Hivatalos értesítő levelet küldött az Európai Bizottság Lengyelországnak, amellyel elindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, kötelezettségszegési eljárást az igazságszolgáltatást érintő lengyel szabályozások miatt.

Bár az eljárást az uniós tagok kizárását is lehetővé tévő hetes cikkely alapján indították, ez még közel sem jelenti a kizárási folyamat megkezdését.

Az uniós bizottság szombati tájékoztatása szerint az Európai Bizottság korábbi ajánlásaiban szereplő aggályokat nem sikerült orvosolni, sőt még súlyosabbá vált a fenyegetés a bírói függetlenségre és a jogállamiságra nézve.

Az uniós bizottság közleményében aggályosnak nevezte, hogy olyan törvényeket fogadnak el Lengyelországban, amelyek felmentenék vagy nyugdíjaznák a legfelső bíróság tagjait azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól. Megszüntetnék 15 jelenlegi bíró mandátumát a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS), utódait a parlament alsóháza választaná meg, s nem a szakmai szervezetek, mint eddig.

A lengyel kormánynak egy hónap áll rendelkezésére, hogy rendezze az aggodalmat keltő kérdéseket, és tájékoztasson az e célból megtett intézkedésekről – közölte az uniós bizottság.

(MTI)

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay License/Jai79)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
pestibulvar.hu/2017/07/23/a-lengyel-legenda-walesa-ismet-a-tuntetok-elen/
Lech Walesa is csatlakozott szombaton a lengyel igazságügyi reform ellen tüntetőkhöz Gdanskban. A Nobel-békedíjas politikus, a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom egyik alapítója, volt lengyel államfő a demokrácia védelmére biztatta az országos tüntetések résztvevőit.

A lengyelországi demokratikus átalakulás meghatározó szereplője beszédében ezt mondta:
Minden eszközt meg kell ragadnotok, hogy visszaszerezzétek, amit számotokra elértünk.
A 73 éves Walesa szerint a hatalmi ágak elválasztása a törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltató hatalomra volt a Szolidaritás mozgalom egyik legfontosabb eredménye.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.