"Nem áruljuk el, hogy mikor indítunk támadást, de az biztos, hogy támadást indítunk majd" - ígérte, és elvárja, hogy a környező országok, India és Pakisztán is beszálljanak a rendrakásba.

Az amerikai elnök az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton mondott beszédében vázolta fel kormánya új afganisztáni és dél-ázsiai stratégiáját. Donald Trump nem jelentett be konkrét számokat az esetleges afganisztáni csapatnövelésről Afganisztánban, és nem kívánt határidőt sem szabni egy majdani kivonulást illetően, amelynek szerinte "méltóságteljesnek" de nem elhamarkodottnak kell lennie – írja az MTI.

Az elnök a konkrét csapatlétszámot illető adatok közlése helyett annak fontosságát emelte ki, hogy az Egyesült Államok nem nemzetépítésért, hanem a terroristák ellen harcol más országokban, az afganisztáni tálibok elleni küzdelemben a környező államoknak, így Pakisztánnak és Indiának is részt kell vennie.

A helyi idő szerint este kilenckor a nagy televíziós csatornák által élőben közvetített beszédben Donald Trump már az elején hangsúlyozta: ellenzi, hogy más országokban a demokráciát az Egyesült Államok a saját képére alakíttassa, Washington ugyanis nem a nemzetépítésért küzd. "Ennek a korszaknak már vége" – szögezte le. Kis hatásszünet után hozzátette: a washingtoni kormányzat a terroristák ellen harcol, szövetségeseivel összefogva.

Kifejtette, hogy az amerikaiak belefáradtak a győzelem nélküli háborúskodásba, s ő is osztja az emiatti elkeseredettséget. Személy szerint, ösztönösen, híve lett volna a teljes csapatkivonásnak, de mint az Egyesült Államok elnöke, hallgatott tanácsadói álláspontjára – mondta. "Nemzetünknek keresnie kell a méltóságteljes kivonulást, amely illik az eddig meghozott rettenetes áldozatokhoz" – fogalmazott. Ugyanakkor kijelentette: a gyors és elhamarkodott kivonulás következményei előreláthatóak és elfogadhatatlanok, mert az így keletkező légüres térbe benyomulnának a "militánsok". A terroristáknak tudniuk kell, hogy nem rejtőzhetnek el többé – mondta Trump.

Az elnök kifejtette: az új afganisztáni stratégia lényege, hogy nem határidőt tart szem előtt, hanem a feltételek teljesülését, és ezért nem fog az Afganisztánban állomásozó csapatok létszámáról vagy a további konkrét katonai hadműveletekről a nyilvánosság előtt beszélni. Mint mondta, "nem kell, hogy az ellenségeink tudjanak minderről". "Nem áruljuk el, hogy mikor indítunk támadást, de az biztos, hogy támadást indítunk majd" – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy óriási biztonsági fenyegetésekkel kell szembenézni nemcsak Afganisztánban, hanem az egész térségben. Ezzel összefüggésben hosszan beszélt Pakisztán szerepéről és politikájáról, valamint India felelősségvállalásának fontosságáról. Úgy vélte, az Egyesült Államok többé nem hallgathat arról, hogy Pakisztán teret enged és menedéket biztosít a káosz, az erőszak és a terror erői számára. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok, Pakisztán és Afganisztán érdeke közös: megakadályozni, hogy a biztonságosnak vélt térségekben a terroristák ismét megjelenhessenek, fenyegetést jelenthessenek, sőt, atomfegyverhez juthassanak.

Kifejtette azt is, hogy Pakisztán többet nyerhet, ha az Egyesült Államok partnere, és többet veszíthet, ha "bűnözőknek ad menedéket". Leszögezte, hogy Washington változatlanul támogatást nyújt az afgán kormánynak, de hozzáfűzte: "Afganisztánnak is osztoznia kell a terrorizmus elleni küzdelem terheiben".

Az elnök, miközben hangsúlyozta, hogy megakadályozza a tálibok hatalomra jutását, hangsúlyozta azt is, hogy egy távoli jövőben akár még politikai megállapodás is születhet a tálibok egyes elemeinek bevonásával. De hozzátette: senki nem tudja megmondani, hogy ez mikor lehetséges, és lehetséges-e egyáltalán. "Pusztán katonai megoldással nem lehet elhozni a békét Afganisztánba, de stratégiai megfontolásokkal alkalmazott erővel megteremthetők a majdani békefolyamat feltételei" – mondta Trump.

Jelezte, hogy kormánya továbbfejleszti a stratégiai partnerséget Indiával, így segítve Afganisztánt gazdaságilag elmaradott vidékeinek fejlesztésében.

Még mielőtt az afganisztáni stratégiával kapcsolatos stratégia részletezésébe belekezdett volna, Donald Trump – utalva az elmúlt napok erőszakos tüntetéseire és a gyűlölethullámra – a nemzet összefogásának és egységének fontosságát hangsúlyozta. Amerikában "nincs helye az előítéletességnek, a fanatizmusnak és a gyűlöletnek" – szögezte le.

Mattis már rá is készült

James Mattis amerikai védelmi miniszter már utasította is Joseph Dunfordot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét az új dél-ázsiai stratégia megvalósításának előkészítésére – derült ki a védelmi miniszter helyi idő szerint későn este kiadott közleményéből.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy döntését a Donald Trump elnök által felvázolt stratégia alapos áttekintése után hozta meg. Közölte azt is, hogy tanácskozik majd erről a NATO főtitkárával és az Egyesült Államok szövetségeseivel, akik közül – mint fogalmazott -"többen már elkötelezték magukat csapataik növelése mellett". Az amerikai elnök beszédére reagálva nyilatkozatot tett közzé Rex Tillerson külügyminiszter is. Az amerikai diplomácia irányítója Indiának az afganisztáni helyzet rendezésében betöltendő szerepéről tett közzé állásfoglalást. "India fontos partner lesz a térség békéjének és stabilitásának biztosításában, és üdvözöljük szerepvállalását Afganisztán politikai és gazdasági modernizálásában" – fogalmazott Tillerson. Leszögezte: Washington készen áll arra, hogy előfeltételek nélkül támogassa az afganisztáni központi kormány és a tálibok közötti béketárgyalásokat.

Közleményt adott ki az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erők főparancsnoka, John Nicholson tábornok is. Trump elnökhöz hasonlóan ő is azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok afganisztáni jelenlétét a jövőben "a feltételekre és nem tetszőleges időpontokra" alapozzák. "Ez az új stratégia azt jelenti, hogy a tálibok katonailag nem győzhetnek" – olvasható Nicholson tábornok közleményében, aki – mint írta – Trump elnök új stratégiáját úgy értelmezte, hogy az elnök "nyitva hagyta a kaput a csapatnöveléshez".

Címlapkép: Getty / Scott Olson

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.