Több mint egymilliárd eurót keresett Németország a görögöket segítő első, 2010-2012 közti mentőcsomagon. A többi kettőn is lehet haszna.

Elég szép summát keresett Németország a Görögországnak nyújtott mentőcsomaggal 2012-ben – olvasható a Portfolio.hu cikkében.

A lap szerint összesen 1,34 milliárd eurót keresett Németország az első, 2010-2012 között nyújtott mentőcsomagon, ami két részletből állt össze.

- a német KfW Bank 2010-ben 15,2 milliárd eurónyi hitelt adott a görögöknek, ebből 393 millió eurónyi kamateredménye lett;

- az eurózónába tartozó jegybankok összehangoltan görög állampapírt vásároltak 2010-2012 között, amelynek keretében a Bundesbank által végrehajtott vásárlásokon 952 millió eurónyi eredmény keletkezett.

Hogy a további kettő mentőcsomagon mennyit kerestek az eurózónába eső jegybankok – mint például a németek –, arról nem tudni.

2015 előtt úgy volt, hogy a kétoldalú hiteleken és a jegybanki államkötvény vásárlásokon keletkező hasznot a görög jegybank számára jóváírják az eurózónás tagállamok, ezt azonban a cikk szerint felmondták, miután a görögök Alexisz Cipraszt választották meg.

További izgalmas információkat a görög gazdaság állapotáról a Portfolio.hu cikkében olvashatnak.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@namihami: Igazad van, csa'nyi 13 milliard hasznot nyelt volna le.
quadrocopter
@durbincs: Melyik bank nem kamatra adja ki a pénzét, te f@sz? A "minta Demokrácia" helyesen mintademokrácia - te f@sz vakarcs!
namihami
@durbincs: Egy (bármely) banknak nincs pénze. Pénze, amit betétnek hívnak, a tulajdonosát betétesnek hívják, csak azoknak van. Tehát, ha a bank csak úgy, puszira adná oda a BETÉTESEI pénzét, akkor azok röpke pillanat alatt vennék ki onnan és vinnék át egy, általad ""kifosztó""-nak titulált bankhoz.
Vajon Te hajlandó lennél egy ilyen bankot tömni a pénzeddel? Puszta irgalomból hitelezni bárkinek? És akkor még az az esély is ott lehet, hogy nem is adja vissza. Akkor lenne igazán zajos a betétes, aki HASZONért teszi be a pénzét. Lehet, hogy ez nem szép dolog, de már a föníciaiak is így csinálták.
namihami
@durbincs: Ne tévedj el, fenti szösszenetem nem a bankok védelmében, hanem a betétes kisemberek érdekében íródott. Marhára nem csípném, ha a vénségemre félretett kis pénzecském egy fent vázolt szituban veszne el.
Egyébiránt a tegezés nem személyre szól. Csak tapasztalatom szerint itt ez dívik. Ha zavar, akkor legyenszives konvertálja át magára.
magyarbakancs
"Egymilliárdnál több eurót keresett Németország a görögök első mentőcsomagján"
Valaha volt valami ingyen is a világban?
Semmi.
Mindent meg kell fizetni.
Jozefina
A németek totálra megérdemlik a kamatokat. A görögöknek nem lenne szükségük hitelre, ha nem lenne a fekete munka és mindenki normálisan adózna. De mindenki csal, hogy elkerülje az adózást. Akkor viszont fizessék a hitelek utáni kamatokat. Saját maguknak köszönhetik a sorsukat!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.