A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált – jelentette ki Áder János köztársasági elnök csütörtökön New Yorkban, a vízzel és természeti katasztrófák csökkentésével foglalkozó magas szintű ENSZ-ülésen.

 Áder János New Yorkban aggódott a globális vízválság miatt
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az államfő – aki a helyzet társadalmi, gazdasági, egészségügyi és szociális következményeit is sorra vette felszólalásában – arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízzel kapcsolatos katasztrófák száma és az okozott károk mértéke is jelentősen nőtt az utóbbi időben.

Áder János számos javaslatot fogalmazott meg a tanácskozáson. Ezek között szerepel, hogy a párizsi klímamegállapodás végrehajtása során olyan rendszert kell kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy a következő 30 évben a globális üvegházhatású gázkibocsátás 10 évente megfeleződjön.

Meg kell teremteni annak feltételeit is – folytatta –, hogy az egyezményhez ne csak a szuverén államok, hanem városok, tartományok, szövetségi államok is csatlakozhassanak, mert az komoly lendületet ad a végrehajtásnak.

Az államfő emellett a megállapodás kiterjesztését sürgette a tengeri hajózásra, továbbá felvetette a légiközlekedési szabályok szigorításának megfontolását.

Szorgalmazta a vizes infrastrukturális befektetések megduplázását a következő öt évben, s erre a Tisza példáját hozta, ahol a nemrég épült illetve épülő 12 szükségtározó akár 1 méterrel is csökkentheti a vízszintet árvíz esetén, s a fölösleget képes aszályos időszakra tározni.

A klímavédelmi források legalább egyharmadát az ellenállóképességet segítő vízügyi befektetésekre kell fordítani – jelentette ki, kifejtve: ezek között kell szerepelnie a vízbázis-védelemnek, a korszerű öntözés megteremtésének, a szennyvíz-újrahasznosítás biztosításának, a hálózati veszteségek csökkentésének, a sótalanításnak és az árvízvédelemnek.

A köztársasági elnök arra is javaslatot tett, hogy az ENSZ szervezetén belül egy központi felelőse legyen a vízügyi kérdésnek, amely értékelése szerint gyorsabb és hatékonyabb reagálást tenne lehetővé. Jelenleg 28 ügynökség foglalkozik vizes kérdésekkel a szervezetben és egy további koordinálja – magyarázta.

Az ENSZ-en belül létre kell hozni a vízügyi kormányzati egyeztetések fórumát, s szükség van egy azonnali beavatkozást lehetővé tevő, a mainál lényegesen nagyobb pénzügyi alapra, amely gyorsabban reagál az esetleges katasztrófákra. Áder János a forrásokat az ENSZ főtitkára alá rendelné, a méretét és a feltöltés módját pedig neves közgazdászokkal határoztatná meg.

Áder János előadásában egy, a földfelszín hőmérsékletének elmúlt 130 éves változását nyomon követő videografikát is bemutatott. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ha a párizsi egyezményt mindenki betartja, akkor is 2,7 foknál köt ki a folyamat, ami még mindig magas ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk magunkat.

Az államfő beszélt arról is, hogy az áradások és aszályok egyre gyakoribbá válnak, romlanak az élelmiszertermelés feltételei, erősödnek a társadalmi konfliktusok és mindezek következtében tömeges migráció várható.

A Világbank nemrég közzétett elemzésére hivatkozva kiemelte: az árvíznek kitett anyagi javak mértéke elérheti a 45 ezer milliárd dollárt.

Az aszályról szólva pedig azt említette: a szíriai polgárháborút is három éves, soha nem látott aszály előzte meg.

Évente 10-12 millió hektár válik alkalmatlanná a művelésre, ez Magyarország termőterületének másfélszerese – hívta fel a figyelmet.

Hat ország – nagyjából 20 millió ember – már most súlyos éhínséggel érintett, s ez az arány rövidesen megduplázódhat – hangoztatta az államfő, aki arról is beszélt: a polgárháború sújtotta Jemen nagyvárosaiban 2-3 éven belül nem lesz megfelelő mennyiségű víz, s ma is az évszázad legsúlyosabb kolerajárványa pusztít ebben az országban.

Másodpercenként egy ember kénytelen elhagyni az otthonát árvíz vagy aszály miatt – emelte ki Áder János, hozzátéve: 2025-re az előrejelzések szerint 2,5 milliárd ember él olyan területen, amely intenzív vízhiányosnak számít, azaz két hónapon keresztül a folyamatos vízellátás nem biztosított.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Inkább azon aggodalmaskodjon, hogy egyszer miként fog elszámolni a lelkiismeretével (?) a sok getziségért, amit az ország népének okozott.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ha már itthon úgysincs semmi oka az aggódásra.
Hány napot van egy évben New Yorkban? Annyi idő alatt csak nem fog szívrohamot kapni az állandó aggódás miatt.
Yoda69
Másodpercenként egy ember kénytelen elhagyni az otthonát árvíz vagy aszály miatt – emelte ki Áder János,

Na ezt az adatot honnan szopta ? Ez azt jelenti hogy evente tobb mint 30 millio ember emigral csak a viz miatt. Kicsit hihetetlennek tunik.
nevemnick
Inkább azon aggodalmaskodjon, hogy egyszer miként fog elszámolni a lelkiismeretével (?) a sok getziségért, amit az ország népének okozott.
Levendula
@Yoda69: És óránként hány magyar ember hagyja el az országot,
jobb életkörülményeket - NEM VIZET! - keresve családjának...
kokopelli
A "viszeres" Áder Johannes a Bloomingdale's-nél
sopánkodott a víz miatt?
A Macy's meg a Tiffany túl drága volt a buxájához? :=)
Eladott Ország
images.hvg.hu/image.aspx?id=3a2b7b91-d539-46b3-8a66-896e5eb46592&view=d51db973-3806-4736-8c32-8f24015e8404
Van már egy új Vásárhelyi Pálunk, Áder János személyében, hogy ne legyünk vízhiányosak, mert akkor csak sneciket tudunk horgászni. A nem létező köztársaság elnöke, akit kizárólag a globális problémák, vízválság érdekelnek, aki küzd az őserdőkért, a felmelegedés ellen, a mamutok megmentéséért, a pingvinek szexuális szabadságáért és mindenért, amiért nyugodtan küzdhetne greenpeaces aktivistaként ingyen, nem pedig túlfizetett köztársasági elnökként a mi pénzünkből.
simmering73
Ezért kár volt odáig menni. Itthon is sopánkodhatott volna. Pontosan akkora lett volna a haszna.
human
Jó, hát valamit csak csinálnia kell, hogy ne úgy tűnjön, hogy csak aláró gépként működik.
tudode
Úgy kellene ELTANÁCSOLNI EZT AZ EGÉSZ BAGÁZST úgy, ahogy van!
.
---- A semmire való MINIELNÖK SPORTMINISZTERI álarcban orrba, szájba stadionokat építtet mindenhova, RIHERONGY PÁRTJA ÉRDEKEIT KÉPVISELVE kormányfőként, elvárja, hogy szócsövei HATVÁNYOZOTTAN árasszák a GYŰLÖLETET azok körében, akiknek a szürkeállománya úgy működik, mint neki!
---- Az államfő pedig a NEMZET EGYSÉGÉT összetéveszti a nemlétező KÖRNYEZETVÉDELMI TÁRCA feladatainak ellátásával úgy, hogy észre sem veszi, hogy MINDEN ROHAD, AMI ROHADHAT HAZÁJÁBAN!
.
Ennyit erről az ÁLLAMFÉRFINEK CSÚFOLT BAGÁZSRÓL!
.
Ébresztő, sodródunk a VÉGVESZÉLY FELÉ "ezekkel"!
.
Megérettek arra, hogy LAPÁTKASZÁRA KELL ŐKET TENNI, mert kártékonyak!

.
kokopelli
@simmering73: ...vett egy belépőjegyet az ENSZ palota meglátogatására!
Én még a "Fehér Házban" és a "Capitol"-ban is voltam,de
a belépőt én fizettem! Ugyanúgy Mont Vernonban is a G.
Washington házában!...saját zsebre ! :=(
Én marha a Fideszbe kellett volna beléptem! :=(
sokanvagyunk
Az ilyen utazgatások-pofavizitek bizonyára sokat javítanak a klímahelyzeten.
kokopelli
@sokanvagyunk: ..emléxem amikor nálunk a (szemét világban) bevezették a repülőjegyekre
a környezetvédelmi pótlékot,és később be is építettek a jegyek árába!
Egy mukk sem volt! Aki repül az meg tudja fizetni! A postakocsik meg sajnos :=)
A felesleges utazások a polgárok zsebére,az a mocsok dolog...!
Pálinkafőző Rézüst
Miközben kis hazánkban vágják ki ,és ölik folyamatosan az ősfás területeket! Városokban, falukban,mindenfelé! Mer amúgy a fák fontosak a vízháztartás megőrzésében,(k)áder elvtárs!!! ! Kétszínű hernyó...
dodóka
És kijafaszomat érdekel ennek a gyökérnek az aggódása ? Az ország szégyene ez a majom ,meg a szijjártó petike külügyminisztersége egyaránt ! Akkor a rezsiszilárdról, semjénzsótiról , dajcskijafaszomtompiról , bánkitolvajközpénzerikről meg a hasonló szarjankókról már ne is beszéljünk...Ennyi hülye nem volt ennek az országnak a történetében vezetőként 1000 éve összesen.
Yoda69
@Levendula: Akkor ezt kellett volna a golyostolnak elmondania New York ban.
Eladott Ország
@sokanvagyunk: Különösen, ha van klíma és ágy a szobában.
namihami
@nevemnick: A mivel? Ha lenne neki olyan, akkor be se lépett volna abba a gyülekezetbe. Olyan csordatagok közé, mint ..(a neveiket, már csak szeméremből és a gépeink kímélése céljából), de inkább le se írom. Gondolom, a kitalálásuk nem fog megoldhatatlan feladatot okozni nektek. Nem bonyolult a feladat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.