A líbiai helyzet stabilizálódásával felére csökkenhet az Olaszországba érkező menekülthullám egy francia kereskedelmi rádió szerint.

A líbiai katonai helyzet stabilizálódásával felére csökkent a Földközi-tengeren át Olaszországba érkező menekültek száma júliusban az előző év hasonló időszakához képest – írta honlapján az Europe1 francia kereskedelmi rádió az olasz belügyminisztérium adataira hivatkozva csütörtökön.

Júliusban a tárca 13 500 érkezőt regisztrált a tavaly júliusi 30 500-hoz képest, és augusztusban voltak olyan napok, amikor egyetlen hajó sem érkezett Líbia felől, márpedig erre évek óta nem volt példa.

Az olasz kormány szerint a számok mérséklődéséhez a líbiai tűzszünet és az tény is hozzájárult, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) hajói már ténylegesen nem léphetnek be a líbiai felségvízekre.

A csökkenés legfőbb oka azonban a cikk szerint a líbiai katonai helyzet stabilizálódásával magyarázható, amely a fegyveres lázadók és a miniszterelnök között megkötött fegyverszünet következménye.

Szabrátát, amely az Iszlám állam egyik bástyája, és az embercsempészek egyik legfőbb kikötője, nyugati katonai segítséggel egy helyi fegyveres csoport, a 48-as brigád visszahódította a dzsihadistáktól. A kormányerőkkel szövetségben álló csoport a teljes tengerpartot ellenőrzés alatt tartja, és azonnal jelzi a parti őrségnek, ha egy csempészhajó elindul. Mindennek köszönhetően a hajókat sokkal gyakrabban feltartóztatják, és a menekülteket visszaviszik a Szabrátában nyílt gyűjtőközpontokba, amelyeket a helyi hatóságok kezelnek.

Mindennapos erőszak a gyűjtőtáborokban

A nem kormányzati szervezetek szerint azonban a helyzet nem javult, miután a menekülteket magukra hagyták, és vagy a tengerbe vesznek, vagy a "líbiai pokolban" maradásra kényszerülnek – idézte a cikk az NGO-kat, amelyek szerint a gyűjtőtáborokban mindennapos erőszaknak vannak kitéve az emberek. Azok a menekültek, akik még nem szálltak tengerre, az embercsempészeknek és bűnözőknek vannak kiszolgáltatva, akik kizsákmányolják és megkínozzák őket.

"A migránsok többsége az embercsempészek hálózataitól függ, gazdaságilag kizsákmányolják őket, erőszakoskodnak velük" – idézte Jean-Guy Vatteaux-t, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet líbiai műveleti vezetőjét az Europe1. "Emberrablási rendszert látunk kialakulni néhány hónapja Líbiában. Azonkívül, hogy kizsákmányolják a migránsokat, addig kínozzák őket, amíg a családjaik váltságdíjat utalnak át a származási országokból. A páciensek fele, akikkel találkozunk, súlyosan alultáplált, valamint ütési és égési sérülések nyomait viseli" – tette hozzá.

A drámai líbiai helyzet rendezése lesz az egyik fő témája hétfőn a francia elnöki hivatalban összehívott csúcstalálkozónak, amelyen Emmanuel Macron meghívására Angela Merkel német kancellár mellett jelen lesz a spanyol, az olasz, a líbiai, a csádi és a nigériai kormányfő is.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Hát akkor tessék rendet vágni Líbiában!
Equus
imádkozni kéne tán Kadhaffi feltámadásáért, de ha azt nem, akkor legalább beismerni, h hiba volt a CIA részéről a zavargások beindítása, támogatása.
Most meg, mivel a piszkos munkát akkor a franciák intézték, legfőbb ideje, h ők is csináljanak rendet.
A határtalan orvosok meg menjenek a picsába. Addig is fogadjanak be tíz zulu családot fejenként a szép kis otthonukba, amit a szívességből végzett munkájukból tartanak fent. Majd meglátják, milyen az, ha vki természetesnek tartja, h a nappali közepébe szarik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.