A "közvélemény zsarnokság" elleni fellépésre biztatja több tekintélyes amerikai egyetem professzora az amerikai egyetemistákat. 

Amerikai egyetemi tanárok "a közvélemény zsarnoksága" elleni fellépésre biztatják a diákokat nyílt levelükben, amelyet 15 egyetemi professzor írt alá – számolt be kedden a The Wall Street Journal.

A professzorok, akik a tekintélyes Yale, Harvard és Princeton egyetemek oktatói, arra sürgetik az egyetemi hallgatókat, hogy legyenek függetlenek, ne engedjenek "a konformizmus bűnének" és "gondolkodjanak önállóan".

A levélről hírt adó The Wall Street Journal szerint valószínűleg a professzorok közül néhányan maguk is meglepődtek, hogy egy egyetemen éppen erre kell biztatniuk a fiatalokat. De "az egyetemi kultúra ma olyan, hogy a diákoktól iszonyatos erőfeszítéseket, sőt, még egyfajta bátorságot is követel az önálló gondolkodás" – állapítja meg a konzervatív napilap.

Levelükben a professzorok kifejtik: "sok főiskolán és egyetemen az, amit John Stuart Mill (XIX. századi angol filozófus) 'a közvélemény zsarnokságának' nevez, többet tesz, mint pusztán elbátortalanítja a diákokat attól, hogy az erkölcsi, politikai és más kérdésekben uralkodó álláspontoktól eltérő nézeteket hangoztassanak. Ez pedig arra a feltételezésre készteti őket, hogy az uralkodó álláspontok maguktól értetődően korrektek és csakis egy fanatikus vagy egy félbolond kérdőjelezi meg őket". Az aláíró tanárok arra bíztatják a fiatalokat: ne higgyenek ennek, és merjenek önállóan gondolkodni.

Rövid levelükben a professzorok a "nyílt szellemiség, a kritikai gondolkodás és a vita" fontosságát hangsúlyozták.

A levél az őszi egyetemi szemeszter megkezdése előtt, a Princeton Egyetem belső fórumán jelent meg kedden.

Az utóbbi hónapokban – különösen Donald Trump elnökké választása óta – az amerikai egyetemeken nem csupán viták, hanem tettlegességig fajuló összecsapások is előfordultak a véleménykülönbségek miatt. A jobboldali diákokat például Berkeleyben, a Kalifornia Egyetem kampuszán inzultálták, szintén Berkeley-ben a tavasszal Ann Coulter jobboldali kommentátornak le kellett mondania a programját a baloldali diákok tiltakozása miatt. A vermonti művészeti főiskolán Chares Murray libertárius politikatudóst kiabálással és fütyüléssel üldözték el a nézeteivel egyet nem értő hallgatók.

A The Week című lap pedig május végén arról adott hírt: az egyetemisták vehemensen tiltakoztak az ellen, hogy az ő nézeteiktől eltérő véleményt képviselő Condoleezza Rice volt külügyminiszter, vagy Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója mondjon évzáró beszédet.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.