Hárman haltak meg eddig a virginiai Charlottesville-ben zajló zavargásban. Az állam kormányzója hazatérésre szólította fel a jobboldali tüntetőket.

Péntek óta tartanak a zavargások a Virginia állambeli Charlottesville-ben, ahol jobboldaliak és neonácik kezdtek tüntetni Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának áthelyezése ellen. 

A város hamar a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportosulások gyűjtőhelyévé vált, többek nácikat idéző szerelésben jelentek meg, akik ellen az ellentüntetők is összegyűltek. 

Erőszakos zavargásba torkollt egy tüntetés Virginiában, rendkívüli állapotot hirdettek

Rendkívüli állapotot hirdetett Virginiában a kormányzó, miután jobboldali tüntetők csaptak össze az ellenük protestálókkal Charlottesville-ben. Jobboldali és neonáci tüntetők csaptak össze a Virginia állambeli Charlottesville-ben az ellenük felvonuló tüntetőkkel, az állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban – olvasható a New York Times cikkében.

Szombaton egy előre bejelentett tüntetés előtt a rendőrség kivonult a belvárosból, így a két tábor egymásnak esett, rengetegen sérültek meg. Az egymást csépelőket a visszatért rendőrség szétválasztotta, többeket le is tartóztattak. 

Az események után nem sokkal a szélsőjobboldaliak ellen tüntetők közé hajtott egy autós (két másik kocsit is beletolt a tömegbe), a szándékos gázolásban egy ember meghalt és legalább 20 fő megsérült. A gázolót letartóztatták.

Autók hajtottak az ellentüntetők közé Charlottesville-ben – több sérült

Az ellentüntetők közé hajtott több autó Charlottesville-ben, sok a sérült. A virginiai városban több napja tüntetnek jobboldaliak és neonáci csoportok, ellenük pedig rengetegen demonstrálnak. A városban rendkívüli állapotot hirdettek. Autók hajtottak a jobboldaliak és neonácik ellen tüntetők közé a Virginia állambeli Charlottesville-ben szombaton helyi idő szerint kora délután.

A hírek szerint egy rendőrségi helikopter is lezuhant, amely a belvárosi zavargást figyelte, két rendőr halt meg. Egyelőre a hatóságok pontos okát nem közölték a szerencsétlenségnek. 

Donald Trump amerikai elnök először a Twitteren szólított fel mindenkit az egységes fellépésre a gyűlölet ellen, majd egy sajtókonferenciát is összehívott, ahol a gyűlölet elítélése mellett azt is mondta, hogy a zavargás kitörésében több oldal is hibás. 

Ez utóbbi mondatáért nem csak a civiljogi szervezetek és a demokrata párt képviselői, de még jó pár republikánus képviselő is elítélte. Szerintük ugyanis az erőszak kitörésében a szélsőjobbos és a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok a felelősek. 

Terry McAuliffe virginiai kormányzó is üzent ezeknek a csoportoknak. Leginkább azt, hogy "menjenek haza és soha többet ne jöjjenek" az államba, mert nem látják szívesen őket. McAuliffe azt is hozzáfűzte, hogy hiába állítják magukról, hogy hazafiak, nem azok a szélsőjobbos csoportok.

A kormányzó egyébként már szombaton rendkívüli állapotot hirdetett meg a városban, ami még most is érvényben van. A helyi városi tanács éjszakai kijárási tilalom elrendelését is várta a rendőrségtől, ezt viszont a helyi rendőrfőnök végül nem rendelte el. 

(MTI, 444BBCIndex)

(Címlapi kép: AFP/Paul J. Richards)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
Amíg vannak uszíthatók, addig lesznek uszítók.
Tovább nem.
Ez ilyen egyszerű. :)
teuton
Jaj de nagy volt a kiabalas a jobbszelröl, amikor egy arab szarmazasu hajtott az autojaval emberek köze! Most egy naci hajtott a sajat allamanak polgarai köze, megölni akarva minel többet. EZ ugye nem terrorizmus, mert keresztenyi cselekedet volt, mint a ven magyar naci, aki rendört lött le...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.