrNemoda
No, akkor kemény viták lesznek, mert Európa meg nem enged Európából ! Fel tudja ezt fogni ez a Szulejmán ? Itt van pl. Magyarország, a bástya ! Először majd ezt kell nekik bevenni - szinte lehetetlen ! És utána már csak erősebbek állnak ! Nagy dumagép ez a török miniszter !
Pálinkás Pál
@Horizont: Elrendelni az uniós határokon a tűzparancsot,aztán nyithatja nyugodtan!!
quadrocopter
Naná, más se hiányzik az Eu-nak, mint egy idióta Orbán II.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.