Szép lassan elhagyja a működőtőke a kelet-közép-európai régiót, amely kedvenc célpontja volt a rendszerváltás utáni évtizedekben. Akkor még munkaerő-felesleg csalogatta ide a befektetőket, míg most munkaerőhiány van.

Kelet-Közép-Európa egy gazdasági korszak végéhez ért – írja háttéranyagában a Reuters. A foglalkoztatási adatok rekordokat döntenek, az alkalmazottak a nyugati szinthez közelítő béreket akarnak, így véget ér az az olcsó, képzett munkaerőre alapozó fejlődés, amely a rendszerváltás után jellemezte ezt a régiót.

A munkanélküliségi ráta 3-7 százalék, a bérek kúsznak felfelé – gyorsabban, mint a kontinens nyugati felén. Tavasszal éppen Magyarország vezetett ezen a téren: márciusban majdnem 13 százalékkal voltak magasabban a keresetek, mint egy évvel korábban. A térség országainak kormányai és vállalatai azzal a kihívással néznek szembe a következő években, hogy új utakat kell találniuk a gazdasági növekedéshez.

A múlt havi sztrájk a Volkswagen pozsonyi üzemében jól mutatja a folyamatot. Ez volt az első munkabeszüntetés egy szlovákiai autó-összeszerelő gyárban, amióta az ország az egy főre vetítve autógyártó nagyhatalom lett.

A szakszervezetek 14 százalékos emelést követeltek – hol van ez már attól, amikor 10-20 évvel ezelőtt örültek, hogy a nyugati bér töredékéért munkát kapnak. Zoruslav Smolinsky, a VW Slovakia szakszervezeti vezetője, a sztrájk szervezője például a futószalag mellett kezdte a pályafutását 1992-ben havi 75 eurónak megfelelő bérért. Családja alig tudott megélni ebből.

Ma a német cég több mint 12 ezer alkalmazottja átlag 1804 eurót visz haza – igaz, ez még mindig kevesebb mint fele annak, amit a VW németországi dolgozói kapnak. Smolinsky szerint ezt a különbséget a jövőben nem tartják igazolhatónak. Az országunk az EU része – fejtegeti –, ezért lépésről lépésre mérsékelni kell a különbséget.

Az orosz Renaissance Capital befektetési bank elemzői úgy vélik, hogy a külföldi befektetők nem fogják ugyan feladni meglévő bázisaikat a régióban, de új fejlesztéseiknek várhatóan máshol keresnek majd helyet. Kelet-Közép-Európa soha többé nem fogja azt kínálni a működőtőkének, amit a múlt évszázad kilencvenes éveiben kínált – írták a bank ügyfeleinek.

Szerintük a tőke kelet és dél felé keres majd magának olcsó munkaerőt. A működőtőke terjeszkedésének következő hulláma Törökország és a mediterrán térség déli része – Marokkó, Tunézia, Egyiptom, esetleg Irán –, illetve Ukrajna felé indul majd.

(napi.hu)

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay License/joffi)

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
@Csizmás Kond: - inkább kiutálták. Mert azt nem nézik, hogy egy tőkés, egy multi cég mennyit fektet be, mennyit invesztál a vállalkoziásba, amiért hasznot akar -- csak a hasznot látják és irigylik. Bizony, ez a felfogás kiutálja innen a tőkét.
Aztán maradhat a büszke, erős, ámbátor buta illibsi a szemétdombon. És persze nem ő a hibás.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...kifosztották kiélték és most megdögölhet mindenki.
...ez volt a cél.
elnyomott
@Csizmás Kond: - inkább kiutálták. Mert azt nem nézik, hogy egy tőkés, egy multi cég mennyit fektet be, mennyit invesztál a vállalkoziásba, amiért hasznot akar -- csak a hasznot látják és irigylik. Bizony, ez a felfogás kiutálja innen a tőkét.
Aztán maradhat a büszke, erős, ámbátor buta illibsi a szemétdombon. És persze nem ő a hibás.
magyarbakancs
@Csizmás Kond: ."kifosztották kiélték és most megdögölhet mindenki.
...ez volt a cél."
A Magyar tőkések mint Széles Gábor és a többi nem fosztották ki az országot?
Vagy az ,az értelmiségi réteg ki bagóért eladta a nemzet vagyonát?
Vagy a mostani NER -ben résztvevő tőkések szamaritánusok mint Endyke,meg Orbán kötél barátja?
lusta
@Csizmás Kond: Mekkora a működő tőkebefektetése Pénztáros Lőrincnek, Garancsinak, a vejkónak stb.?
justhpeter
@Csizmás Kond: Maradjunk annyiban, hogy legjobban a hazai, a magát "politikai elit"nek nevező trágyadomb fosztotta ki legjobban az országot, élén mostani vezéreddel G. Orbán Viktorral.
Sámannus
A csirízes kezűektől ne várjuk el, hogy a pénz értelmes dologra lesz költve.
Képtelenek a gazdaság dolgaival foglalatoskodni. A kábitószer maffiózáson és a szerencsejátékon kívül más gazdasági tevékenységet nem ismernek. Esetleg még a hazaáruláshoz értenek, arra is elég sok "vállalkozó" bűnöző van.
kokopelli
...már a "a magyar nationális tőke" is lassan az utolsó petákig Schweiz-ban van!
..."lusta" által említett rablók és még Orbánc Vicktor is ott fialtatja a zsozsó-ját! :--(
... meg a zAndy Vajna és tettestársai... .kivéve a gyevi bírót!) :--)
Csizmás Kond
@magyarbakancs: A magyar tőkések itthon adóznak a jövedelemből ...a külföldi tőkés meg amit itt befektet annak tízszeresét viszi ki és nem adózik...csak ez a különbség.
Csizmás Kond
@justhpeter: ...maradj, de én nem tartok veled.
lusta
@Csizmás Kond: A magyar tőkés fizet a legrosszabbul, a leginkább hanyagul és a magyar tőkés adja a legrosszabb munkafelétételeket. A magyar tőkés a legrosszabbul adózó fajta. A magyar tőkés egy piac alapú versenyen labdába sem rúg, ellenben a közpénzek ellopásában élen jár. Ezt bármikor és bármely bíróságon bizonyítani lehet és tudom.
lusta
@Csizmás Kond: Drága sztrovacsek én, mint írtam, tudom bizonyítani állításomat, Őn meg lózungokkal jön. Az adóhivatal még Gattyántól sem tudott egy fillért sem behajtani. A sort lehetne folytatni. Kérdezze már meg a coop, vagy a cba dolgozóit, hogyan is állnak a fizuval a szar szemét nyugati multikkal szemben és hogyan is állnak az árak és a szolgálktatások a vásárlók felé? Milyenek a munkakörülmények a Duna Aszfaltnaál és milyenek a Strabagnál? A GE, Johnos Electronic a környező, ahsonló profilú magyar cégekhez viszonyítva mit is nyújt a dolgozóknak? Még egz apróság. Mekkora adókedvezményt is vihetnek ki az országból ezek a multik a sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk nagylelkű kedvezményének köszönhetően? A stratégiai megállapodás pont erről szól.
kokopelli
@lusta: ...tovább folytathatom?!
Az ellopott földek után mennyi EU-s támogatást vágnak zsebre a csókosok?
Ha nem lenne az a támogatás egy m2-t sem vettek volna meg? Soroljam?
Magyarázatot kérek a fideszbarmoktól,hogy mi is az extra profit ...?
Extra az ami a normál mellet van! Extrapár virsli az nem egy nagyobb virsli,
hanem esetleg még egy pár! Az a lényeg,hogy a jól hangzik,akkor is ha ha-
zugság. Hazugság Fidesz a neved!...!
lusta
@kokopelli: Igen, ez is egy kis része a nagy egésznek. Az alapvető kérdést kell feltenni. Ha nekünk nem jók a multik, mindegy milyen gazdasági, tudományos, egészségügyi, stb, területen és jobb lenne, nem ide jönni, ha innen minél messzebb mennének, akkor Észak-Koreát körözzük le, vagy kit?
Nessy
@lusta: A Brazil esőerdő utolsó kőkorszaki törzsét!
libellle
@Csizmás Kond: Miert nem adózik a külföldi befektetö? Ezenkivül miert nem vihati el a nyerségét? Kedves lenne tölled amennyiben ezt megmagyaráznád.
Csizmás Kond
@libellle: adózik csak nem itt hanem ott ahol be van jegyezve...pedig azt a pénzt itt keresi meg.
libellle
@Csizmás Kond: na ez az ami nem igaz!!!
elnyomott
@Csizmás Kond: - te egy nagy marha vagy. Minden külföldi tőkés itthon is adózik.
És hogy a haszna nagyobb, mint egy magyar élelmiszer üzletláncnak, azt a minőség okozza és nem a te irigységed.
Ahogy a külföldön dolgozó magyar is adózás után a jövedelmét hazaküldi a családjának.
Nem beszélve arról, hogy a nemzet gázszerelőjének is lenne lehetősége, módja külföldön vállalkozni és hazahozni a busás hasznot.
Ja, ott kint nem a földi a góré, igaz, ott a haszonért meg kell dolgozni észbelileg is!
Csizmás Kond
@elnyomott: ...újabb következtetést vontam le rólad..nem is elnyomott vagy hanem elkent...
elnyomott
@Csizmás Kond: - akkor még hozzáteszem, hogy Vajna az, aki nem adózik és viszi a busás hasznot. Amit a közpénzből finanszírozott.
Sértegethetsz, ahogy akarsz, a tényeken nem változtat.
lusta
@Csizmás Kond: Drága sztrovacsek Ön szerint a nagy adókat hol fizeti be példának okáért a Shell?
elnyomott
@Csizmás Kond: -te semmi érdemlegeset nem mondtál, csak köpködsz és iderondítasz.
Csizmás Kond
@elnyomott: ...te meg folyton belelépsz és elkenődsz...
Csizmás Kond
@lusta: tudod lustaság nem szeretem a pöffeszkedő alakokat...ha okosnak akarod magad mutatni ne tegyél fel hülye kérdéseket...
libellle
@Csizmás Kond: Lapozgathatod az üzleti törvénykönyvet az Europait. minden cég ott adózik ahol valamit elöállit vagy elad vagy vagy... Vagyis az anyacég azután adódik amit ott termelt ahol az anyacég van. Minden más vállalkozása után pedig abban az országban ahol lányvállata van. Egy másik téma, hogy hogyan egyezik meg a mindenkor kormányokkal. Ellenben a multkor olvastam egy reportot amiben orban motyogott ossze valamiket, többek között azt, hogy azert "tudok a családoknak annyit adni mert el veszem a multiktól adóformájában" Nem is tudom elképzelni, hogy te mit gondolsz, hogy hogy müködik az üzleti élet. Természetesen nem Magyarországról beszélek mert ott csaupán egy kaos van.
Pálinkafőző Rézüst
Látom a kötvényeimen...:(((( Ehhez nem kell a rühes álságossága...
lusta
@Csizmás Kond: Várom válaszát, de részben libellle megválaszolta, de gondolom Önnek ez magas, mint a székely havasok, ezért ajánlanám, maradjon is ott.
Csizmás Kond
@libellle: ...nem egyszerűbb volna hogy a duma helyett te linkelj ide bizonyítékot ?
Csizmás Kond
@lusta: ..ja..székely havas...mert ugyi ha nincs egyéb ettől mindig erősnek és bátornak érzitek magatokat...
elárulnád hányezer km választ el most Magyarországtól ?
kokopelli
@lusta: Nem tudom,hogy eljutott-e a hír M.o.-ra..
amikor a görögök "csödöltek",és odáig mentek a szemétséggel,hogy elkezdtek
"názi Merkelezni",akkor az "Aldi" stb. az éj leple alatt kivonult az országból,és a
német túristák ß@rtak Görögországra! Azt nem tudta a butaságban tartott "nép"
,hogy az ország "Reederei" (hajóflotta tulajdonosai, olyanok mint az Onassis volt)
százmilliárdokat (€) parkoltak külföldön! A nép is a "multikat" okolta mindenért!
A külföldön dolgozó görögök meg leß@rták "göröghont" magasról!
..az Aldi meg röhögött,mert azokután az USA-ban telepedett le,nagy sikerrel! :--)
magyarbakancs
@Csizmás Kond:" A magyar tőkések itthon adóznak a jövedelemből ...a külföldi tőkés meg amit itt befektet annak tízszeresét viszi ki és nem adózik...csak ez a különbség."

A külföldi befektető is itt adózik nyereségit kiviszi az országból.
A nemzeti harcos kormányunk még mi adófizetők pénzivel támogatja a külföldi tőkést is.
Te elvakult vagy igazi NER
kokopelli
@libellle: ...röviden..pl.Németország.
...azért ugatnak ott a külföldön dolgoztató "multik" ellen a csak otthon
dolgoztató cégek,mert külföldre menők adóztatása külföldön történik!
,...de ha veszteségük van kinnt a kezdetben akkor azt otthon írják le az
adójukbó! Megy az üzlet adóznak külföldön alacsonyabb nívón? Eccerű!
Miért kellett az Aldinak rögtön az amerikai piac?! ..Az adó-játék miatt,és
nem filantrópiából! ..."so is es!"
Csizmás Kond
@magyarbakancs: ..televan a tököm a hülyeségeitekkel...
libellle
@Csizmás Kond: www.origo.hu/itthon/20170722-orban-amit-elveszunk-a-multiktol-odaadjuk-a-csaladoknak.html na itt dadogott össze valamit a fönököd. te jobban rákereshetnél hiszen még romániaban is van internet
magyarbakancs
@Csizmás Kond: televan a tököm a hülyeségeitekkel...
Ajánlom az öt combú nődet.
Csizmás Kond
@magyarbakancs: ti csak ajánlgassatok egymásnak...
Csizmás Kond
@libellle: leírtam a társadnak is...egymást utasítgassátok...
magyarbakancs
@Csizmás Kond: Mi nem ajánlgatunk egymásnak nem vagyunk rászorulva,hogy irányitsanak mint titeket Orbán.
Mert tudunk gondolkodni nem kell vezér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.