Furgon hajtott a tömegbe Barcelonában egy népszerű utcán, a rendőrség szerint 13 ember meghalt,  50 fő megsérült, közülük többeknek válságos az állapota. A támadót keresik, két embert már elfogtak a terrortámadással kapcsolatban.

Az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára  merényletet, ezt jelentették be az Amaq elnevezésű hírügynökségükön keresztül az El Pais cikke szerint.

A BBC ugyancsak megerősítette, hogy a terrorszervezet vállalta magára  merényletet, a közleményben az "Iszlám Állam katonájaként" utaltak a merénylőre.

Tucatnyi halott és 80 sérült – sokak állapota válságos

Egy fehér furgon hajtott bele a tömegbe Barcelonában a La Rambla utcában csütörtökön délután 5 óra környékén. 

Barcelonai merénylet: 13 halott, 80 sérült

Fotó: MTI/EPA/David Armengou

Barcelonai merénylet: 13 halott, 80 sérült

Fotó: MTI/AP/Oriol Duran

A hatóságok szerint 13 ember meghalt, 80 fő megsérült, akik közül legalább 15 embernek válságos az állapota. A The Local spanyol kiadása a barcelonai kórházakra hivatkozva 32 sérültről ír. A helyi kórházak felhívást tettek közzé, véradókra van szükségük. 

Az áldozatok és sérültek állampolgársága az egyik elhunyton kívül nem ismert. A belga miniszterelnökhelyettes megerősítette, az egyik áldozat belga állampolgárságú a BBC cikke szerint.

A rendőrség terrortámadásként kezeli az ügyet.

A támadásról egy Barcelonában élő magyar nő készített felvételt, a videó felkavaró tartalmú. Ezen a linken lehet megnézni.

A támadásban használt furgon:

A helyi sajtó értesülése szerint a furgon mintegy fél kilométeren keresztül haladt a tömött utcán (a La Rambla Barcelona legnépszerűbb utcája, állandóan nagy a helyiekből és turistákból álló tömeg), míg végül egy pavilonnak csapódott. 

A támadásban érintett szemtanúk hangos csattanást hallottak, és mindenki sikoltozva menekült az utcában.

 

Két embert elfogtak

A rendőrség közlése szerint a furgon vezető férfi 170 centiméter magas volt, fehér pólót viselt. A hatóságok nagy erőkkel keresik, a városban a metrót és a vasútállomásokat lezárták, a közutakon rendőrségi ellenőrzőpontokat állítottak fel. 

Barcelonai merénylet: 13 halott, 80 sérült

Fotó: AFP/Josep Lago

Az El Pais cikke szerint az egyik ilyen ellenőrzőpontnál egy autós nekihajtott a rendőröknek, egyiküket el is ütötte. Sajtóhírek szerint a férfit lelőtték a rendőrök, de az egyelőre nem világos, hogy volt-e köze a terrortámadáshoz. 

ATROPELLOBCN_17082017

Mensaje de ElPais

Két másik férfit a merénylettel kapcsolatban fogtak el. Az egyik férfit Maghrebi Driss Oukabirnak hívják, gyanúsítottként kezeli a hatóság. Az Index cikke szerint a támadásban használt furgonban találtak egy spanyol útlevelet, ami egy marokkói férfi nevére van kiállítva. A feltevések szerint a férfi bérelhette a furgont.

A rendőrség cáfolta azokat a korábbi sajtóértesüléseket, miszerint a támadó, vagy támadók egy étterembe menekültek volna és ott túszokat ejtettek.

A spanyol hatóságok az utóbbi hónapokban több, az Iszlám Államhoz kapcsolható terroristasejtet számolt föl, legutóbb június végén, amikor egy összehangolt akcióban három országban kapcsolták le a dzsihadistákat.

A magyar külügy egyelőre nem tud magyar sérültről vagy áldozatról

A barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar érintettségről a Barcelonában történt terrortámadással kapcsolatban, egy magyar jelentkezett tájékoztatásért – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A KKM közleménye szerint a főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és minden szükséges konzuli segítséget megad a Barcelonában tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.

Rengetegen fejezték ki együttérzésüket

A támadás óta eltelt idő alatt sok államfő, vezető politikus fejezte ki együttérzését a barcelonai támadásban elhunytak és sérültek felé. 

Így tett többek közt Donald Trump, az USA elnöke, Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szintén együttérzését fejezte ki, majd Barcelonába utazott, hogy a helyszínen tájékozódjon.

(Címlapi kép: MTI/AP/Oriol Duran)

Több halott és tucatnyinál több sebesült a barcelonai terrortámadásban

Csütörtök délután ötkor egy furgon hajtott bele a La Rambla utcán a tömegbe, legalább húsz sérültről és több halottról tudni. A sofőr egyelőre menekül. Egyes hírek szerint két támadó volt, akik több lövést is leadtak. 19:16 A The Local spanyol kiadása és az El Pais is 13 halálos áldozatról ír.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Várnám itt a nácizó,rasszistázó liberálidióták hozzászólásait!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
Úgy tűnik, mindenki elfelejtette, hogy az ISIS-ben európaiak is vannak! Ők valamikor hazatérnek, ahogyan dánoknál és a svédeknél is. Echte fehér emberkék, ISIS kiképzéssel! Nem menekültek!
Garancia?
"Na ugye"!
Pálinkás Pál
@quadrocopter: Te miről beszélsz,??? Összemosod a menekülő bűnözőt a civileket gyilkoló terroristával??Nem véletlenül a törvény is megkülönbözteti a köztörvényes bűncselekményeket a terrorista akciótól!!!Aki pedig echte európai létére az ISIS-hez szegődik,azzal ugyanúgy kell elbánni mint a többivel...
Pálinkás Pál
@Horizont: Akkor csak egy kérdés...tök mindegy hol született már,milyen fajta/ terrorista 90%/??? És válaszolj...lehetőleg ne azzal hogy milyen állampolgár,azt lehet venni is,példa rá itthoni helyzet!!!
quadrocopter
@Pálinkás Pál: - a "menekült bűnöző" a Pharaon professzor volt!
- Dánia és Svédország nevelésbe vette a hazatér volt ISIS-tagokat, ergo: nem vagy bebiztosítva sehogy sem!
Pálinkás Pál
@quadrocopter: Ezen nem is csodálkozom...puhány népség lett..a vikingek forognak a sírjukban!!!
Csizmás Kond
@Horizont: ...tulajdonképpen nem is megnevezés vagy maga az ember a probléma, hanem az a tény ahogy ma megjelenik.
A terrorizmus mindig is létezett de nem ebben a formában ahogy ma van, és főleg azt nem pártolta eddig egyetlen ország, hatalom vagy nagyhatalom se mint ahogy azt ma teszik.
Az ember megitélése pedig soha nem egységes. Ha én megyek egy idegen országba engem is gyanakodva néznek, és ez ugyanilyen itt is tehát vakon elfogadni valakit csak azért mert két lábon jár ma már nem csak felelőtlenség hanem kimondottan bűn, ugyanis ha valakit valaki elfogad de az végül árt neki vagy másnak az már felelősséggel jár.
...és az ilyent soha nem az kell megállapítsa aki a tévében lát ilyesmit hanem az akit személyesen érint.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.