Wray a szenátus igazságügyi bizottságában a múlt hónapban megtartott meghallgatáson egyöntetű támogatást kapott mind a republikánus, mind a demokrata párti szenátoroktól.

Az amerikai szenátus elsöprő többséggel megszavazta kedden Christopher Wray kinevezését a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) élére. A száztagú szenátusban 92 politikus szavazott igennel és 5 szenátor utasította el Wray kinevezését.

Az 51 éves jogászt Donald Trump elnök június elején jelölte az FBI élére, miután májusban sokak számára váratlanul felmentette a szervezet korábbi vezetőjét, James Comeyt a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás vizsgálatait érintő nézetkülönbségek miatt.

Wray a szenátus igazságügyi bizottságában a múlt hónapban megtartott meghallgatáson egyöntetű támogatást kapott mind a republikánus, mind a demokrata párti szenátorok dicsérték őt, amikor kifejtette, hogy az FBI igazgatójaként nem engedi meg a politika beavatkozását vagy akárcsak beférkőzését a Szövetségi Nyomozó Iroda munkájába. Amikor a szenátorok arról kérdezték őt, hogy vajon szembe mer-e majd szállni Donald Trumppal, aki jelölte őt erre a posztra, kifejtette: nem az elnökhöz kell lojálisnak lennie. "Az alkotmányhoz és a jogrendhez vagyok hűséges" – hangsúlyozta a júniusi bizottsági meghallgatáson, hozzátéve, hogy egész eddigi karrierjét ez a felfogás és gyakorlat jellemezte.

Elsöprő többséggel szavazták meg az FBI új igazgatóját

Wray 1997 és 2001 között a Georgia állam szövetségi ügyésze volt, 2001 és 2005 között pedig az igazságügyi minisztérium munkatársaként dolgozott különböző magas rangú beosztásokban, elsősorban bűnügyekkel foglalkozott. 2003-ban a kriminalisztikai főosztály vezetőjévé nevezték ki, majd 2003-től 2005-ig igazságügyi államtitkár volt.

Keddi megszavazásakor Chuck Grassley iowai szenátor, az igazságügyi bizottság republikánus vezetője leszögezte, hogy Wrayt a tudása, jellemessége és elkötelezettsége alkalmassá teszi a posztra, mint mondta: "ilyen emberekre van szükségünk az FBI élén". Dicsérte az új FBI-igazgatót Dianne Feinstein demokrata párti szenátor is, aki azt hangsúlyozta, hogy Wraynak "megvan az ereje és a bátorsága", hogy kiálljon az igazság mellett. A kaliforniai szenátor hozzátette: "acél gerincű és nem hajlékony térdű vezetőkre van szükségünk és reményeim szerint Wray ilyen vezető lesz".

Kép/címlapkép: Getty Images / Win McNamee

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.