Rendkívüli állapotot hirdetett Virginiában a kormányzó, miután jobboldali tüntetők csaptak össze az ellenük protestálókkal Charlottesville-ben.

Jobboldali és neonáci tüntetők csaptak össze a Virginia állambeli Charlottesville-ben az ellenük felvonuló tüntetőkkel, az állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban – olvasható a New York Times cikkében.

A tüntetők és ellentüntetők összecsapása a Virginiai Egyetem campusánál történt Robert E. Lee konföderációs tábornok szobra közelében. A több napja tartó jobboldali tüntetések azért indultak, mert a város vezetése úgy döntött, eltávolítják a szobrot. A szobor sorsáról már jó éve megy a vita egyébként.

A New York Times cikke szerint a jobboldali tüntetők konföderációs zászlókkal vonultak fel, többek náci jelmondatokat skandáltak, sokan sisakokat és pajzsokat is hoztak magukkal. Azt is üvöltözték, hogy a zsidók nem fogják elvinni a szobrot sehova.

A tüntetés délre volt meghirdetve az Emancipation Parkban, de már reggeltől kezdve káoszközeli helyzet állt elő, ugyanis a jobboldali és neonáci csoportok ellen a parkban több más szervezet, köztük a Black Lives Matter (az afro-amerikaiakat ért rendőrségi zaklatások ellen tiltakozó mozgalom) is felvonult.

Verekedik a két tábor egymással:

A cikk szerint fél tizenkettő után nem sokkal az addig rendőri erőkkel és kordonokkal elválasztott két csoport egymásnak esett (a rendőrök visszavonultak), a kitört utcai balhéban sokan megsérültek, köztük egy egyetemi rendőr is. Egyelőre a cikk szerint nem tudni, milyen súlyosságú sérülések keletkeztek.

A New York Times úgy értesült, már péntek este is volt több összecsapás a jobboldali tüntetők és az ellenük demonstrálók közt, akkor is többen megsérültek, köztük egy másik egyetemi rendőr is, ő letartóztatást végzett, mikor megsérült.

Terry Mcauliffe kormányzó a Twitteren fejezte ki érzéseit. Szerinte a szólásszabadság joga nem hatalmaz fel senkit az erőszakra. 

 A charlottesville-i erőszakos események miatt Melanie Trump, az elnök felesége is megszólalt a Twitteren:

 "Országunk bátorítja a szabad szólást, de próbáljunk szívünkben gyűlölet nélkül kommunikálni. Semmi jó sem származik az erőszakból"

- írta a Twitteren.

(Címlapi fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Oda kellene deportálni a FideSSt is. Ott el lennének a náci fajtársaikkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.