A vádiratból kiderül: a járműbe zárt menekültek sorsukra hagyása mintegy módszerük volt, és nem sokon múlott, hogy nem ismétlődött meg a 71 ember halálát követelő eset.

Várhatóan tanúvallomások ismertetésével és vádlotti észrevételekkel folytatódik annak a 11 vádlottnak a tárgyalása, akiket embercsempészéssel és emberöléssel vádol az ügyészség.

A vádlottak közül tízen bolgár – egyikük bolgár-libanoni –, egy pedig afgán állampolgárságú. A vádirat 26 vádpontot tartalmaz, melyek közül az egyik a 71 ember halálát okozó úgynevezett „parndorfi eset”. Egy másik vádpontból kiderült, nem sokon múlott, hogy megismétlődjön a Parndorfnál talált kisbusz tragédiája: egy másik járműben 67 embert hagytak magukra egy szűk kisbuszban, de nekik valahogy sikerült kirúgniuk a zárt ajtót.

A vádirat lényege szerint a vádlottak 2015 júniusa és augusztusa közötti időben elsősorban Afganisztánból, Szíriából, Irakból és egyéb harmadik országnak minősülő államból érkező menekülteket csempésztek Törökországon, Görögországon, Szerbián és Magyarországon keresztül, persze sok pénzért. Az elsőrendű vádlott biztosította a fuvarok árát, megmondta, hány embert visz a sofőr hová és milyen autóval. A vádlottak az embercsempészésből származó bevételt szétosztották egymás között.

A parndorfi ügy a vádirat 25. pontjában szerepel. Eszerint a vádlottak Mórahalom térségében vettek fel egy kamionbn 59 férfit, 8 nőt, valamint 4 gyermeket, akik a raktérben húzódtak meg. A kamionba bezsúfolt embereknek ugyan adtak némi vizet, de mivel a tehergépkocsi rakfelülete 16,26 négyzetméter volt, s egyáltalán nem levegőzött, ülés és kapaszkodó nem volt, így a 71 ember röviddel az indulás után meghalt.

Halálukat megelőzően folyamatosan dörömböltek és kiabáltak, azonban a gépkocsit vezető vádlott – társaival egyeztetve – a raktér ajtaját nem nyitotta ki.

Amikor az üzemanyag fogytán volt, a vádlottak a gépjárművet Parndorf közelében hátrahagyták.

A vádirat 26. pontja szerint közel hasonlóan végződött az az eset is, amikor a vádlottak 2015. augusztus 27-én egy járműbe 67 menekültet zsúfoltak, akik 22,83 köbméteres területen zsúfolódtak össze, többen eszméletüket is vesztették. Nekik azonban végül sikerült kirúgniuk a raktér ajtaját.

A Főügyészség a vádlottakra fegyházbüntetést kért.

A vádirat 8 tanú, és 4 szakértő megidézését indítványozza, valamint több mint 200 tanú vallomásának az ismertetését. A tárgyaláson pastu, bolgár, arab és német tolmácsoknak is részt kellett venni (ez tolmácsfülkék segítségével oldható meg). Az eddig felmerült bűnügyi költség meghaladja a 100 millió forintot, ha elítélik az embercsempészeket, ezt nekik kell kifizetniük.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

maci0427
Vigyék a hágai bíróság el ezt és az ítélet ...Halál !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.