Egy bebörtönzött ukrán filmrendező szabadon engedése miatt tüntetett Jakutszkban a Pussy Riot tagja, pár órára őrizetbe vették őket.

Őrizetbe vették néhány órára a Pussy Riot orosz rendszerellenes női punkzenekar két tagját Jakutszkban, amiért nem engedélyezett szolidaritási akciót tartottak a terrorvádakkal bebörtönzött Oleh Szencov krími ukrán filmrendező támogatására – jelentette az Interfax hírügynökség.

Az Interfax az őrizetbe vett Marija Aljohinára hivatkozott, akit az együttes egy másik tagjával, Olga Boriszovával együtt vettek őrizetbe a szibériai városban működő büntetőtelep közelében, ahol Szencov is raboskodik, miután az előző nap "Free Sentsov!" (Szabadítsátok ki Szencovot!) feliratú plakátot függesztettek ki egy közeli hídon.

Boriszova a Facebook közösségi oldalon közölte, hogy néhány órás fogva tartásukat követően szabadon engedték őket, mivel a rendőrség őrizetbe vételükkor állítólag rosszul töltött ki iratokat. Az ügyükben eljáró bíró ezt megállapította, és elrendelte szabadlábra helyezésüket.

Boriszova korábban egy rendőrautóban felvett, és a Twitter közösségi internetes oldalon közzétett videóban elmondta: azért vették őket őrizetbe, mert a hatóságok szerint nem engedélyezett akciójukkal szabálysértést követtek el.

A terrorizmussal vádolt krími ukrán filmrendezőt 2015 augusztusában húsz év börtönre ítélte egy bíróság a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban. A vádak szerint Szencov és társa, Olekszandr Kolcsenko terrorcsoportot hozott létre, és illegális fegyverkereskedelmet szervezett. A csoport állítólag 2014 májusában két támadást is végrehajtott az Oroszország által egy hónappal korábban elcsatolt Krím félszigeten fekvő Szimferopolban, és továbbiakat is tervezett.

A Pussy Riot azzal vált ismertté világszerte, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina 21 hónapon át börtönben raboskodott. 2013 decemberében szabadultak, miután közkegyelemben részesültek.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.