Feltételes szabadlábra helyezték szombaton a török Cumhuriyet (Köztársaság) című kormánykritikus napilap hét újságíróját, akik ellen még folyik a terrorizmus vádjával indított per.

Must Kart karikaturista és hat másik újságíró társa hajnalban szabadult egy börtönből Isztambul külvárosában. Kilenc hónapig voltak előzetes letartóztatásban. Családjuk és támogatóik kitörő lelkesedéssel fogadták őket a börtön bejáratánál. Az újságírók öröme ugyanakkor nem teljes, mert négy másik társuk a rácsok mögött maradt.

Kiengedtek hét újságírót a börtönből Törökországban

(Fotó: YASIN AKGUL/AFP)

A Cumhuriyet munkatársait azzal vádolják, hogy olyan fegyveres terrorszervezetek támogatói, mint a szakadár PKK, a 2016. júliusi katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalma, illetve a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) nevű szélsőbaloldali csoport.

Az isztambuli főügyészség által készített vádirat szerint a Török Köztársaság 1923-as alapítása után egy évvel létrehozott Cumhuriyet a legutóbbi három évben, különösen pedig a 2016. júliusi puccskísérletet követően – egy időben a lap vezetésében történt változásokkal – az újság múltjával szögesen ellentétes irányt vett. A szöveg értelmében 2013-tól a gülenista mozgalom vette át az irányítást a lap felett, a 2015-től főszerkesztő Can Dündar vezetése alatt pedig az újság elfordult eredeti céljaitól és szellemiségétől.

Az ügyészség írásában úgy fogalmazott, hogy a lap a Törökország-ellenes terrorszervezetek védelmezőjévé és támogatójává vált, illetve olyan híreket és kommentárokat közölt, amelyek messze túlmutattak a sajtószabadság biztosította éles bírálaton, asszimetrikus háborút indítva és célba véve ezzel a köztársaság kormányát és Recep Tayyip Erdogan államfőt.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
A török Genyó valami nyomósért meggyalogolt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.