Vera Jourova, az unió jogérvényesülésért felelős biztosa szerint a jövőben a tagállamok támogatását a jogállamiság elveinek biztosításához kellene kötni.

A tagországoknak szánt uniós támogatásokat a jövőben a jogállamiság általános elveinek biztosításáéhoz kell kötni – jelentette ki Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa Brüsszelben sajtótájékoztató keretében kedden.

A cseh uniós biztos egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, egyetért azzal a bizottsági felvetéssel, amely az uniós alapokhoz való hozzájutás feltételéhez kötné a jogállamiság biztosítását.

Mint hangsúlyozta, az uniós alapok a tagországok közös vagyonát jelentik, ezért figyelemmel kell lenni azok kiosztására és a kiosztás biztosítékaira a tisztességeses és igazságos beruházások támogatása érdekében.

Jourova aggodalmát fejezte ki az uniós alapok kiosztását illetően olyan tagországok számára, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiság elveit, és amelyek esetében az uniónak nincsenek biztosítékai a korrupció és csalás elkerülésére, vagy az elkövetők felelősségre vonására.

Lengyelországgal kapcsolatban láhúzta: sosem mondta, hogy fel kellene függeszteni Lengyelország uniós támogatásait, amelyet a 2020-ig tartó, már rögzített uniós szabályok sem tennének lehetővé. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nemcsak Lengyelország, hanem minden tagállam vonatkozásában szükség van arra, hogy az unió biztosítva lássa a támogatások tisztességes felhasználását.

Az Európai Bizottság szerdán a vitatott lengyel igazságügyi reformról tárgyal, amellyel kapcsolatban az uniós biztos aláhúzta: a reformokkal kapcsolatban kialakításra váró bizottsági álláspont figyelembe veszi majd, hogy az Európai Unió számára alapvető, hogy minden tagállamban hatékony és független igazságszolgáltatási rendszer működjön.

Szerdán a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt az Európai Bizottság, "súlyos aggodalmának" adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

A brüsszeli testület tagjai közleményükben hangsúlyozták, hogy "rendkívül negatív hatása lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére, és fokozná a jogállamiságot érő rendszerszintű veszélyt az országban", ha a jelenlegi formájukban fogadnák el a kifogásolt törvényeket. Mint közölték, az ügyben szükség esetén kötelezettségszegési eljárást indíthatnak.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Támogatom a javaslatot. Egy centet sem szabad adni ezeknek a rezsimeknek. Választás elé kell állítani őket vagy visszaállítják a demokráciát és a jogállamot vagy elvéreznek. Nagyon helyes csak így tovább. Én már évek óta ezt szorgalmazom.
Jozefina
Egyértelmű, hogy a jogállamiságot, a demokráciát megsértő államokat ki kell zárni az EU-s javadalmazásokból. És még hozzá lehetne venni a korrupciót ill. annak csak a gyanuját is. Minden tagállamnak el kellene fogadnia az Eurpai Ügyészséget!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.