Nagyot megy a közösségi médiában az a fotó, mely egy cápát mutat egy houstoni elárasztott autópályán. Kár, hogy ordas nagy átverés az egész.

A Harvey hurrikán elég alaposan elintézte a texasi partvidéket és a Mexikói-öböltől távolabb eső területeket is az előző hétvégén, nem hiába lett katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítva Texas állam közel negyede. 

Az amerikai közösség médiában szélsebesen terjed a kép, amely egy cápát mutat, amint balról szabályosan előz egy elakadt autót egy elárasztott autópályán. 

Cápa úszott a houstoni autópályán – kár, hogy kamu

Fotó: Twitter

A fotó azonban ordas nagy kamu, szép nagy Photoshop-átverés.

Maga a cápa az Africa Geographic egyik 2005-ös számában jelent meg, ahogy egy szörföst követ, majd a 2011-es Irene hurrikán alatt tűnt föl először a fentebbi, gyengén megszerkesztett változatban. Azóta egyébként minden nagyobb hurrikánnál előkerül – olvasható a Politifact.com cikkében.

 Az eredeti fotó (itt is el lehet érni):

A Daily Mail összegyűjtött még más, a Harvey hurrikán után fellépő houstoni árvíz miatt keringő felvételeket. 

Fake photos emerge after Hurricane Harvey wreaks havoc

An influx of fake photos surfaced after Hurricane Harvey tore through Houston A hoax image of a shark swimming down a Houston highway was doing the rounds on Twitter Another doctored image being shared was of Delta planes supposedly submerged in flood waters at Houston airport Social media users were also sharing outdated images from past floods, including a shot of an alligator on a doorstep and lines of rescue crews There has been an influx of dramatic photos since Hurricane Harvey started wreaking havoc on Houston and other parts of Texas at the weekend.

 

A cikkben szerepel egy aligátor, meg egy vízben álló repülőgépekkel ábrázolt reptér is: az aligátor egy áprilisi képen tűnt fel egy másik áradásnál, az elárasztott reptér pedig kamu. Mint ahogy az a kép sem a mostani hurrikán után készült, amelyen egy hűtőben úsztatja a családját egy férfi az áradásban.

Egy kutatás szerint az emberek többsége fel sem ismeri, ha manipulált képet lát.

(Címlapi kép: Twitter)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.