A légi felvételek alapján lokalizált, HC 4000 típusú robbanótest az úgynevezett háztömbromboló (blockbuster) szerkezetek családjába tartozik, funkciója az épületek tetőszerkezetének és nyílászáróinak felnyitása.

Átmenetileg el kellett hagynia az otthonát csaknem 70 ezer embernek vasárnap a németországi Frankfurtban, mert egy építkezésen rábukkantak egy második világháborús bombára.

A Hessen tartományi nagyvárosban végrehajtott evakuálás a legnagyobb szabású akció a világháborúból visszamaradt robbanószerkezetek hatástalanítására indított németországi műveletek sorában.

Az 1,4 tonna robbanószert tartalmazó brit légiakna miatt másfél kilométer sugarú körben lezárták a környéket, Frankfurt Westend és Nordend nevű részét, a város legsűrűbben lakott területét. Ki kell üríteni két kórházat és több szállodát is. A helyieknek reggel 6 és 8 óra között kellett elhagyniuk a lezárt területet, ezután kezdték meg mindazok elszállítását, akik nem tudtak önállóan távozni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap helyszíni jelentései szerint a kiürítés rendben halad, és befejezése után, nagyjából 12 órától a tűzszerészek megkezdik a légiakna hatástalanítását.

A munka várhatóan négy órán át tart majd, és ha minden a tervek szerint alakul, estére mindenki visszatérhet otthonába.

A legtöbben rokonokhoz, ismerősökhöz mentek, vagy a kirándulást választották. A frankfurti nemzetközi vásár területén kialakított átmeneti szükségszállásokon viszonylag kevesen jelentek meg.

A légi felvételek alapján lokalizált, HC 4000 típusú robbanótest az úgynevezett háztömbromboló (blockbuster) szerkezetek családjába tartozik, funkciója az épületek tetőszerkezetének és nyílászáróinak felnyitása, hogy szabaddá tegye az utat a légitámadás második hullámában ledobott gyújtóbombáknak.

Németországban évente nagyjából ötezer második világháborús bombát találnak, és becslések szerint még több százezer lehet a talajban.

(MTI)

Címlapkép: Youtube

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
Trumpnak kelett =volna meg koszonni! Hogy ez a sok kozul nem robbant fell! Igaz tobb millio
tonnat ezek a vesszetek szortak Europara,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.