A legutolsó áldozat egy alultáplált, 10 hónapos iraki kislány, aki júliusban érkezett az országba, de halt már bele a szövődményekbe felnőtt is.

33-ra nőtt a kanyaró okozta elhalálozások száma – írta meg pénteken az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) felmérésére hivatkozva a Főtér.ro

A 33. áldozat egy iraki állampolgárságú, 10 hónapos kislány, aki júliusban érkezett az országba. Egy hónappal később kanyaróval diagnosztizálták, ugyanakkor azonban alultápláltságot is megállapítottak nála, és a fejlődésben is visszamaradott volt.

Július végén egy 29 éves személy halt bele a kanyaró okozta szövődményekbe.

A kanyaróvírus eddig Temes megyében kilenc halálos áldozatot követelt, Dolj megyében hét, Arad megyében hat, Krassó-Szörény megyében három, Bihar, Kolozs, Călăraşi, Szatmár, Vaslui, Galaţi, Maros megyében és Bukarestben pedig egy-egy személy halálát okozta.

Hazánkban legutóbb a nyíregyházi kórházban kezeltek kanyarós betegeket, akik mind egy kirándulásra hazánkba érkező romániai gyerekcsoport tagjai közül kerültek ki.

Pedig létezik ellene védőoltás

A kanyaró 9–11 napos lappangási időszakkal kezdődik, ez alatt bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, hányás, hasmenés jelentkezik. A kiütések a 14. napon jelentkeznek, és csak több hét alatt múlnak el teljesen. Bár átlagosan 500 kanyarósból egy beteg meghal, jó esély van a gyógyulásra, sőt létezik védőoltás is ellene.

Hazánkban a kanyaró elleni vakcina a rubeola és a mumpsz ellenivel együtt része a kötelező MMR oltásnak. Egy márciusi hír szerint azonban az 1969 és 1989 közt születetteknek érdemes újra beoltatni magukat, mivel az akkoriban használt vakcina még kevésbé volt hatékony, és mára már nem adhat kellő védettséget.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Orbán határon túli szavazói meg ki-be járkálgatnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.