Egy amerikai konzervatív hírportál szerint Soros György egyik alapítványa megsokszorozta lobbierejét az amerikai törvényhozásban, ahol még magyar törvények ellen is felléptek a szervezet lobbistái.

A liberális milliárdos, Soros György megsokszorozta lobbi-erőfeszítéseit, köztük a szülőhazája, Magyarország egyes törvényei elleni fellépését – írta hétfőn a The Washington Free Beacon konzervatív hírportál.

A portál képviselőházi és szenátusi dokumentumokból kiderülő adatokat sorolt, és kitért Sorosnak egyes magyar törvények elleni lobbizására is.

A Nyílt Társadalom Politikai Központ – amelynek székhelye az amerikai fővárosban, Washingtonban van, és teljesen független az ösztöndíjakat adó Nyílt Társadalom Alapítványoktól – az idei év első hat hónapjában 4,6 millió dollárt költött lobbizásra, már csaknem annyit, mint tavaly, az egész évben összesen. A Nyílt Társadalom Politikai Központnak három lobbistája van az amerikai törvényhozásban: mindhárman lobbiznak Soros céljai érdekében, de nemcsak a képviselőházban és a szenátusban, hanem a Nemzetbiztonsági Tanácsban, a védelmi minisztériumban és a külügyminisztériumban is. A portál nem nevezi meg a lobbistákat.

"Soros az év során drasztikusan kibővítette azon politikai céljait, amelyek érdekében lobbizik" – fogalmaz a portál. Közli, hogy Soros április és június között 17 különböző ügyben finanszírozott lobbistákat, és köztük konkrétan megemlíti a külföldről finanszírozott szervezetek szabályozásáról készült magyar törvény elleni lobbitevékenységét.

A The Washington Free Beacon utal arra, hogy a magyar parlament júniusban elfogadta azon külföldi finanszírozású szervezetek működését szabályozó törvényt, amelyek "veszélyeztetik az ország politikai és gazdasági érdekeit, és beavatkoznak intézményei működésébe".

A portál által idézett kongresszusi dokumentumokból az is kiderül, hogy Sorosék – a nemzetközi akadémiai szabadságra hivatkozva – lobbiztak a magyar felsőoktatási törvény ellen is, amelyet a Politikai Központ CEU-törvénynek nevez.

"Soros Nyílt Társadalom Alapítványai egy sor prominens NGO-nak (nem kormányzati szervezetnek) adtak pénzt Magyarországon" – hangsúlyozza a portál, hozzátéve, hogy a Soros-csoport szerint a felsőoktatási törvény "a demokratikus hangok elfojtását célozza Magyarországon".

A The Washington Free Beacon szerint a Nyílt Társadalom Politikai Központ 2012-ben 12,4 millió, 2015-ben 8,5 millió, 2016-ban pedig 5,6 millió dollárt költött politikai céljai megvalósítására.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Niccolo Caranti)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Nagyon helyes! Tudja meg a Genyó, hol lakik az úristen! Szopasd Öreg, szopasd, rendületlenül!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@1magyar: Irod:
"Na meg azt szeretnék, hogy a migrik Európát rohanják le..."

Sok mindenben egyet ertunk, de az orbani migrancsozast te is benyalod...
Ahogyan orban, ugy te sem teszel kulonbseget a menekult es a migrans kozott.
Eppen ezert hanyingerkelto a magyar kozmedia, hogy csak migransokat emlitenek, veletlenul sem hangzik el a menekult szo. Pedig nagy a kulonbseg a ketto kozott!
Europa mar csak menekulteket fogad be, eppen az o nagy letszamuk miatt nem engedik be a migransokat.
Nessy
@F_Viktor: Orbánék nem csak migránsokat említenek menekültek helyett, de úgy is bánnak velük!
Rockxy
" az amerikai törvényhozásban, ahol még magyar törvények ellen is felléptek a szervezet lobbistái."
Ez beavatkozás a belügyeinkbe.
F_Viktor
@Nessy: Igen, ugy bannak veluk, s ez nem tetszik a vilagnak, ezert van az orszag celkeresztben, ezert az ablakon kidobott (koz)penz azok a milliardok amit allitolag orszag imizsre forditanak, ezert csak ellopott penz a vizes VB 170 milliardja...
F_Viktor
@Rockxy: Irod:
"Ez beavatkozás a belügyeinkbe."

Nagy lo...turot!
A Lex-CEU-rol van szo, amit az egesz Fold kereksegen biralnak!
Tudod, autopalya, ahol mindenki szembe kozlekedik, de csak az orban hivok nem hulyek!
quadrocopter
@Rockxy: Mert miért ne lehetne tiltakozni a Hibbant törvényei ellen?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.