Európából importált kolbász- és húskészítményekkel érkezhetett a vírus a szigetországba, akár kétszázezer fertőzött is lehet.

Több ezren fertőződtek meg a Hepatitis C egy speciális vírustörzsével pár évvel ezelőtt, miután egy brit szupermarketláncnál vásároltak sertéshúst – derült ki egy kutatásból, melynek nyomán most pánikszerűen ellenőrzik a húskészítményeket Nagy-Britanniában – írja a Sun.

A dologra úgy derült fény, hogy egy orvosi kutatócsoport visszanyomozta egy kutatásban résztvevő, a Hepatitis vírus egy speciális alfajával fertőzött páciensek vásárlási szokásait. 

A most elkülönített vírustörzsek ráadásul nem találhatóak meg a brit sertésállományban, így az is tudható, hogy Európából – valószínűleg Hollandiából vagy Németországból – importált kolbász- és húskészítmények által érkezhettek a szigetországba. 

A jelentés szerint az összes fertőzött egy bizonyos áruházlánc saját márkás kolbász- és gépsonka készítményeit vásárolta. Azt azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mely áruházlánc lehet az érintett. A vizsgálatok során egyelőre 60 megbetegedést regisztráltak, de becslések szerint akár 150-200 ezer lehet a fertőzöttek száma.

A Hepatitis-C vírus hosszú távon májrákot és idegkárosodást okoz, így érthető, hogy nemcsak az élelmiszereket vizsgálják fokozottan, de a véradásoknál, szervátültetéseknél is megszigorították az ellenőrzést. 

Címlapkép: Pixabay / Congerdesign CC0

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ila51
menjenek már a csába...nincs egy ehető dolguk...fish & chips egyedül

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.