Az amerikai védelmi minisztérium elkészítette az Észak-Korea elleni megelőző csapás részletes terveit arra az esetre, ha Donald Trump amerikai elnök úgy dönt, hogy elrendeli a támadást a kommunista diktatúra ellen – értesült az NBC amerikai hírtelevízió.

Magas rangú katonai tisztségviselők az NBC hírműsorának elárulták, hogy a tervek szerint Guamról induló B-1B típusú stratégiai bombázók képeznék a csapásmérő erő gerincét, és a műveletet további harci repülőgépekkel, valamint műholdakkal és drónokkal támogatnák.

Kész az amerikai terv egy Észak-Korea elleni katonai csapáshoz

A B-1B bombázó (Richard P. Ebensberger / US AIR FORCE / AFP )

Több forrás szerint a lehetséges célpontok között lenne nagyjából két tucat rakétaindító állomás és rakétakísérletekre használt létesítmény. A Trump által mérlegelt két-három katonai opció közül ez az egyik olyan, amelyikkel talán lenne némi esély elkerülni a konfliktus eszkalálódását – mondta James Stavridis, az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, hozzátéve ugyanakkor, hogy a megelőző csapás mindenképp azzal a kockázattal járhat, hogy Phenjan támadást indíthat Szöul vagy akár a Guam szigetén levő Andersen légi bázis ellen.

Az utóbbi napokban fokozódott az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetőzés. Donald Trump "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg kedden Phenjant, "amilyet még nem látott a világ", ha Észak-Korea tovább fenyegeti az Egyesült Államokat. Phenjan erre szerdán közölte: "komolyan mérlegeli", hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér Guam szigetére. Guam az Egyesült Államok legtávolabbi területe a Csendes-óceánon. A sziget, ahol amerikai katonai bázis működik, légvonalban 3300 kilométerre fekszik Észak-Koreától, s így földrajzilag közelebb van Ázsiához, mint az Egyesült Államok többi területéhez. A guami bázison jelenleg hat B-1B típusú nehézbombázó állomásozik.

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
@Donáld Tramp: Szerinem csak dumál a hájas sárga kani. Tudja, hogy országából csak egy vörösre égett salakkupac maradna! És félti ám ú is a szaros életét!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@Peller Anikó: Értelek én Anikó kedves, de ne felejts el olyan apróságot, ogy a koreairadaokat az első megynikkanásukkor a HARM rakéták darabokra szedik és ehhez nem kellenek bombázók sem, elég a hHARMokat aszállító gép.
Peller Anikó
@silber13: ez rendben van, de a koriui rakétákhoz az indítás után nem kell radar. Ha csak néhány fúziós eszközt sikerült neki rakétára szerelni, akkor ezek komoly fenyegetést jelenthetnek a körben élőkre.

Az amcsiknak irtózatos hadereje van és modern, ez világos, de nem tudni mire lenne képes ez a kopaszállat tokaszalonna.
quadrocopter
@Peller Anikó: Magfúziós eszközt nehéz lesz rakétára szerelni, mert még csak feltételezik, hogy Északnak lenne, a fúzió lényege, két kisebb atommag egyesül egy nagyobbá és közben hatalmas energiát termel. Erre törekednek a CERN-ben is, de csak töredék pillanatig sikerült eddig, ennek megfelelő energiatermeléssel.

Észak-Koreának van már közepes hatótávú rakétája, végrehajtott már földalatti atomrobbantást, de arról nincsenek adatok, hogy rakétára szerelt atom - vagy hidrogénbombája lenne, azaz kellően kisméretű ahhoz, hogy egy rakéta hordozni tudná.
Dél-Korea is csak vélelmezi, hogy rendelkezik hidrogénbombával, de nem kizárt, hogy saját fegyverzeti megerősítését szeretné elérni a jenkiknél és ezért foglalkozik egyre hangosabban Észak feltételezett hidrogénbombájával.
Ez az álláspontom ebben a tárgyban.
Peller Anikó
@quadrocopter: igen igazad van, a fúzió nyelvbotlás volt, bocs.
quadrocopter
@Peller Anikó: Nem tévedtél a H-bombát fúziós bombaként is emlegetik, ugyanis egy atomtöltet segítségével préselnek össze atommagokat és ezek egyesülése a fúzió!

Nincs határozott álláspont abban a kérdésben, hogy Északnak van-e hidrogénbombája, vagy nincs.Saját állításuk szerint van, de kétségtelen jelét nem adták, hogy lenne.
Íme:
- Hidrogénbombát robbantott Észak-Korea - Origo
www.origo.hu/nagyvilag/20160106-hidrogenbombat-robbantott-eszak-korea.html
2016. jan. 6. - Az észak-koreai állami média közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával.

Ezzel ellentétben:
- Index - Külföld - Kamu lehetett, hogy Észak-Korea hidrogénbombát ...
index.hu/kulfold/2016/01/06/eszak-korea_hidrogenbomba/
2016. jan. 6. - A Fehér Ház és több atomszerkesztő sem biztos abban, hogy Észak-Korea csakugyan hidrogénbombát tesztelt volna. Ettől függetlenül valami ...
verőce21
A kisUnnak megvan az az előnye, hogy egy "kést" tart Dél-Korea torkához.
Innentől kezdve hiábavaló okoskodás, hogy kinek milyen fegyvere van, arra sajnos mindig lesz ideje, hogy elpusztítsa a délieket, ha megtámadják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.