Az osztrák belügyminiszter is osztja az olasz nézetet, miszerint közvetlen kapcsolat van az embercsempészek és az embermentő civilek között. Ausztria kész 24 órán belül lezárni az olasz határt, ha megindulnak a menekültek.

Közvetlen együttműködés tapasztalható a Földközi-tenger líbiai partjainál embercsempész bandák és civil szervezetek között, amelyek ezért büntetést érdemelnek

- mondta egy keddi német lapinterjúban az osztrák belügyminiszter, amelyben ismét megerősítette, hogy 24 órán belül lezárják az Ausztria és Olaszország közötti Brenner-hágót, ha tovább növekedik a migrációs nyomás.

Wolfgang Sobotka a Bild című lapnak azt mondta, hogy a migrációs válság leküzdéséhez le kell zárni a Földközi-tengeri migrációs útvonalat, vagyis fel kell számolni az Észak-Afrikából kiinduló embercsempészetet.

Ennek a tevékenységnek már a líbiai parti vizeken véget kell vetni, meg kell akadályozni, hogy az embercsempészek hajói elhagyják a területet. Ehhez fel kell szerelni a líbiai parti őrséget gyorshajókkal, radar berendezésekkel, éjjellátó készülékekkel és lehallgatásbiztos digitális rádió-távközlési rendszerrel.

Azonban

ennél is fontosabb, hogy az önjelölt európai tengeri mentők ne segítsenek az embercsempészetben, ne működjenek együtt a bandákkal

- tette hozzá az osztrák belügyminiszter.

Természetesen nem szabad hagyni, hogy bárki is a tengerbe vesszen, de

ennek ellenére meg kell akadályozni, hogy az úgynevezett segítők továbbra is behatoljanak a líbiai parti vizekre, és ott átvegyék a menekülteket közvetlenül az embercsempészektől

- mondta az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

Azzal kapcsolatban, hogy a civil tengeri mentő szervezetek tevékenységére vonatkozó tervezett olasz szabálykönyv előírásai szerint nem hajózhat be olasz kikötőkbe, aki kapcsolatba lép embercsempészekkel, behatol a líbiai felségvizekre vagy kikapcsolja hajója transzponderét – a jármű helyzetének megállapítására és mozgásának követésére szolgáló berendezést –, Wolfgang Sobotka azt mondta, hogy ezeknek a szabályoknak teljesen természetesnek, magától értetődőnek kellene lenniük.

Minden egyéb törvénysértésnek, büntetendő csempészetnek számít, akkor is, ha jó szándékkal teszik". (...) Tudomásul kell venni, hogy a tengeri mentésnek ez a formája csak az embercsempészeket támogatja, akik "árucikként kezelik az embereket"

- mondta.

Kifejtette, hogy a líbiai hatóságoknak az ország déli határának ellenőrzésében is segíteni kell, a menedékjogi kérelmek elbírálását pedig gyorsan, és már az EU külső határán le kell folytatni. A védelemre nem szoruló kérelmezőket vissza kell juttatni, méghozzá nem feltétlenül a hazájukba, hanem abban az országba, amelynek partjairól elindultak az EU felé, és az EU-nak meg kell vonnia a támogatást a menekültek visszafogadásától elzárkózó országoktól.

Valamennyi intézkedésnek a Földközi-tengeri útvonal lezárására kell irányulnia, és gondoskodni kell arról, hogy a hír

a lehető leggyorsabban elterjedjék Észak-Afrikában, mert csak így apad el a menekültek áradata

- mondta Wolfgang Sobotka.

Megerősítette az osztrák kormány korábbi elhatározását, hogy egy napon belül lezárják a Brenner-hágót, ha növekedik az illegális migráció Olaszország felől. Kiemelte, hogy a helyzet egyelőre stabil, de látszik, hogy nem alakulnak jól a folyamatok. Ezt jelzi, hogy az Ausztriába érkező menedékkérők egyharmadát nem regisztrálták korábban más uniós tagállamban, ami azt jelenti, hogy embercsempész bandáknak sikerült őket egészen Ausztriáig eljuttatni.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.