17 országban hívtak vissza rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat, a hibás termékekből Ausztriában és Romániában is találtak. Itthon a NÉBIH ellenőrzi a tojásimportot.

Már 17 országban hívtak vissza tojásokat, mivel a Fipronil nevű rovarirtó szerrel szennyezettek voltak. Ilyen tojásokat találtak már Ausztriában és Romániában is – írja az Index.

A cikk szerint Magyarországon eddig még nem találtak rovarirtós tojásokat, de a biztonság kedvéért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzés alá vonta a tojásimportot. 

A cikk szerint az Európai Unióban Ausztria, Belgium, Dánia, Írország, Hollandia, Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, az Egyesült Királyság, Luxemburg, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia jelentette, hogy találtak ilyen szennyezett tojásokat. Az EU-n kívül Svájcban és Hong Kongban is feltűntek a rovarirtós tojások. (Magyarországon a NÉBIH adatai szerint a tojások 35 százaléka származik külföldről, a többi hazai forrásból érkezik.)

Élősködők ellen használják a szert, nagy mennyiségben károsíthat

A Fipronilt élősködők (bolha, tetű, kullancs) ellen használják az állatgyógyászatban, ám nem olyan állatokon, melyeket emberi fogyasztásra szánnak, ugyanis a szer nagy mennyiségben máj-, pajzsmirigy-, vagy vesekárosodást idézhet elő. 

Az Index idézi a NÉBIH állásfoglalását is, amely szerint a szennyezett tojások veszélyessége attól is függ, hogy "a fogyasztó milyen idős, és hogy milyen az egészségi állapota, illetve hogy milyen mennyiségű rovarirtó került a termékbe, de alapvetően ahhoz, hogy akut mérgezést kapjon valaki, extrém mennyiségű mérgezett tojást kellene elfogyasztania."

A Fipronil ugyanakkor zsírban oldódó szer, így felhalmozódhat, épp ezért fontos már az elején kiszűrni a szennyezett tojásokat a hatóság szerint. 

Több uniós országban a vizsgálatok szerint a tojásokba a megengedett mennyiség hetede-tizede került csak, ugyanakkor egy belga vizsgálat szerint a megengedettnél több került a rovarirtó szerből az ott vizsgált tojásokba.

Nyugat-Európában már letartóztatások is voltak

Az Index cikke szerint egy holland telep több vezetőjét is letartóztatták, mivel ott használták a Fipronillal kevert fertőtlenítőszert, a cég a rovarirtót ugyanakkor egy belga vállalattól vette meg. Németországban a német mezőgazdasági minisztérium becslése szerint 10,7 millió tojást hívtak vissza, az Aldi pedig 4000 üzletéből távolíttatta el a gyanús tojásokat. (Magyarországon az Aldi hazai beszállítóktól veszi a tojásokat.) 

Az Egyesült Királyságban kevesebb szennyezett tojás került (700 ezer), Franciaországban 244 ezer szennyezett tojást importálhatott. Ausztriában két cég hívott vissza tojásokat, Szlovákiában egy osztrák cég által beszállított szállítmányt foglaltak le, Romániában pedig Temes megyében fogtak el egy egytonnás szennyezett szállítmányt. 

A NÉBIH itthon a holland és lengyel tojásszállítmányokat ellenőrzi kiemelten, de a más országokból érkező szállítmányokat is szúrópróbaszerűen vizsgálják. 

A belgák és a hollandok már hamarabb tudhattak az ügyről

A cikk szerint a belga mezőgazdasági minisztérium azt állította, a hollandok már tavaly nyáron értesültek arról, hogy Fipronillal szennyezett tojások kerültek kereskedelmi forgalomba, de a belgák is jó egy hónapot vártak, mielőtt jelezték az uniós szervek felé a szennyezést. 

A német mezőgazdasági miniszter kriminálisnak nevezte az ügyet, francia társa pedig sokkal gyorsabb információáramlást szeretne látni a jövőben ilyen ügyekben. 

(Címlapi kép: MTI/EPA/Vincent Jannink)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@maci0427: minden, mondom MINDEN élelmiszer tartalmaz mérgező alkotórészeket. Mindegyik.

Nem ez a kérdés, hanem az, hogy mennyire haladja meg az (önkényesen) megállapított tűréshatárokat.

Például minden élelmiszer tartalmaz ólmot, mert évtizedekig bepöfögtük a levegőbe a feljavított benzinnel. Ez nem tűnik el soha. Csak eloszlik. Az arzént meg meg lehet szokni ellentétben az ólommal.

A szerves védekezőszerek legalább lebomlanak. Előbb utóbb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
asszem mi, és a szegényebb országok járunk ismét a legrosszabbul...
Mert olyan mindegy, hogy a (mérgezett)nyers tojást, vagy az abból készült bármilyen terméket adják el nekünk, de eladják, mert nem veszhet kárba az a rengeteg befektetett pénz. ...

és itt merül fel az a kérdés, hogy túl az emberek egészségrontásán, az anyagi kárért ki felel?(majd)...

kiváncsi vagyok kemény lesz-e a külügy? és ha igen, mennyire?
Peller Anikó
Engem az érdekelne mennyire szennyezettek ezek a tojások. Mindenfajta méregnek van tűréshatára. Mert ha csak kicsit, akkor belakunk tojással. Attól tartok a Csernobil nagyobb volt.
fekete
Mosle'k egy vilag van. Csalnak,lopnak,es letagadjak me'g az egett is ,hogy van.
maci0427
@Peller Anikó: Egyre jobban szennyezettek a tojások és a csirke hús is .
Peller Anikó
@maci0427: minden, mondom MINDEN élelmiszer tartalmaz mérgező alkotórészeket. Mindegyik.

Nem ez a kérdés, hanem az, hogy mennyire haladja meg az (önkényesen) megállapított tűréshatárokat.

Például minden élelmiszer tartalmaz ólmot, mert évtizedekig bepöfögtük a levegőbe a feljavított benzinnel. Ez nem tűnik el soha. Csak eloszlik. Az arzént meg meg lehet szokni ellentétben az ólommal.

A szerves védekezőszerek legalább lebomlanak. Előbb utóbb.
wagabund
@Peller Anikó: ma reggeli hír, hogy a művelt belgák már rég tudták, hogy a tojások nagyon mérgezettek, és régóta.. arról nem is beszélve, hogy a lakosság tudtán kívül boldogan vásárolt a nagyon mérgezett tojásokból, és még boldogabban ette az ezekből készült ételeket, sütiket...

...namost ha a művelt nyugat hagyta a saját népét mérgezni, akkor mire számíthatunk mi, a balkániak? ...hát jóra nem...csak itt sosem tudjuk meg.
Peller Anikó
@wagabund: ezt értem, de mennyi ez a "nagyon" ?

Mert ugyanúgy lehet kamu is, hírverés, amennyiben a tűréshatár körül találnak valamit, esetleg néhány mintában vagy néhány sorozatban. Ez nagyon nem mindegy, mert neadjisten szenzációhajhászás miatt kidobni a tojások milliárdjait ugyanolyan bűn mint az igazán szennyezett élelmiszerek árusítása.

Mindig mindenki hazudik, ez az alap. Mindenben. Aljas indokból.

Tehát az a kérdés mekkora ez a nagyon.
maci0427
@Peller Anikó: --- Nagy gáz ez,oké tudom ! Minden gázos,de most arról a csirkéről van szó,amit annyian ajánlanak,hogy milyen egészséges és ez a csirkés variálás már nagyon gyanús ! Tudom...,a sertés is meg más is,de ismétlem...,ezzel a baromfiakkal már sok gyanús dolog történik és ez nem véletlen ! De egyék ...
wagabund
@maci0427: nem én lettem megszólítva, de a reggeli hírekben szó volt a mérgezett tápos csirkékről(is)...
ne ekkor állt meg a számban a kávé...

lassan nem tudja az ember mijalófaszt egyen? mert a tengeri halak sem mentesek a műanyagtól..
Peller Anikó
@wagabund: változatosan kell táplálkozni. Csak a lehetőségeknek megfelelően tudunk, de törekedni lehet rá, nem szoktunk. Nincsenek aprólékosan vizsgálva az élelmiszerek, legfeljebb néhány dologra figyelnek jó esetben. Úgy értem nem vizsgálnak például plutóniumra vagy ciánra. De nem is kell általában. A terrorizmus persze más, akkor bármi lehet.

De mondjuk a ciánt fel tudja dolgozni a szervezet, ezért nem halunk meg 3 szem keserűmandulától.
Csak 4 -től.
maci0427
@wagabund: Így igaz,a Magyarországra érkező halak / fagyasztott is/ tartalmazhatnak sőt...Mi-én a disznóhúst esszük,még akkor is ha nem tiszta állat... De a marha is jó ! Lóhús kizárva meg a szárnyasok...
Peller Anikó
Na itt egy adat a fertőzés mértékéről, jól sejtettem, vihar egy kanál vízben.

"eddig csaknem az összes laboratórium tesztből az derült ki, hogy a szennyezett tojásokba nagyon kevés rovaritó került, konkrétan a megengedett mennyiség hetede-tizede.."

abcnews.go.com/Lifestyle/wireStory/eu-17-nations-tainted-eggs-products-growing-scandal-49154753

Tehát semmi esetre sem indokolt a tojások millióit megsemmisíteni, a tennivaló a hatékonyabb ellenőrzés és ha indokolt akkor a megengedett határérték lejjebb szállítása.

Mert ha a megengedettnek csak a tizede van egy élelmiszerben akkor annak megsemmisítése bűncselekmény az éhező emberiség ellen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.