Három hete fekszik kórházban egy szegedi 19 éves lány Bulgáriában, a kórház 6 millió forintot kér az eddigi kezelésekért. Hogy mikor és mennyiért lehet a lányt hazaszállítani, még nem tudni.

Szerdán lesz három hete, hogy a 19 éves szegedi Burkus Vanessza autóbalesetet szenvedett Bulgáriában. Az autó, amellyel utazott, lerobbant, majd mielőtt még kiszállhattak volna, egy másik autó rendkívül nagy sebességgel hátulról beléjük csapódott. 

Az Index cikke szerint a balesetben egy nő meghalt, Vanessza pedig súlyos sérüléseket szenvedett, a kómás állapot azonban a Délmagyarország cikke szerint nem erre vezethető vissza, az orvosok tették mesterséges kómába. Vanessza kétoldali agyi ödémától szenved, gégemetszést kellett rajta végrehajtani, és két nyaki csigolyája is eltört, nyaki csigolyaműtétre vár a cikkek szerint.

A lány édesapja az Indexnek elmondta, nagyon nehézkes a burgaszi kórházzal a kommunikáció, kevesen beszélnek angolul az intézményben, egy kint élő magyar nő segít nekik a tolmácsolással ingyen, de ő sem tud már sokáig maradni. 

Szegeden az SZTE klinikája már fogadná Vanesszát, csak ehhez az kellene, hogy a bolgár kórház nyilatkozzon a beteg szállíthatóságáról. Ez eddig nem történt meg, bár két orvos a két kórházból már beszélt egymással és a bolgár fél azt állította, hogy intenzíves szempontból szállítható a lány. Más kérdés, hogy traumatológiai és más szempontok szerint viszont a szállítást kockázatosnak vélik az ottani orvosok.

A cikk szerint a szállítás rendkívül költséges lesz, és a családnak kell azt finanszíroznia. 

Az apa segítséget kért a magyar konzultól is, de ő sem tudott sokat segíteni, lévén, hogy nem beszél bolgárul. 

A konzullal nem találkoztam személyesen, telefonon beszéltünk, próbált is segíteni, de sajnos ő sem beszél bolgárul, a kórházban pedig anélkül nem lehet boldogulni. Telefonált ugyan többször a kórháznak, de telefonon semmilyen tájékoztatást nem adnak, személyesen pedig nem jött el. Múlt pénteken Balázs Csaba konzul aztán szabadságra is ment, a kollégájának átadta a hivatalt

- mondta el a lapnak Burkus Sándor.

A lánynak utasbiztosítása nem, de európai betegbiztosítási kártyája volt, így az orvosilag szükséges kezelések költségének egy részét a magyar egészségügy finanszírozhatja. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyit, mindenesetre a Délmagyarország lapon keresztül egy magánszemély kétmillió forintot adományozott a családnak. 

Az Index megkereste a külügyet, hogy mennyiben segítették a családot az ügyben, a külügy pedig azt állította, hogy mindent megtettek, ami rajtuk állt, (levelezések szakmai fordításai, stb.), de több dolgot nem kezdeményezhetnek ők ( mint például a hazaszállítás).

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Horizont: Miert, szerinted ha Csiszar Jeno elfoglalja az olaszorszagi konzul helyet, akkor o fog tudni egy ilyen ugyben segiteni, mert annyira birja majd az olaszt?
Es TOLMACS NINCS???
Nagyon sajnalom szegeny kislanyt, remelem, a magyar orvosok tudnak rajta segiteni, a szegedi egyetemi korhaz nagyon jo hiru...
Ennyire szamithat tehat egy magyar, ha kulfoldon baj eri: a fontos az, hogy mindenhol fideszhu csinyovnyikok ulnek a jolfizeto konzuli szekben, a tobbi le van szarva...
Mit tudnanak ezek tenni peldaul egy foldrenges alkalmaval? Hogy tudnak kideriteni, hogy hany magyar van az aldozatok kozott?
Tul sok a kerdes, keves es silany a valasz,...:o((((
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Az embermiszter felügyelete alatt álló eü pénztár bealudt ?
peterkelemen
Ennyit ér egy magyar élete Orbánéknak azaz semmit.
kamazuka
Akkort nem marad más segítsék ,mint Mészáros ,Soros stb.Ha hasznot húznak belőlünk egy kis vetés nem ördögtől való a rengeteg aratás közepette.
wagabund
..." mielőtt még kiszállhattak volna, egy másik autó rendkívül nagy sebességgel hátulról beléjük csapódott. "...

ennek a járműnek biztosan van felelősségbiztosítása, illetve felelősségrevonható sofőrje...

esetleg ezen a szálon a hatóság..
Kookas
@justhpeter: nem aludt be csak ez a hölgy már nem erőforrás ilyen egyszerű.
Kádár János
@Mirabilis: Az van! Sajnos utasbiztosítása nincs...
karma1
@Horizont: Miert, szerinted ha Csiszar Jeno elfoglalja az olaszorszagi konzul helyet, akkor o fog tudni egy ilyen ugyben segiteni, mert annyira birja majd az olaszt?
Es TOLMACS NINCS???
Nagyon sajnalom szegeny kislanyt, remelem, a magyar orvosok tudnak rajta segiteni, a szegedi egyetemi korhaz nagyon jo hiru...
Ennyire szamithat tehat egy magyar, ha kulfoldon baj eri: a fontos az, hogy mindenhol fideszhu csinyovnyikok ulnek a jolfizeto konzuli szekben, a tobbi le van szarva...
Mit tudnanak ezek tenni peldaul egy foldrenges alkalmaval? Hogy tudnak kideriteni, hogy hany magyar van az aldozatok kozott?
Tul sok a kerdes, keves es silany a valasz,...:o((((
sokanvagyunk
"Álmodj, királylány!" - addig, amíg kómában vagy... - például arról, hogy majd a biztosítók helyetted megállapodnak a felmerülő ápolási költségeken, hogy nem kufárok módján alkudoznak és hárítanak. Hogy milyen szerencsés vagy, hogy baleseted egy baráti, meg katonai szövetséges országban, EU-s állampolgárként ért. Meg hogy tolmács nélkül is megértik egymást a családostól odatelepített, a Te adódból fenntartott, Érted kiküldött és a Te érdekeidet képviselő és gondodat viselő emberek - a helyiekkel.
Csak ébredésed után ne nagyon csalódj, álmaid teljesüljenek, mielőbbi teljes gyógyulást!
maci0427
Jó lenne tudni azt,hogy mit kell "beszerezni" egy külföldi út előtt ahhoz,hogy akár egy betegség - akár egy hosszabb külföldi kórházi tartózkodás,műtéttel,több hónapon át is, ne legyen nekünk fizetős ! Ez meddig milyen összegben állja a számlákat és mikor kell nekünk már fizetni,mert a "biztosítás" ezt nem fedezi ! Ja és ezért itthon mennyit kell fizetnünk ,hogy megkapjuk ezt a lehetőséget? Én sem és gondolom,hogy még sokunk nincs ezzel tisztában !
wagabund
a híradások még mindig nem említik meg, hogy ki is az "elkövető?"...az ottani rendőrök pontosan tudják..talán ezen a szálon el lehetne indulni.
( tapasztalatból tudom, hogy Törökország közelsége igencsak meghatározza a forgalmat Edirne irányába. Mennek haza szabira a vendégmunkások, és arrafelé már igencsak nyomják..)
karma1
@maci0427: A lanynak van unios biztositasa, ami minden orszagban ervenyes. Ez a cikkbol kiderult. Hogy a bolgarok ezt miert nem fogadjak el, az rejtely.
A tobbit a magyar konzulnak kellene intezni, mert az unios baleset- es egeszsegbiztositas nemzetkozi ES magyar ugy is egyben.
Baleset eseteben, plane , ha nem o volt a hibas, akkor a biztositonak MINDENT kell fizetni , meg a tolmacsot, meg a csaladtagok kiutazasat is. Biztos nem ket forint egy ilyen biztositas, de ha hasznalni kell, akkor nem is gombot ad.
kokopelli
@maci0427: Én már min. 10 éve,csak sinenközlekedem internat. útjaimon,de az
országon belül is pl.Bpest-Balaton... stb! Meg van minden "biztosítós
papír salátám",de a garancia az emberi hülyeség és gonoszság ellen
nincs benne!...pedig az az ismeretlen az egyenletben! Amíg ők ugat-
nak addig "a zember kifeszül"!
Egyet tudnék ajánlani: írásos ajánlatot kérni több agentur-tól,és össze
hasonlítani és a dátumot aláírással lepecsételtetni! Kivel és mikor be-
széltél...! Engem nyáron akart púpravenni a "zúj ótómnál"! Jan.1.-vel már
fel is mondtam,pedig cca. 25 évig voltam náluk!...ennyi! :--((
Nessy
Mi lenne, ha Orbánék a fene nagy védelembe, a baleset sérültjét is védenék??? Konzul nyelvtudás nélkül? Melyek az "érdemei", amiért jutalmazták ezzel az állással? Nem ő a vétkes, ergo az ottani biztosítónak is lenne feladata valószinüleg, ha valaki felemelné a fenekét, és intézkedne! Mi az ördög fülinek van Külügyminisztérium, egy csodás külügyérrel az élén? Ja, hogy védje a kormányt, és gorombáskodjon, ha valaki rosszat szól rá!
Tanavata1111
A konzul elmegy nyaralni ez igen. De hogy a konzulátuson nincs egy bolgár tolmács ez hihetetlen.
kokopelli
@karma1: kedves!
Ez a papírokon áll,és így kellene lennie! Azután jön "a zember" a játékba!
Esetek ezrei országonként,országok között stb. Magyarázhatunk,logikázha-
tunk de az meddő! Minden láncolat annyit ér,mint a "legmarhább" láncsze-
me! Nem véletlen,hogy ők is háttérbiztosítással rendelkeznek,ami megint
a te pénztárcádra megy!...miért is nem mennek tönkre? Csak...
( Pl.: a Münchener Rückversicherung... "Munich Re" (cca.1890 óta virágzik) :--((
karma1
@kokopelli: Az koztudott, hogy minden biztosito keresztbiztositasokat kot , ingatlanokba fektet penzeket, stb. Valoban nagyon kicsi a valoszinusege annak, hogy egy biztositotarsasag eppen ezert tonkremenjen, de hidd el, ez is megtortenhet. (Nalunk 6 evvel ezelott a christchurchi nagy foldrenges alatt az itteni AMI biztosito adta be a kulcsot - alig birt talpra allni utana, es igy is kellett nekik valtoztatni az addig nagyon is jo - nekunk, klienseknek nagyon jo - policy-jukon. Az volt az oriasi otletuk, hogyha a lakasodat + az ingosagaidat + az autodat naluk biztositod, akkor 25 % kedvezmenyt kapsz a befizetesre. Ezert ok vallaltak, ha pl. leeg a hazad, akkor egy ugyanolyan alapteruletu, ugyanolyan komfortu hazat epitenek Neked, plusz kifizetik azonnal keszpenzben a benn egett ingosagaidat is. Most mar csak a felet fizetik egy uj haznak, mert nem tudjak vallalni a nagyon magas epitesi koltsegeket.)
nemfideszes
Toporzékolás ügyi miniszter ilyenkor miért nem vágja ki a hisztit?
Clavigo
Vazzzze...Ez csak egy "" sima,,szimpla " belföldi magyar...Ergo .a Zorbán-kondának,,biztosítoknak nincs teendője,,,,oszt jó napot. Jobbulást a lánynak,,a családnak meg kitartást.
kokopelli
karma aranyoskám,kedveském!
Én "HÁTTÉR" biztosításról beszélek,amit az első "ügynököm" pár évtizeddel
ezelőtt mint "újfiú majdnem rokon"-nak elmagyarázott! Háttérbiztosítás azt
jelenti,hogy ők maguk is be vannak biztosítva! Nem megy tönkre csak fize-
tésképtelennek mondja magát,bezár és más név vagy más biztósító alatt
tovább viszi a bótot! Az átlagpógár nem is tudja mert nem is érdekli! Ez Eu-
rópa! Az én említett biztosítóm cca. 20 évig három kül. néven vitte tovább az
én dolgaimat,és csak a fejlécről tudtam meg,hogy máshová,de ugyanahhoz az
intézőhöz tartozom!...ennyi!
Ezeknél a "háttérbiztósítóknál" a "mezitlábas biztosítók" vannak bebiztosítva !
Azért hívják pl. "Munich Re" -nek!
wagabund
igen, a külügy miért is nem hozatja haza? aszonták senkit nem hagynak az út szélén...

amíg itthon gyógyul a (vétlen) hölgy, addig a jogászok rendezik a gázolót, bárhol is legyen.
karma1
@nemfideszes: @Clavigo: Ja, egyaltalan nem biztos, hogy orban basira szavazott volna, igy aztan mehet a lecsoba, kulonben is, ha kerekesszekbe kenyszerul a hatralevo eletere, akkor semmi hasznot nem hoz orbannak,,, Esetleg, ha valamilyen paralimpiai szamban kikepzi magat,... Hmmmm...
Ez egy olyan szemet allat, akit - nagyon remelem - , ugyanugy fognak a pereputtyaval egyutt eltakaritani, mint ceausescut... (o se hitte el a legutolso pillanatig, hogy kivegezhetik... Hat pedig de...)
kokopelli
@wagabund: A "nem hagyunk senkit az útszélén" az azt is jelenti,hogy mindig készek
mindenkit az árokba lökni!...
wagabund
@kokopelli: na igen..erre nem is mertem gondolni.
kokopelli
@wagabund: (9:31)
Amennyiben egy ország adna magára valamit (a demagógián kívül),
már az első korházi felkérésnél az éj leple alatt elhozta volna a lányt,
hogy ne érje szó a ház elejét!... (hacsak az nem ß@rház)!
Jobb házaknál így megy dolog,majd azután vitázunk orrvérzésig!
Nemhogy gyerekszobájuk nem volt ezeknek ,de még imakönyvük sem
a pottyantós klotyójuk miatt! Egymás scheggéről olvasták a "Szabad
Nép" vezércikkeit vasárnaponként a későbbi ifjú "G" demokraták! :--((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.