A román legfelső bíróság végzése értelmében nem utazhat Magyarországra a korrupcióval vádolt, ezért hatósági felügyelet alá helyezett Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere. A múlt hét végén hozott végzést honlapján tette közzé a legfelső bíróság.

Horváth Anna a magyar állami hírügynökségnek elmondta, balatoni pihenésre szeretett volna utazni augusztus végén a családjával, ehhez kérte az engedélyt a bíróságtól. A vádló korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselője nem kifogásolta a kérést, így ezt az alapfokon eljáró kolozsvári táblabíróság jóvá is hagyta. A DNA mégis fellebbezett a végzés ellen, és a legfelső bíróság elfogadta a fellebbezést.

A bíróság arról is döntött, hogy további hatvan nappal meghosszabbítják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa ellen elrendelt hatósági felügyeletet.

Horváth Anna a kolozsvári önkormányzat március 21-ei ülésén mondott le tisztségéről, miután a DNA másodszor is meghosszabbította ellene a hatósági felügyeletet. A kényszerintézkedés miatt 2016. október eleje óta nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit. A korrupcióellenes ügyészség befolyással való üzérkedéssel vádolja, és 2016. október elején hatósági felügyelet alá helyezte Horváthot, aki fizetés nélküli szabadságot vett ki eltiltása idejére. A bíróságra karácsony előtt benyújtott vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserébe pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

Horváth Annát február végén a romániai feddhetetlenségi ügynökség (ANI) is összeférhetetlen tevékenység gyanúja miatt jelentette fel a DNA-nál. A feljelentés szerint a politikus alpolgármesteri minőségben részt vett egy olyan kolozsvári önkormányzati ülésen, amelyen 90 ezer lej (6,3 millió forint) támogatást szavaztak meg a Claudiopolis Egyesületnek, amelynek az elnöki tisztségét töltötte be, és 30 ezer lej (2,1 millió forint) támogatást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek, amelytől előadóként kapott juttatásokat. Horváth azzal védekezik, hogy a Claudiopolis Egyesület elnöki tisztségéről közjegyző előtt adott nyilatkozatban mondott le nyolc hónappal korábban, a Sapientia egyetemen pedig polgári szerződéssel adott órákat, ami szerinte nem esik az összeférhetetlenségi törvény hatálya alá.

(MTI)

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay License/ivabalk)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyember
Mo előtt járni sok mindenben nem nehéz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.