Bekérették szerdán a német külügyminisztériumba Törökország berlini nagykövetét, a tárca vezetője, Sigmar Gabriel pedig megszakítja szabadságát a német-török kormányzati viszony további romlása miatt.

Martin Schäfer külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a nagykövettel "röviden és tömören" közölték, hogy érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartják Peter Steudtner német emberi jogi aktivista előzetes letartóztatását, és követelik azonnali szabadon bocsátását.

Peter Steudtnert és társait – további öt emberi jogi aktivistát – "a hajánál fogva előrángatott indokokkal" tartóztatták le – jellemezte a német külügyminisztérium szóvivője a török hatóságok állítását, miszerint fegyveres terrorszervezet támogatásának gyanúja merült fel az illetőkkel szemben, akik között ott van az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet törökországi irodájának vezetője is.

A történtek azt jelentik, hogy "drámai mértékben elmérgesedett" a német-török kormányzati viszony, ezért Sigmar Gabriel külügyminiszter csütörtökön szabadságát megszakítva visszatér Berlinbe, hogy szakértőkkel és politikusokkal egyeztessen a további lépésekről – mondta Martin Schäfer a berlini kormányszóvivői tájékoztatón.

Steudtnerrel együtt már kilenc német állampolgárt tartanak fogva Törökországban a tavalyi puccskísérlettel összefüggésben, köztük négyen német-török kettős állampolgárok – tette hozzá.

Steffen Seibert kormányszóvivő kiemelte, hogy az utóbbi hónapok sokasodó konfliktusai révén "tragikus helyzet keletkezett a német-török viszonyban". Angela Merkel kancellár előző napi állásfoglalását megismételve kijelentette, hogy minden alapot nélkülöz az emberi jogi aktivisták előzetes letartóztatása.

Sokkal inkább egy "átlátszó próbálkozásról" van szó, amely a másként gondolkodók hiteltelenítésére irányul – mondta Steffen Seibert, a megszokottnál élesebben elítélve Ankara tevékenységét.

A kormányszóvivő azt is felvetette, hogy meg kellene vizsgálni a Törökországnak az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban a 2014-2020-as költségvetési periódusra megítélt mintegy 4,45 milliárd eurós (1400 milliárd forint) uniós támogatás ügyét. Mint mondta, sajnálatos módon folyamatosan napirenden vannak uniós alapértékekkel, köztük az emberi jogokkal és a sajtószabadsággal kapcsolatos ügyek, ezért "az utóbbi időszak fejleményeinek fényében fontos felülvizsgálni" az előcsatlakozási támogatások kérdését.

Az EU-Törökország menekültügyi megállapodás keretében nyújtandó hárommilliárd eurós támogatás viszont nem kérdőjelezhető meg, mert ezt a pénzt nem közvetlenül a török állam kapja – mondta Seibert.

Martin Schäfer hozzátette: Ankarán a sor eldönteni, hogy folytatni akarja-e a közeledést az EU-hoz. Amennyiben "minden hidat felégetve kelet felé veszi az irányt, nem tudjuk feltartóztatni" – mondta.

Közben egy újabb konfliktus is kezd körvonalazódni; a Die Zeit című hetilap a csütörtöki számában az előzetesen ismertetett részletek szerint azt írja, hogy Ankara átadott egy listát a szövetségi bűnügyi hivatalnak (BKA) mindazon német személyekről és vállalkozásokról, akik, illetve amelyek török megítélés szerint támogatják a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott Fetullah Gülen hitszónok mozgalmát.

A listán szerepelnek óriásvállalatok, köztük a Daimler és a BASF, és kisvállalkozások, köztük egy török büfé és egy élelmiszerbolt. A BKA további felvilágosítást kért a török féltől, egyelőre nem kapott választ.

Berlini kormányzati körökben abszurdnak és nevetségesnek nevezik Ankara "feketelistáját", de az érintett vállalkozásoknak támadhatnak kellemetlenségei az ügyből, akár bojkottot is hirdethetnek ellenük Törökországban – írta a Die Zeit.

A német-török viszály a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányának témái közé is bekerült. Az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokraták (SPD) részéről Thomas Oppermann parlamenti frakcióvezető egy szerdai nyilatkozatában hangoztatta, hogy a kancellárnak nincsen semmiféle stratégiája Recep Tayyip Erdogan török államfővel kapcsolatban, aki önkényuralmi rezsimmé változtatja országát.

Az SPD-től balra álló ellenzéki Baloldal (Die Linke) egyik társelnöke, Katja Kipping szerint Erdogan "iszlamista diktatúrát" alakít ki Törökországban, ezért a kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy az EU-ban napirendre vegyék azt a kérdést, hogy miként lehet felszámolni az EU-Törökország vámuniót, továbbá fel kell függeszteni Ankara pénzügyi támogatását.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
önértékelési zavarral küzd Erdogan. Ha így folytatja, ketté fogja szakítani Törökországot. Lesz Ankarától nyugatra eső európaias országrész, isztambuli központtal, és lesz egy keletre eső ázsiai muzulmán semmi.

Mivel az amerikaiaknak fontos az ottani támaszpontjuk, nem tartom kizártnak, hogy a pasának már fonja a CIA a selyemzsinórt
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Balfasz a török, a németeknek elég erős hangjuk van az Unióban, márpedig a szpáhi nagyon szeretne belépni a Geci mellé!
libellle
@quadrocopter: Na a belépésböl valószinü nem lesz semmi. Most pedig nem kérették, hanem berendelték a török követet.Most egyre több pért nyilatkozik, hogy mindennemü finansierozást is azonnel meg kell szüntetni a törökök felé.
Equus
önértékelési zavarral küzd Erdogan. Ha így folytatja, ketté fogja szakítani Törökországot. Lesz Ankarától nyugatra eső európaias országrész, isztambuli központtal, és lesz egy keletre eső ázsiai muzulmán semmi.

Mivel az amerikaiaknak fontos az ottani támaszpontjuk, nem tartom kizártnak, hogy a pasának már fonja a CIA a selyemzsinórt
alterego56
A németek állásfoglalása legyen üzenet Orbánnak is. Aki szembe száll az EU értékeivel, annak kívül tágasabb.
Jozefina
A németek törökországi nagykövetét is haza kéne rendelni. És szolidarításból valamennyi EU állam nagyköveteit is. Már.már barbárság amit ankarában művelnek. Valóban helyes lenne kettéválasztani az országot!!?? A németországban levő törökök egy része sunyít, másik része nyiltan kiáll a jelenlegi török politika ellen!!! Átmenetileg meg kéne fontolni a törökök kettős állampolgárságát is és visszavonni a német útlevelet!!! Majd észhez kapnának!!!
libellle
@Jozefina: Absolut egyetértek veled. Vannak itt tötökök akik valoban majdnem integrálodtak. Ellenben vannak akik az utcán csoportosan felvonulnak és erdogánt éltetik. En nem vagyok radikális beálitottságu, de ezeket mind hazaküldenem, hogy lehet ott élvezni a "szabadságot" ugyanis itt Europában nagyon kézenfekvö, hogy nem tetszik.
kokopelli
@Jozefina: azok a törökök,akik szorgalmasan melóznak Germanisztánban,azok
leß@rják Erdogánt!
Akiknek van idejük a politikával foglalkozni,azok annyit is érnek! A tö-
röknek iratlan törvényei vannak a családdal szemben! Felelősség a
gyerekek jövője miatt (lakásra gyüjteni minden gyereknek stb.stb) !
Ők tudják hogy honnan, és miből kászálódtak ki! :=)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.