Állataikat legeltető pásztorokra támadt éjszaka két oroszlán a kenyai Nairobi Nemzeti Parkban. Egy 18 éves fiú meghalt, teste nagy részét megették az oroszlánok.

A kenyai vadvédelmi szolgálat egy munkatársa jelentette, hogy a pásztorokat hajnali két óra körül megtámadták, a segítségükre siető őrök hét embert megmentettek, a 18 éves fiúnak azonban már nem tudtak segíteni. 

Az oroszlántámadások ritkák, ám mivel Kenya fővárosában egyre kelendőbbek a lakások, és virágzik az építőipar, a terjeszkedő lakosság egyre több konfliktusba keveredik az ország világhírű vadállományával, mindenek előtt a nagymacskákkal. A Nairobi Nemzeti Park az egyetlen vadrezervátum a világon, amely egy főváros területén fekszik. A vadrezervátum igazgatója, Julius Mwangi elmondta, hogy a pásztoroknak nem lett volna szabad a nemzeti park területén állatokat legeltetni, különösen nem éjszaka.

Az elhúzódó aszály, amely Kenya 47 megyéjének felét sújtotta, arra kényszerítette a maszáj és más állattartó törzseket, hogy éjszakánként belopakodjanak a rezervátumba legeltetni, hogy életben tartsák az állataikat.

Több dokumentumfilmben látható, hogy az oroszlánok tartanak a maszájoktól, akik szabadon legeltetik csordáikat a nemzeti parkban. Úgy vélik, azért, mert a maszájok elűzik az állataikra támadó vadakat.

Mwangi szerint az oroszlánok a dárdáikról és a testükre tekert vörös lepelről ismerik fel a maszáj harcosokat, ezért távol tartják magukat tőlük. Éjjel azonban a harcosok kabátot húznak a vörös lepelre, ezért lehet, hogy az oroszlánok nem ismerték fel őket.

(MTI, AP)

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay License/Free-Photos)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.