A leegyszerűsített mosolygó arc legrégebbi ábrázolása egy törökországi ásatáson került elő, egy sörbeteskancsó oldalán jelzi, mit várjon, aki ebből iszik.

Krisztus előtt 1700-ból származik az az edény, amelyre pár napja bukkant Nicolo Marchetti régészprofesszor és csapata egy törökországi ásatáson, Karkamisz városa mellett. A 3700 éves, sörbet tárolására szolgáló kancsó különlegessége, hogy egy rendkívül leegyszerűsített mosolygó arc díszíti: két pont a szemnek, egy felfelé görbülő vonal a szájnak – amivel ez minden szmájli-emojik legrégebbike.

Az ásatások hét éve folynak a szíriai határ közelében a bolognai egyetem professzorának irányításával. "Találtunk már egy egész sor edényt és urnát, de a legérdekesebb mind közül ez az i.e. 1700-ra datálható kancsó, amely egy "mosoly" képével van díszítve. [...] Ez talán a legrégebbi szmájlija" – mondta el a professzor a hírt elsőként közlő Anadolu Hírügynökségnek. A "szmájli" kancsót hamarosan a közeli Gaziantep Régészeti múzeumban lehet majd megtekinteni.

Bár i.e. 1700-ban ezek szerint már használták, a "mosolygó arc", a smiley, azaz az érzések kifejezésének digitális megfelelője hivatalosan csak 1980-ban született. Ugyanakkor nem a török verzió az első hasonló ábrázolás: ez év elején szlovákiai kutatók egy Jan Ladislaides nevű ügyvéd aláírása mellett találtak hasonló jelet egy kéziratban, de az "mindössze" 382 éves. 

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
Darabjaiból rakták össze, az látszik. Na de hogy tört szét? Arra járt egy ősmagyar félázsiai fociultra, majd a meccsre sörbettel való bemelegítés közben szétrúgta "Ne vigyorogjá köcsög!" felkiáltással. Így vót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.