Donald Trump katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a texasi partvidéket, ahol péntek éjjel partot ért a Harvey hurrikán. 

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a texasi partvidéket Donald Trump amerikai elnök, a területen helyi idő szerint péntek este 10 óra után ért partot a Harvey hurrikán.

A 4-es szintre erősödött hurrikán Rockportnál – Corpus Christi városától északkeletre – érte el a texasi partokat. A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump folyamatosan és szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és várhatóan a jövő hét elején a helyszínre utazik. Trump belbiztonsági tanácsadója, Tom Bossert azt közölte, hogy a szövetségi kormányzat mindenben segíti a texasi hatóságokat.

Harvey hurrikán: katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították a texasi partvidéket

A hurrikán előszele Corpus Christi tengerpartján

Fotó: AFP/Mark Ronston

A hurrikán óránkénti 240-250 kilométeres széllel és óriási esőzésekkel érkezett a partokhoz. Corpus Christit és környékét addigra már kiürítették, a lakosok Texas belső vidékein kerestek menedéket. A hurrikán központi részétől, a szemétől keletre, Galveston megyében tornádóriadó van érvényben. Gregg Abbott, Texas kormányzója már péntek délután figyelmeztetett arra, hogy nagy katasztrófa várható.

"Tudjuk, hogy emberek milliói érzik meg ennek az óriási viharnak a hatásait és következményeit. A legfőbb cél most az, hogy ne veszítsünk életet, ez legyen a legfontosabb, a ház és a vagyon csak másodlagos" – fogalmazott a kormányzó.

Dennis Feltgen, az Országos Hurrikánközpont szóvivője hangsúlyozta: reméli, hogy mindenki megfogadta a figyelmeztetéseket és időben elhagyta a veszélyeztetett területeket. Corpus Christiben az egyik helyi tisztségviselő arra kérte az otthon maradókat, hogy a karjukra rögzítsék a nevüket és társadalombiztosítási számukat, hogy azonosíthassák őket, ha valami történne velük.

Felvétel a hurrikán szeméből

 

A meleg Mexikói-öböltől felerősödött hurrikán nagyon gyorsan haladt és lett egyre erősebb: 56 óra alatt alakult névtelen trópusi viharból erős hurrikánná. A tenger hullámait 4-6 méteresre korbácsolta, és rendkívül heves esőzést hozott. Meteorológusok és tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a pusztító vihar 160-170 kilométernyi mélységben elérheti a kontinens belsejét is és legalább négy-öt napig tombol majd. Felkészültek a viharra Alabamában és Florida nyugati partvidékén is, valamint a louisianai New Orleansban, amelyet már péntek este elért a heves esőzés.

A Mexikói-öböl partján fekvő hét texasi megyében szükségállapotot és kötelező kiürítést rendeltek el. A vihar előtt azonban Abbott kormányzó és Sylvester Turner, Houston polgármestere egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett.

Abbott felszólított mindenkit, hogy hagyja el a partvidéket és iparkodjon az állam belső területei felé. Turner viszont azt tanácsolta honfitársainak, hogy maradjanak otthon és zárkózzanak be.

Dallasban és a szomszédos Louisiana állambeli Baton Rouge-ban speciális orvosi egységek várnak arra, hogy szükség esetén segítsenek.

Katrina volt a legdrágább hurrikán

Az Egyesült Államokban a legerősebb hurrikán legutóbb 2005-bn pusztított: a Katrina hurrikán 5-ös erősségű volt, letarolta a louisianai partokat és New Orleans városát. Louisianában és Mississippiben mintegy 1800 ember vesztette életét és voltak halálos áldozatai Alabama, Florida és Georgia államokban is. A Katrinát az amerikai történelem eddigi "legdrágább" hurrikánjaként jegyezték fel: 108 milliárd dolláros anyagi kárt okozott. Pusztító erejű volt a 2009-ben, szintén a Mexikói-öböl partvidékét sújtó Ike, 2012-ben pedig a New Jersey-i partoknál tomboló Sandy hurrikán.

(MTI)

(Címlapi kép: AFP Photo/NASA)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.