Kiutasították Németországból Vietnám kémfőnökét, miután a németek arra a következtetésre jutottak, hogy Vietnám megbízásából elraboltak egy üzletembert Berlinből.

Egy olajcég volt vezérigazgatóját fényes nappal, mindenki szeme láttára rabolták el fegyveres férfiak Berlin egyik parkjából. A férfit elkapták, majd betuszkolták egy autó hátsó ülésére. Napokkal később a férfi a vietnámi állami televízióban tűnt fel, amikor is arról vallott, azért döntött úgy, hogy hazamegy, hogy az igazságszolgáltatás döntsön a vétkeiről.

A német kormány szerint azonban szó sincs saját döntésről. Semmi kétségük nincs afelől, hogy az 51 éves Trinh Xuan Thanh üzletembert a vietnámi titkosszolgálat rabolta el, és vitte a hazájába. Az emberrablás miatt bekérették az ázsiai ország nagykövetét, de szintúgy magyarázatot követelnek a vietnámi kormánytól is. Az ország kémfőnökét pedig persona non gratanak nyilvánították, azaz kiutasították. Ez utóbbi eszközt az államok csak végső esetben vetik be, tehát súlyos jogsértés esetén.

A német külügyminisztérium szóvivője személyesen erősítette meg, hogy „immár semmi kétségük nincs afelől, hogy Vietnám is részt vett a férfi elrablásában”, továbbá „a bizalmukat teljesen áthágták”.

(The Guardian, Blikk)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Ez a kémkedés dolog, tényleg halhatatlan. Volt, van, lesz.

Érdekes az is, hogy a munkáspárti és liberális The Guardian, hogy kiáll Vietnám mellett. "Világ proletárjai egyesüljetek!":)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.