Donald Trump Jr. hajlandó együttműködni az igazságügyi bizottsággal, de csak ha nem nyilvános a tárgyalás.

Az amerikai elnök, Donald Trump idősebb fia, ifjabb Donald Trump tanú lesz a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán, amely Donald Trump tavalyi elnökválasztási kampánya munkatársainak orosz kapcsolatait tárgyalja – közölte kedden a CNN hírtévére hivatkozva az MTI.

A szenátusi bizottság nem hozta nyilvánosságra a meghallgatás időpontját, de médiaértesülések tudni vélik, hogy "néhány héten belül" sor kerül rá. A bizottság kedden csak azt közölte: megállapodott ifjabb Trumppal, hogy a meghallgatás zárt ajtók mögött zajlik majd.

Csak zárt ajtók mögött hajlandó beszélni

Az igazságügyi bizottság – amely csak egyike a Trump-kampány és orosz tisztségviselők közötti kapcsolatokat vizsgáló bizottságoknak –, még júliusban szólította nyilvános meghallgatásra az ifjabb Trumpot, nem sokkal azt követően, hogy nyilvánosságra került találkozója egy orosz ügyvédnővel, aki a Kremlhez közelállónak mondta magát és terhelő dokumentumokat ígért Hillary Clinton, volt demokrata párti elnökjelöltről. Trump elnök fia azonban azt válaszolta: nyilvános meghallgatáson nem vesz részt, de zárt ajtók mögött szívesen tájékoztatja a szenátorokat, és a kért dokumentumokat is átadja nekik.

Trump fiának is tanúskodnia kell az apja orosz kapcsolatait vizsgáló meghallgatáson

Sem ifjabb Donald Trump, sem pedig ügyvédje, Alan Futerfas nem reagált az amerikai sajtó megkereséseire.

Az elnök vejét már korábban kihallgatták

A szenátus igazságügyi bizottsága mellett a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai is vizsgálódnak azt illetően, hogy vajon a Kreml milyen erőfeszítéseket tett a tavalyi amerikai elnökválasztás folyamatába történő beavatkozás érdekében és vajon Donald Trump választási kampányának munkatársai összejátszottak-e orosz tisztségviselőkkel Trump választási győzelme érdekében. Ugyanez ügyben folytat vizsgálatot Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója, akit kifejezetten e vizsgálat irányítására bíztak meg különleges ügyészi feladatokkal.

Jared Kushner, Trump elnök veje és egyik tanácsadója, valamint Paul Manafort, a Trump-kampány első menedzsere már részt vett zárt ajtók mögötti meghallgatáson a szenátus hírszerzési bizottsága előtt.

Kedden későn este egyébként Robert Mueller különleges ügyész büntetés terhe melletti idézést kézbesíttetett Paul Manafort és szóvivője számára. Mueller bizonyos üzleti dokumentumokat kér a volt kampánymenedzsertől. A CNN hírtelevízió információi szerint Manafort ellen jelenleg vizsgálat folyik feltételezett adó-, és pénzügyi bűncselekmények miatt.

Fotó és címlapkép: Getty / Win McNamee 

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.